Merele sunt singurele fructe pe care le am in casa aproape intotdeauna, indiferent de anotimp, bineinteles ca fac multe retete care contine mere.
Intr-o zi mi-a venit pofta de cozonac cu mere, repede am cautat reteta cand am observat aceste briose care seamana putin cu cozonacii dar sunt mai dragute cu forma rotunda si sunt mai practice ca si feliile de cozonac.
Nu in ultimul rand sunt minunate si ca mic dejun sau la o gustare la scoala sau serviciu.
Ingrediente pentru aluatul de la briose rasucite in forma de melc, umplute cu mere
- 500gr faina
- 2,5gr drojdie sau un pliculet daca folositi drojdie praf
- 300m lapte
- 2 galbenusuri de oua
- 40gr zahar
- 40gr unt
- varf de cutit sare
Ingrediente pentru umplutura
- 800gr mere
- 2-3 lingura zahar
- 1 lingurita scortisoara
Mai avem nevoie de un galbeus de ou si o lingura de lapte pentru a unge briosele
Mod de preparare
Prima data facem aluatul, daca folositi drojdie praf se poate amesteca direct cu faina, daca folositi drojdie proaspata puneti in lapte caldut si lasati sa creasca si dupa aia amestecati cu faina. Adaugam zaharul, sarea si untul topit. Framantam cu mana aluatul timp de 15-20 minute, apoi il acoperim si il lasam la loc caldut sa dospeasca pentru minim 1 ora.
Decojim merele, le razuim si le amestecam cu zahar si scortisoara.
Aluatul dospit il impartim in 10-12 bucati egale pe masa de lucru data cu putina faina. Intindem din fiecare bucata o foaie dreptunghiulara subtire. Punem 2-3 linguri de mere si le aranjam sa fie pe toate suprafata. Rulam aluatul pe lungime si formam un melc (model in poze).
Punem briosele pe tava captusita cu hartie de copt, le acoperim si le lasam 30 de minute la crescut. Amestecam un galbenus de ou cu o lingura de lapte si cu ajutorul pensulei ungem briosele.
Punem in cuptorul preincalzit timp de 35-40 de minute, pana briosele sunt rumene.