Cum invatam cainele sa fie tolerant fata de unele persoane? Cum il oprim sa maraie sau sa latre, sau si mai rau sa aiba tendinta de a sari spre persoane straine? Ce facem cu un caine cand vin persoane straine in casa, cum rezolvam comportamentul lui fata de oaspeti? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care si le pun cei care au un caine drept animal de companie sau care doresc sa achizitioneze unul.
In general cainele este o fiinta foarte emotionala si plina de energie. Daca vede o persoana straina poate reactiona in diverse moduri, sa latre, sa maraie sau sa se bucure, sa sara cu labele pe hainele ei, sa rupa ciorapii doamnelor, etc. Daca este la o varsta frageda este jucaus, face mereu salturi stangace, are obiceiul sa linga pe toata lumea pe picioare sau pe fata daca este luat in brate.
In momentul in care devine adult este mai greu de luat in brate, insa capacitatea lui de a sari este uimitoare, isi pune imediat labele (uneori murdare, daca este tinut afara) pe hainele oricarei persoane. Uneori poate deterioara hainele sau produce zgaraieturi pe pielea persoanei pe care sare, cu ghearele tari si ascutite de la picioare. Aceste manifestari chiar daca sunt de bucurie din partea animalului, de cele mai multe ori strica starea de spirit a respectivei persoane.
In momentul in care vin musafiri in casa, persoane straine cainelui sau pe care le-a vazut in anumite ocazii, acestea nu vor dori ca animalul sa vina la ele, sa le deterioreze hainele si sa sara in toate partile, uneori este posibil chiar sa aiba frica de un astfel de animal.
Pentru a nu deranja musafirii cainele trebuie dresat, determinat sa stea in anumite situatii in sezut sau culcat. Este bine sa fie intotdeauna satul pentru a fi calm si eventual sa i se dea ceva (un obiect care ii place) care sa-i capteze interesul si sa-l tina ocupat.
Un prim exercitiu de dresaj care trebuie facut cu animalul este urmatorul: In fiecare zi se duce cainele spre usa. El trebuie sa fie doar putin flamand si destul de calm. Cand se ajunge la usa i se da comanda sa se aseze STAI si apoi trebuie incurajat cu ceva bun de mancare. El va asculta cu placere pentru a primi recompensa. Apoi i se da comanda sa se ridice: LIBER. Exercitiul se repeta de mai multe ori pe zi, timp de cateva saptamani.
Cum il invatam sa nu latre? Se repeta exercitiul de mai sus si in momentul in care incepe sa latre cainele trebuie ignorat si nu i se mai da recompensa. Pur si simplu nu mai trebuie bagat deloc in seama, nu trebuie mangaiat si nici atins cu mana, astfel el va fi nefericit. Cand se opreste din latrat i se spune BRAVO si i se da recompensa. Daca animalul incepe din nou sa latre se repeta procedeul, in scurt timp el va inceta sa mai latre pentru a primi portia de mancare. Acest exercitiu este bun si pentru a fi invatat sa nu mai sara aiurea in toate partile. El trebuie repetat de mai multe ori, timp de o luna.
In orice caz cainele nu trebuie tinut niciodata flamand, pentru ca atunci devine agitat si nerabdator si e posibil sa nu mai asculte nici o comanda. De asemenea daca este incapatanat nu trebuie niciodata batut pentru ca oricum in acest fel nu va invata nimic, ci doar va suferi. Mana stapanului va trebui sa fie mereu ,,prietenoasa” fata de caine, deoarece in momentul cand el este lovit cu mana va intelege ca nu trebuie sa aiba incredere in mainile stapanului si este posibil chiar sa muste de frica.
Urmatorul exercitiu este pentru a invata cainele sa stea cuminte la usa cand suna soneria sau bate cineva la usa. Nu trebuie decat sa sunati la sonerie sau sa ciocaniti la usa, apoi sa observati reactia cainelui. Tot cu ajutorul recompensei el va fi determinat sa stea cuminte, in sezut sau culcat, in caz contrar va fi ignorat si lipsit de ea. In cele din urma cainele va intelege ce atitudine trebuie sa aiba cand aude sunetul soneriei, va sta cuminte, va astepta recompensa si nu va sari sau latra. Astfel cainele va invata ca atunci cand vine un musafir si suna la usa, la comanda stapanului de STAI sau SEZI el va trebui sa astepte cuminte, sa nu latre aiurea sau sa sara spre oaspete, iar in cele din urma va fi recompensat si laudat.
In dresarea cainelui un rol important il are si o a doua persoana care va juca rolul musafirului. De aceea se cere ajutorul unui prieten care sa sune la usa si astfel sa intre in rol de oaspete. Cainele va primi comanda STAI si va trebui sa asculte, sa nu sara spre el. Daca nu face acest lucru trebuie ignorat complet, iar cand asculta este necesar sa fie laudat, mangaiat pe cap si recompensat cu ceva bun de mancare. Dupa un anumit timp (in functie de cat de incapatanat este cainele) va invata ca trebuie sa asculte de stapan si va fi fericit sa primeasca laudele de la acesta.
In unele situatii este bine de tinut cainele in lesa, pentru a se evita situatii neplacute si deranjarea oaspetilor.