Sarcină & BebeCând și cum produc sânii lapte matern? La ce să te aștepți

Când și cum produc sânii lapte matern? La ce să te aștepți

Cand si cum produc sanii laptele matern – cea mai sanatoasa si completa hrana pentru un bebelus? Natura a avut grija ca sanii femeii sa fie perfect conceputi in acest scop si ca acest proces minutios sa inceapa odata cu sarcina, asa incat la nastere, sanii sa fie pregatiti sa hraneasca micutul.

Sanii femeii trec prin multiple schimbari pe parcursul sarcinii, inca din primul trimestru – schimbari ce isi au rolul specific in lactatie. Sanii se maresc, devin mai tari, mai sensibili, areolele isi maresc dimensiunea si se intuneca la culoare. O schimbare ce arata pregatirea pentru producerea laptelui este aparitia acelor mici protuberante in jurul areolei – numite tuberculii lui Montgomery, ce secreta un tip de ulei cu rolul de a hidrata sfarcurile pentru a preveni uscarea, craparea si infectarea lor.

Cand si cum produc sanii lapte matern?

Asadar, schimbari ale sanilor in vederea lactatiei apar inca de la debutul sarcinii, schimbari cu rol important in pregatirea sanilor pentru adevaratul lor scop – de a hrani sanatos nou-nascutul. Schimbarile sunt exterioare – cele mentionate mai sus, dar cele mai importante sunt cele din interior.

In timpul sarcinii se secreta cantitati mari de estrogen si progesteron, hormoni ce favorizeaza intregul proces. Insa inca din stadiul de embrion, sanii fatului de sex feminin sunt in asa fel formati pentru a isi servi rolul sau in viitor – la nastere, bebelusul fetita are deja formate ductele, canalele prin care laptele va circula.

Fiecare san are glande mamare, ce produc laptele, iar in fiecare glanda mamara gasim alveola, unde se produce si se inmagazineaza practic laptele. Alveola este o grupare de saculeti inconjurata de celule musculare ce se contracta si o vor presa, pompand astfel laptele afara.

Stimulata de secretia de prolactina, alveola fiecarui san preia proteine, grasime si zahar din sangele femeii insarcinate si le transforma in lapte matern. Alveolele sanilor sunt presate de celulele  din jur, iar laptele va fi impins inspre ducte – o retea de mici canale ce transporta laptele la deschiderea de la nivelul sfarcurilor. In timpul sarcinii, hormonii fac ca glandele mamare sa creasca si ca ductele sa se inmulteasca si sa creasca. Acest intreg proces si sistem de transportare a laptelui matern este deja dezvoltat in trimestrul doi al sarcinii.

Dupa nastere

Cand si cum produc sanii lapte – am vazut ca sistemul ductelor si procesul ce permite productia de lapte matern se dezvolta si este finalizat inca din timpul sarcinii. Insa lactatia propriu-zisa apare doar dupa nastere, la 2-4 zile dupa aceasta, iar timp de cam 10 zile, este o forma de lapte de tranzitie (intre colostru si laptele matern matur). Imediat dupa nastere, nivelul de prolactina din corp creste, ceea ce transmite semnalul de producere a laptelui.

Pregatindu-se pentru lactatie, trupul pompeaza mult sange in alveole, ceea ce face sanii tari, umflati si plini. Vasele de sange, inflamarea tesutului sanilor si producerea laptelui face sanii foarte sensibili si durerosi la debutul lactatiei (ceea ce se numreste angorjare si trece tocmai prin alaptare).

Când și cum produc sânii lapte matern

Insa dupa nastere si pana la lactatie si pana se echilibreaza nivelul de prolactina, in primele 2-4 zile, sanii tai produc si ofera nou-nascutului colostru. Acesta este prima forma a laptelui matern, fiind un lichid cremos, galbui, cu un continut foarte ridicat de proteine, insa scazut de grasimi.

Colostrul are ca scop intarirea sistemului imunitar al nou-nascutului, oferindu-i toti anticorpii necesari supravietuirii, dar este bun in primele zile pentru bebelus si pentru ca e foarte usor digerabil si bine tolerat de stomacul lui sensibil (natura se ingrijeste de toate). Observati ca produceti colostru dinainte de nastere, fiind foarte probabil ca in ultimul trimestru al sarcinii sa vi se scurga picaturi din acest lichid.

Cand si cum produc sanii lapte – stimulii lactatiei

Anumiti stimuli – cum ar fi plansul bebelusului, atingerea sanului de gura bebelusului – favorizeaza glanda pituitara sa elibereze oxitocina si prolactina. Un singur planset al bebelusului naste aceasta importanta reactie fiziologica in trupul mamei; procesul merge de la stimulul exterior (bebelusul) la creierul ce recepteaza stimulul, la glanda pituitara ce da semnalul, secretand hormoni pentru productia si pomparea de lapte.

Prolactina secretata stimuleaza producerea continua a laptelui de catre alveole. Oxitocina stimuleaza celulele musculare din jurul alveolei ce produce lapte sa se stranga, asa incat laptele este pompat in afara, de unde ajunge in ducte. Presiunea suptului si strangerea sfarcului combinate cu curgerea laptelui dinspre alveole spre ducte fac ca laptele sa ajunga usor la micut.

Secretia de hormoni stimuleaza astfel initial productia de lapte, iar in timp, productia va fi controlata chiar de sistemul autocrin, de la nivelul sanului –  cand este golit sanul, se produce lapte. Cu cat micutul suge mai mult sau mai des, deci cu cat sanii sunt goliti, cu atat se stimuleaza productia de lapte, asa incat bebelusul sa aiba mereu o rezerva de hrana.

Cand si cum produc sanii lapte este fascinant nu neaparat prin simplul mecanism biologic, ci prin modul in care natura s-a asigurat ca o mamica isi va hrani adecvat si isi va ingriji cu dragoste bebelusul. Mai exact, pe langa faptul ca fiecare mamica produce un lapte diferit, cu o compozitie special creata pentru indeplinirea nevoilor unice ale micutului, pe langa rolurile prime de stimulare a productiei si circulatiei laptelui matern, hormonii prolactina si oxitocina au si roluri mai subtile.

Prolactina secretata in organism ofera mamei o mare parte din ceea ce am numi „instinct matern” – mai precis, nevoia de a ingriji si proteja micutul in fata oricarei amenintari. Iar oxitocina este denumita hormonul fericirii si al iubirii, dand o senzatie de implinire si de satisfactie; asadar, natura se asigura ca alaptarea este o experienta placuta, relaxanta si satisfacatoare si pentru femeie, asa incat acesteia sa ii faca placere sa isi hraneasca mereu micutul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.