Bolile pisicilor in timpul iernii care pot aparea in mod frecvent sunt hipotermia si degeraturile.
1. In zilele geroase de iarna pisica care sufera de frig si ajunge sa aiba temperatura corpului mai mica de 37ºC are o stare patologica numita hipotermie. Aceasta stare daca apare la pisoii mici abia nascuti poate provoca rapid moartea lor. La puii de pisici mecanismul de termoreglare al organismului nu este pe deplin dezvoltat, de aceea sunt mai sensibili la scaderea temperaturii corpului.
Cand scade temperatura corpului la pisici si apare hipotermia?
- In momentul in care pisica se expune mult timp la temperatura scazuta afara, in anotimpul iernii.
- In urma operatiilor chirurgicale, datorita anesteziei puternice.
- La pisicile care au suferit anumite leziuni, traume, boli endocrine, tiroidiene, ale sistemului nervos si cardiovascular.
- Anumite traume de la nivelul capului, boli congenitale de cap, cancerul – toate afecteaza centrul de termoreglare al creierului.
- Anumite boli determina acumularea unor substante nocive in organism. Astfel de boli pot fi de exemplu insuficienta renala sau diabetul zaharat.
- Diferite substante ingerate sau care patrund in corp si afecteaza sistemul nervos, capacitatea de termoreglare a pisicii.
Simptomele hipotermiei, cum se manifesta pisica suferinda?
- Datorita scaderii temperaturii corpului, pisica prezinta anumite schimbari atat din punct de vedere comportamental, cat si fiziologic.
- Ea se ghemuieste strans ca o minge pentru a se incalzi sau cauta un loc cald unde sa se adaposteasca de frig.
- Muschii reactioneaza pentru incalzirea corpului, astfel apar tremuraturi musculare.
- Pierderile de caldura din piele sunt reduse prin ingustarea vaselor de sange periferice. Pielea, dar si membranele mucoase devin reci si au o culoare albicioasa, palida.
Metode de tratament in caz de hipotermie:
Primul lucru care trebuie facut pentru a ajuta animalul este sa fie dus intr-o camera incalzita si invelit cu o patura calduroasa. Pentru a ajuta la cresterea temperaturii corpului (aducerea ei la valoare normala) se pune langa patura cu care este invalita pisica o sticla de apa calda. Din timp in timp trebuie verificata temperatura rectala a pisicii. De asemenea, este obligatoriu ca pisica sa bea numai lichide calde, dar nu fierbinti, supa si lapte.
In momentul in care pisica este epuizata, corpul ei se raceste progresiv si temperatura corpului scade sub 36ºC trebuie dusa de urgenta la un medic veterinar. In cazuri mai grave pisica are stari depresive, pulsul este slab sau absent, isi piede cunostinta, respira greu si are nevoie de repiratie atificiala. De asemenea, pot sa apara probleme grave privind ritmul cardiac, acesta poate fi destul de mult redus. Scaderea in continuare a temperaturii corpului poate crea si alte tulburari acute ale functiilor organismului, care in final pot duce la moartea animalului.
In clinica veterinara medicul va analiza pisica si daca este cazul o va transfera la terapie intensiva unde se va incerca eliminarea unor simptome datorate tulburarilor de la nivelul organelor interne dar si prevenirea unor complicatii mai grave ce pun in pericol viata animalului. Metodele de tratament depind de cat de scazuta este temperatura corpului la pisica. Medicul va identifica cauzele care au dus la scaderea temperaturii corpului, va resuscita animalul daca are probleme cardiace sau respiratorii mari si daca acest lucru este necesar, va monitoriza tensiunea arteriala si temperatura.
Conform medicilor, in cazul pisicilor batrane hipotermia poate da anumite leziuni cerebrale care apoi le face sa fie mai sensibile la expunerea la frig.
2. Pe timp de iarna pisicile pot suferi de degeraturi – acele deteriorari locale ale tesuturilor asociate cu amortirea lor, datorita expunerii timp indelungat la temperatura scazuta, la umezeala si ger. Comparativ cu cainii, piscile sufera mai putin de degeraturi deoarece au blana care le ofera o protectie mai buna. De asemenea, pisicile care sunt in casa sunt protejate iar cele din strada se ascund in diferite locuri calde, mansarde, subsoluri, etc pentru a se feri de frig.
In cazul in care pisica sta mult timp afara la temperaturi de -15-20ºC poate suferi de frig in anumite parti periferice ale corpului – labele membrelor, varful cozii sau varfurile urechilor. Astfel se creeaza anumite leziuni locale numite degeraturi datorita reducerii temperaturii corpului in zona respectiva si nu numai. Alte motive care favorizeaza aparitia degeraturilor sunt foamea, oboseala, bandajele prea stranse, pierderea mare de sange datorita unor traumatisme.
Cand poate suferi pisica de degeraturi?
- La varsta frageda pisoii nu au pe deplin dezvoltat mecanismul de termoreglare si de aceea sunt mai sensibili la ger.
- Cand pisicile isi uda blana, isi pierd protectia fata de frig creata de aceasta si astfel ingheata mai repede.
- Foarte sensibile la frig sunt rasele de pisici care au parul scurt sau rasa Sphynx lipsita de par. Indiferent de rasa, pisicile care alapteaza pot suferi de degeraturi in zona abdominala.
- Locul congelat apare conturat clar de tesutul normal din jur, are un aspect palid, este inflamat si uneori rosu, este dureros si foarte sensibil. In cazuri mai grave apar bule rosii care se aseamana cu o arsura.
Metode de tratament in caz de degeraturi:
Pisica trebuie mutata imediat intr-o camera calda si invelita intr-o patura.
Incalzirea zonelor afectate se face treptat, lent, nu se expun la o sursa de caldura niciodata. Este complet gresit ca labutele degerate sa fie frecate cu alcool sau zapada deoarece tesuturile se pot distruge si mai mult.
Pentru acumularea de caldura labutele afectate se bandajeaza cu tifon pentru a preveni astfel si incalzirea prea rapida a tesuturilor de suprafata.
Dupa degeraturi incalzirea zonelor afectate este insotita de durere si sensibilitate crescuta. In cazuri grave se apeleaza la un medic veterinar care va administra pisicii un tratament cu medicamente antiseptice locale sau unguente antibiotice care ajuta in cicatrizarea leziunilor. Cand pisica prezinta infectii ale zonelor cu degeraturi are si probleme cardiovasculare si respiratorii, stari depresive si in acest caz medicul ii va face anumite analize si ii va aplica un tratament intravenos cu antibiotice care sa-i elimine infectia si sa-i restabileasca functiile vitale.