Una dintre principalele griji si preocupari ale unei proaspete mamici este cat mananca un nou-nascut, cat este normal si cat ii asigura o crestere armonioasa. Forumurile online pentru mamici prezinta diverse discutii si dezbateri pe aceasta tema. Tu trebuie sa stii, in primul rand, ca fiecare bebe este diferit si ca micutul tau nu trebuie sa urmeze strict programul de mese considerat normal! Si in al doilea rand, e recomandat sa eviti supraalimentarea, crezand ca mai bine te asiguri ca bebe mananca suficient.
Cand mananca un nou-nascut
Important este nu neaparat cat mananca un nou-nascut, ci frecventa meselor – trebuie sa ii stabilesti un program regulat de mese zilnice (in primele luni de zile si in timpul noptii). Ii stabilesti programul urmarind semnele lui bebe in primele zile – cand iti arata ca ii este foame. Daca se trezeste si este agitat, plange, iti cauta cu gura sanul odata ce l-ai luat in brate, e clar – vrea sa isi ia masa! Asadar, urmaresti cand iti cere mancare si astfel dupa cateva zile, ai stabilit un program de mese pe care il vei respecta in primele luni (dupa aceea, mesele se raresc, dar creste cantitatea).
Pentru a evita supraalimentarea, trebuie sa stii ca un nou-nascut are nevoie in general de mancare odata la 3-4 ore, cu o variatie de maxim o ora. Nu il hrani, in general, daca nu au trecut 2 ore de la ultima alaptare (bebe poate plange din alte motive) si nu sta mai mult de 4 ore jumatate fara sa ii oferi masa (daca refuza masa, urmareste-l si vezi daca are simptome ale unei boli: febra, tuse, diaree, dureri de burtica; daca refuza doua mese la rand, trebuie sa fii atenta).
Daca, totusi, cere mancare la mai putin de 2-3 ore de la ultima alaptare, atunci poate ca nu s-a hranit corespunzator – ai grija ca laptele sa nu curga pe alaturi, asculta atent si vezi daca il auzi inghitind, vezi daca vomita (starile de voma sunt mai puternice, se elimina mai mult lapte si intervin dupa mai mult timp de la masa, fiind diferite de regurgitarea normala de la sfarsitul mesei).
Cat mananca un nou-nascut
In general, primele 5-6 luni, datorita frecventei meselor, bebe nu mananca prea mult – insa stai linistita, isi asigura necesarul de nutrienti. El iti arata cel mai bine cat ar trebui sa manance, deoarece nou-nascutii, cand se satura isi intorc capul de la san sau biberon. In cazul hranirii cu lapte formula, respecta instructiunile de pe cutie (nu uita sa alegi o formula cu sfatul pediatrului si sa urmaresti daca bebe o tolereaza bine).
In general, un nou-nascut mananca la o masa cateva zeci de mililitri de lapte, deci la inceput, folosesti sticlute de 100-150 mililitri. Il lasi sa suga cat vrea din biberon iar pe masura ce creste, pe la 3 luni, vei vedea ca ajunge sa consume tot – atunci e cazul sa maresti cantitatea si raresti frecventa meselor.
Oricum ar fi, nu trebuie sa iti faci griji in privinta a cat mananca un nou-nascut. In general, bebelusii mici nu mananca decat atat timp cat simt foame (nu exista la ei mancatul din pura pofta)! Deci cand intoarce capul de cateva ori de la san/biberon, iti spune ca s-a saturat! Un alt semn este cand inca suge, dar mult mai lent, ca si cum a obosit – continua sa suga datorita senzatiei de siguranta oferita (daca retragi sanul si nu plange, masa e gata).
Cerere crescuta
Uneori, pe parcursul cresterii lui bebe, el poate sa ceara mult mai des si sa manance mai mult: acestea sunt stadii normale si apar in general la varstele de 6 saptamani, 3 si 6 luni. Schimbarea dureaza doar 2-3 zile, dupa care, in functie de cat va manca, ii modifici programul sau nu (la 3-4 luni si la 6 luni de obicei se mareste cantitatea si rareste frecventa).
Mesele nocturne
Cand vorbim despre cat mananca un nou-nascut, o problema este legata de hranirile nocturne. In primele luni de viata, este absolut normal ca bebe sa isi ceara portia de lapte de aproximativ 3 ori pe parcursul noptii. Insa tu esti oricum extenuata dupa intreaga sarcina, travaliu, nastere – sa nu mai vorbim ca bebe iti ocupa ora de ora in timpul zilei! O solutie eficienta este sa pompezi lapte de la san si sa il pastrezi in conditii sterile, iar sotul tau sa preia sarcina hranirilor nocturne.
Va umple cu grija biberonul de 100 mililitri si ii va oferi lui bebe cat doreste. Altfel, exista riscul sa te epuizezi total si sa treci in depresie! O singura problema cu acest plan: trebuie intai sa il inveti pe bebe sa suga si din biberon, deci va dura cam 3 saptamani, cam o luna pana ce il puteti pune in aplicare (sau poti de la inceput sa folosesti biberonul).
Cat mananca un nou-nascut: semne ca mananca suficient
Metoda cea mai simpla de a verifica daca nou-nascutul a mancat suficient este verificarea frecventei scaunelor (prin schimbarea scutecelor). In primele zile de viata, nu murdareste multe scutece, insa din a doua saptamana, ar trebui sa schimbi macar 8-10 scutece ude sau murdare zilnic (macar cam 3-4 cu scaun). Dupa 3-4 luni de zile, scutecele murdare sunt in general mai putine, odata ce si frecventa meselor se mai rareste. Vorbeste cu medicul pediatru si intreaba-l cum iti dai seama daca e vreo problema la cat mananca nou-nascutul si urmarind consistenta si culoarea urinii si scaunului).
Daca ii oferi primele dati sanul sau biberonul cand iti cere si ii respecti apoi programul de mese, totul ar trebui sa fie bine. Insa daca observi vreunul din aceste semne, vorbeste cu pediatrul: doar un scaun sau lipsa scaunului intr-o zi, mai putin de 6 scutece ude intr-o zi, urina de culoare rosie sau galben inchis; la fel, semne de deshidratare: ochi uscati, plans fara lacrimi, gura uscata.
Atunci cand bebe refuza doua mese la rand si pare mult mai apatic si lipsit de energie, poate fi semn de imbolnavire, deci vorbeste cu pediatrul – insa poate fi vorba doar de o asa-numita „greva la alaptare”, adica micutul este perfect sanatos, dar refuza cateva mese din cauza oboselii, eruptiei dentare, durerilor de burtica. In acest caz, isi va reveni rapid si va cere de mancare la ore diferite de programul sau.