Casele durabile necesită soluții tradiționale și materiale naturale

0
751
solutii traditionale si materiale naturale 1

Experiența ne arată că fiecare tehnologie de construcție are propriile ei avantaje. Cu toții știm că sunt tehnologii care ne permit să construim rapid o casă, altele ne oferă posibilitatea de a plăti mai puțin, ori de a folosi soluții tradiționale și materiale naturale.

Mulți oameni ar putea fi îngrijorați din cauza provocărilor care apar în calea construirii unei case durabile din materiale naturale. Principala provocare este găsirea unor materiale durabile. Și totuși, soluții există și chiar eficiente, care pot fi folosite de oricine merge pe varianta unei construcții durabile din materiale naturale.

Casa din piatra naturală – Frumusețea este dată de natură

solutii traditionale si materiale naturale 2

Cele mai rezistente case sunt acelea realizate din piatră naturală. Deja se știe faptul că dacii aveau la munte case din piatră, fundația fiind realizată din blocuri de piatră. Ei foloseau materiale naturale și preferau piatra de rău, piatra de munte, pentru că știau că lemnul în contact cu pământul putrezește. Toate casele aveau fundația din piatră, la parter zidurile erau și ele din blocuri de piatră, iar peste ele înălțau ziduri din cărămizi făcute din lut ars. Abia la etaj foloseau bârne din lemn pe care le așezau orizontal. Până și scara interioară sau exterioară pentru a urca la etaj, era construită din lespezi din piatră naturală.

Acest material durabil – piatra naturală – este potrivit și pentru amenajarea curții și pentru interiorul casei în ziua de azi. Piatra naturală este durabilă în timp, nu putrezește, nu se dezintegrează, nu este afectată de mucegai, nu are substanțe chimice toxice sau compuși volatili care ar putea polua aerul din interiorul locuinței.

În concluzie, piatra este un material bun pentru construcția casei, mai ales pentru zonele unde gradul de umiditate este ridicat. În plus, nu se îmbibă cu apă, nu se pătează și are capacitatea de a reține căldura.

Granitul este o piatră naturală perfectă pentru o casă în stil rustic, frumoasă și durabilă în timp. Este foarte rezistent în timp la zgârieturi, se poate curăța ușor. Acest material se recomandă și pentru interiorul casei. În baie se poate folosi piatra naturală, de exemplu pardoseala se poate face din prundiș, chiuveta din ardezie, iar blatul din marmură. De asemenea și în bucătărie blatul poate fi realizat din granit sau marmură.

Decorațiuni din piatră naturală

solutii traditionale si materiale naturale 3

Piatra naturală este perfectă pentru realizarea unor decorațiuni deosebite la o casă la oraș sau la țară. Domeniul său de aplicarea este destul de vast și în plus oferă și multe avantaje care se referă la rezistența lucrărilor și designul peisagistic. Cererea de piatră naturală în construcții este foarte mare, ea se achiziționează sub diferite forme: piatră caldarâm sau bucăți de piatră, sub formă de bolovani calcar sau piatră calcar, pietricele ori așa numita piatră decorativă.

Citește și:  Amenajarea locuinței în stilul anilor ‘20, vezi recomandările noastre

Piatra naturală se poate folosi pentru:

 • Placarea fațadelor
 • Crearea unor ziduri de sprijin
 • Realizarea unor garduri de diferite tipuri
 • Amenajarea unor fântâni decorative pentru grădină
 • Amenajare unui iaz cu pietre naturale de rău puse pe margine, etc.

Soluții de amenajare eficientă a spațiului din exteriorul casei

Cu puțin efort și imaginație poți crea propriul peisaj minunat în grădina ta. Acesta este visul celor mai mulți proprietari, să aibă o casă frumoasă dar și un peisaj de vis în jur. Pentru aceasta poți folosi pietre naturale decorative pentru grădină, dar și elemente interesante realizate din piatră naturală.

Amenajări grădini cu piatră naturală

solutii traditionale si materiale naturale 4

După ce ai stabilit care este spațiul în care vei pune gazon verde, urmează să te ocupi de amenajarea aleilor. Piatra naturală este alegerea perfectă pentru cele mai frumoase alei în grădina ta, nu mai rămâne decât să-ți pui în valoare imaginația și creativitatea. În plus ea oferă și foarte multe avantaje:

 • Este rezistentă, suportă sarcini grele.
 • Se spală repede cu apă.
 • Rezistă la condițiile atmosferice nefavorabile (temperaturi ridicate sau scăzute, vânt, precipitații).
 • Își păstrează forma originală mult timp, zeci de ani.
 • Rezistă la zgârieturi.
 • Blochează extinderea buruienilor.
 • Nu necesită costuri mari.

Se pot folosi diferite tipuri de pietre (ca de exemplu pietre de rău, pietre de calcar, pietre de munte, marmură, granit) și diferite modele pavaj din piatra naturala. Acestea pot fi foarte atractive, diferite de cele clasice, pot fi personalizate astfel încât să iasă cât mai bine în evidență.

Pentru alei sunt recomandate mai ales pietrele naturale de râu care sunt rotunjite, nu au muchiile ascuțite (reduc astfel riscul de accidentare), sunt rezistente la mediu, au diferite dimensiuni și nuanțe de culori, au prețul mic. Aleile din pietriș sunt potrivite pentru orice stil de design peisagistic, nu necesită abilități speciale de amenajare.

Decorațiuni din piatră pentru grădină – Cuptorul din piatră

solutii traditionale si materiale naturale 5

Un element practic și decorativ pentru orice casă de odihnă la țară este cuptorul din piatră. Acesta poate avea un design simplu sau din contra, poate avea o structură complexă (din piatră naturală, cărămizi refractare, nisip, piatră zdrobită, argilă, ciment și alte materiale), realizată cu ajutorul unor specialiști.

Pentru a lucrarea să fie perfectă este bine să vezi câteva variante de cuptoare pentru gradina care sunt de calitate și care oferă garanția că vor dura câteva decenii.

Piatra naturală și lemnul masiv reprezintă principalele materiale naturale folosite azi pentru construirea caselor în zonele de munte. Ele au un farmec aparte, rustic și sunt durabile în timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.