Timp liberBroderia se reinventează ca hobby, ieftin și plin de satisfacții

Broderia se reinventează ca hobby, ieftin și plin de satisfacții

La origini, broderia este o arta in adevaratul sens al cuvantului, o arta care presupune decorarea manuala a materialelor textile pentru a le infrumuseta. Istoria broderiei este una foarte interesanta insa, datorita aparitiei masinariilor de brodat in timpul Revolutiei Industriale, broderia realizata manual mai este practicata doar de catre persoanele pasionate, aceasta activitate reinventandu-se in prezent ca hobby si incepand sa fie din ce in ce mai populara.

Broderia – scurta istorie

Se presupune ca aceasta interesanta activitate dateaza inca din timpurile stravechi, mai precis din jurul secolelor al V-lea – al III-lea i. Hr, broderia luand nastere prin imbunatatirea tehnicilor de cusut, acestea transformandu-se intr-o arta. Broderia, spre deosebire de alte arte, a cunoscut de-a lungul timpului stabilitatea, deoarece tehnicile au ramas intotdeauna aceleasi, iar modelele sunt cele care pot face diferentele. Insa, daca diferentele nu se pot face intre epoci, ca in cazul altor arte, se pot face de la o cultura la alta, existand culturi in cadrul carora broderia joaca un rol mai mult decat important.

Si in cultura romaneasca broderia are o istorie cat se poate de interesanta, portul popular romanesc fiind strans legat de arta broderiei

Broderia – un hobby inedit

Daca in trecut broderia era folosita pentru infrumusetarea intr-un mod unic si original a diverselor obiecte vestimentare si a celor decorative, de la lenjerii pentru pat pana la mileuri, broderia a devenit in prezent una dintre cele mai indragite activitati ale artizanilor. In acelasi timp, broderia este considerata o activitate foarte relaxanta, potrivita in special doamnelor si domnisoarelor de toate varstele. Ba mai mult, daca luati in serios acest hobby este posibil sa aveti numai de castigat.

Broderia este o activitate deloc costisitoare si cel mai important este ca va ajuta sa creati si sa va exprimati latura artistica intr-un mod cat se poate de util deoarece, prin broderie, puteti crea pentru dumneavoastra si pentru cei dragi lucruri cu adevarat unice. Fie ca brodati hainute pentru cei mici, batiste, sortulete, pernute decorative, lenjerii sau genti hand made, toate aceste obiecte vor fi insufletite de mana unui artist care isi foloseste intreaga imaginatie si creativitate pentru a crea lucruri cu adevarat interesante cu ajutorul unui ac si a atei colorate.

De ce este broderia un hobby atat de plin de satisfactii? Pentru ca puteti crea orice va doriti cu foarte putine resurse, deoarece broderia nu se rezuma doar la a crea mici forme sau floricele, fluturasi sau initiale, ci puteti crea adevarate opere de arta. Mai mult decat atat, broderia va poate ajuta sa aveti o garderoba originala, sa va decorati locuinta cu obiecte deosebite si sa oferiti celor dragi cadouri personalizate.

broderie

Comunitatea celor care impartasesc acest hobby este una destul de mare si daca veti intra intr-un astfel de grup sau veti participa la cursuri special destinate acestei activitati veti observa cat de multe persoane inca mai au aceasta pasiune. Broderia mai are un avantaj: se poate transforma intr-o adevarata afacere deoarece broderia realizata manual este mult mai apreciata fata de cea realizata cu ajutorul unei masini de cusut.

Broderia – un hobby ieftin si plin de satisfactii

Dupa cum am mentionat si anterior, broderia nu este deloc un hobby costisitor, ba din contra. Tot ce trebuie sa faceti este sa va alegeti modelele preferate pe care sa le brodati pe haine, obiecte decorative, paturi, lenjerii de pat, prosoape de bucatarie si accesorii.

In mercerii si pe site-urile dedicate acestei activitati puteti gasi tot ceea ce aveti nevoie pentru a broda, in special ate de toate tipurile si in toate culorile, inele pentru brodat si ace de diferite dimensiuni pentru ca acestea trebuie sa fie potrivite tipurilor de materiale folosite.

De aici nu va ramane decat sa va asezati comod in fotoliul preferat, cat mai aproape de fereastra sau de o sursa de lumina, sa va faceti un ceai cald, sa dati drumul la muzica in surdina si sa incepeti sa creati. Si daca sunteti la inceput, veti vedea ca, in timp, veti invata diverse tehnici pe care le veti putea pune cu brio in aplicare.

Tehnicile broderiei

Despre tehnicile intalnite in broderie se pot spune foarte multe lucruri. Printre cele mai cunoscute tehnici care au creat istorie si in broderia traditionala romaneasca se numara:

• punctul inainte acului – cea mai simpla si folosita tehnica, ideala pentru incepatori
• punctul in urma acului este o alta tehnica, mai greoaie si putin mai complexa decat cea anterioara
• punctul tighel presupune numararea firelor si realizarea unui sir fara intrerupere; cu ajutorul acestui punct se formeaza punctul lantisor, alcatuit din mici bucle
• drugul reprezinta un sir de segmente paralele
• cruciulita este un alt punct simplu si frecvent intalnit pentru realizarea motivelor nationale.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai comune si utile puncte folosite atat pentru a crea marginea modelului, cat si pentru umplerea sa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.