Animale de companieHamsterii și cele mai comune boli de care suferă aceștia

Hamsterii și cele mai comune boli de care suferă aceștia

Bolile hamsterilor pot fi infectioase sau neinfectioase. Un mare avantaj al cresterii hamsterilor este rezistenta lor la bolile infectioase. De multe ori aceste boli pot atinge alte animale, ca de exemplu: soricei, cobai, iepuri, insa hamsterii care se afla in aceeasi incapere cu acestia nu se molipsesc.

Totusi hamsterii cad uneori victima unor boli contagioase care pot fi produse de virusi, bacterii, paraziti etc. De asemenea, ei sunt sensibili la anumite infectii virale, cum este adenovirusul uman, de aceea persoanele care au asemenea viroze nu trebuie sa stea in apropierea hamsterilor. Fata de virusul ectromeliei, soarecii sunt rezistenti, nu se contamineaza. Desi se imbolnavesc destul de rar, ei pot transmite virusul de la soareci omului, uneori chiar la femeile gravide si acestea la randul lor fetusilor.

De multe ori, bolile bacteriene si virale la hamsteri sunt de origine exogena, se pot datora agravarii unor infectii latente sau pot fi determinate de factorii de stres din timpul transportului, schimbarea regimului alimentar sau a custii.

Tipuri de viroze:

Pneumonia virala – este o boala contagioasa care afecteaza mai mult hamsterii adulti. Se manifesta prin respiratie dificila, inflamatia mucoasei nazale, apatie, dispnee si scurgere nazala. Boala evolueaza in 4-10 zile si de regula nu se poate vindeca, animalul in cele din urma moare.

Microplasma pneumoniae sau pneumonia atipica – care afecteaza plamanii animalului, este molipsitoare si nu are tratament curativ. Se recomanda sacrificarea animalelor bolnave.

Coriomeningita limfocitara – este o infectie virala cronica care poate sa apara la animalele de toate varstele. Se transmite de la soarecii de casa si se extinde in 6-12 luni. Virusii intra in sange si sunt eliminati prin urina. Uneori au loc si infiltratii limfocitare in rinichi si ficat, dar si lipoame intraabdominale. Boala culmineaza cu insuficienta renala grava si animalul moare. Boala se transmite timp de trei generatii. Hamsterii trebuie controlati serologic. Virul este foarte periculos si pentru om. Simptomele la om sunt: febra, cefalee, dureri musculare mari.

Tipuri de bacterioze:

Enterita infectioasa – este una dintre cele mai intalnite infectii digestive la hamsteri, cauzata de Posteurella multocida. La inceput boala este acuta, apoi infectia scade in intensitate si evolueaza lent. Hamsterii sunt slabiti, dezhidratati, au o stare de apatie, diaree profunda, anorexie si semne cutanate. Mortalitatea este de 60 %, hamsterii care supravietuiesc raman piperniciti si foarte plapanzi. Tratamentul se face cu antibiotice.

Salmoneloza – este o bacterioza indusa de salmonela enteritidis care declanseaza la hamster o flebotromboza pulmonara sceptica. Boala se manifesta prin infectie intestinala grava, insotita de enterita catarala si diaree. Poate fi transmisa la om.

Infectia ,,Coada umeda” – este contagioasa si afecteaza hamsterii de toate varstele. Boala apare la animalele supuse stresului de adaptare, care au o alimentatie rea sau sunt tinuti in custi cu un asternut umed si murdar. Deseori, puii separati de mama pot contacta boala la trei zile din cauza neadaptarii la regimul alimentar nou. Simptomele bolii sunt: pierderea poftei de mancare, diareea, hipotermia, depresia, pielea este murdara pe fese si abdomen de fecale apoase si galbene.  Boala poate fi prevenita prin asigurarea unor masuri de igiena si hrana adecvate, dar si prin evitarea stresului.

Leptospiroza – poate aparea intr-o forma acuta la hamsteri, se trateaza cu antibiotice.

Tuberculoza – este o boala mortala, provocata de bacilii Koch de tip uman.

Boala Tizzer – se manifesta printr-o enterocolita severa cu ileita proliferativa si diaree severa, iar tratamentul ei consta in antibiotice.

Campilobacterioza – este o infectie produsa de Campylobacter fetus si se manifesta printr-o ileita proliferativa cu diaree apoasa. Poate fi transmisa omului.

Micozele – pot afecta grav hamsterii. Cea mai intalnita este tricofitia sau micoza cutanata care da urmatoarele simptome: parul animalului devine friabil si cade, pielea este uscata si cu formatiuni cornoase intarite. Animalele trebuie izolate si tratate corespunzator cu antibiotice.

hamster
hamster

Tipuri de parazitoze:

Demodecia – este numita si raia demodectica si reprezinta una dintre cele mai grave infectii ale hamsterului. Boala apare datorita a doi paraziti: Demodex aurtai si Demodex ericeti, iar tratamentul este dificil si complex.

Raia notoedrica – este o boala de piele contagioasa produsa de Notoedres alepis. Se transmite de la sobolanul alb si afecteaza mai repede masculii decat femelele. Boala afecteaza initial organele genitale, picioarele, coada si apoi tot corpul, se manifesta prin prurit, mancarimi si slabirea organismului. Tratamentul este complex, consta in masuri de igiena riguroase, aplicarea de medicamente pe leziunile cutanate.

Ascaridioza – apare la hamsteri si cobai. Parazitii pot fi eliminati din tubul digestiv al animalelor prin introducerea de medicamente in apa de baut. Unii hamsteri pot fi infectati si cu ascarizi de la porc.

Acarioza cu ixodide (capuse) – se trateaza local cu solutii paraziticide sau prin aplicare locala de tinctura de iod si extragerea capuselor cu penseta. Pentru a se obtine o deparazitatre completa, tratamentul se repeta dupa cinci zile.

Himenolepidoza – este cauzata de tenia mica si tenia mare, care trec intai printr-o gazda intermediara (gandacul de faina si fluturele de faina), apoi ajung la hamster. Aceasta boala se poate transmite de la hamster la om.

Tipuri de protozoare parazite:

Giardia muris – provoaca enterita catarala foarte greu de tratat.

Trichomonas muris – apare in pungile jugale, stomac, esofag, intestin, mai ales in cecum. Este transmisa de soareci si de sobolani.

Leishmania – este o infectie in organele somatice ale hamsterului. Se transmite la om.

Entamoeba histolitica – afecteaza intestinul si ficatul, produce abcese hepatice si probleme ale tranzitului intestinal.

Hexamito muris – produce o infectie fara simptome. Doar daca hamsterul este stresat boala se manifesta prin enterita catarala. Chistii paraziti apar in celulele epiteliului intestinal.  Medicamentele se administreaza in hrana.

Tumori spontane – apar in piele, in plamani, tubul digestiv, in tesutul hepatic, ovarian, glandular, renal.

Boli neinfectioase:

Muscaturile – apar ca urmare a luptelor intre masculi in perioada imperecherii, sau intre femele cu pui care se afla in aceleasi custi. Plagile create de muscaturi se infecteaza cu germeni patogeni, de aceea trebuie local tratate cu antibiotice.

Senilitatea la hamster – apare la exemplarele batrane. Datorita procesului de imbatranire apar: chisti hepatici, hemoragii abdominale, fibroza ficatului, atrofia gonadelor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.