Ariciul african pitic (Atelerix albiventris) este un animal foarte dragut care traieste pe campuri si in paduri. Deoarece se obisnuieste repede in apropierea oamenilor este unul dintre cele mai indragite animale de companie. Trebuie crescut cu multa rabdare si atentie.
Acest arici este originar din savanele si padurile africane, din Gambia, Senegal, Somalia, Mozambic. Are corpul oval, poate ajunge la o greutate de 250-600 g. Coada si picioarele sunt scurte, nasul lung, ochii mici ca doua margele. Urechile si mustatile sunt destul de mari.
Coloritul poate varia de la maro, negru, gri, spre bej si alb. Partea superioara a corpului este acoperita cu tepi care spre interior sunt intotdeauna albi iar spre exterior culoarea lor poate varia. Masculul are penisul vizibil pe mijlocul abdomenului si testiculele incastrate in niste ,,pungi” aproape de anus, femela prezinta 2-5 perechi de mamele.
Este un animal nocturn, in mediul sau natural se hraneste cu albine, paianjeni, carabusi, oua de pasari, viermi, broaste, serpi si chiar scorpioni. Traieste aproximativ 4-6 ani.
In perioada de imperechere, masculul inconjoara femela si ambii scot sunete sforaitoare. Dupa aproximativ 36 de zile femela va face trei sau patru pui orbi, de culoare rozalie care la inceput nu au tepi pe piele ci doar niste mici umflaturi. La cateva ore de la nastere, tepii puilor incep sa apara, la inceput cei de culoare alba si apoi cei de culoare maro. Puii sunt alaptati de femela, iar dupa doua saptamani incep sa deschida ochii. Cand au cca. 250 g devin independenti.
Ariciul african pitic este un animal timid si fricos, inca de la primul impact are tendinta sa se ascunda repede, formand un ghemotoc de ace, insa daca i se da un biscuite sau o bucatica de mar, frica este invinsa de curiozitate, increderea sa e deja castigata si devine mult mai sociabil.
Cusca trebuie intotdeauna acoperita pentru a evita riscul ca musafirul sa fuga pe neasteptate. Are nevoie de o suprafata de minim 50 cm², iar talajul pentru culcus trebuie sa fie din lemn de plop, pin, iarba uscata sau stiuleti de porumb. Trebuie sa aiba tot timpul o sursa de apa, iar bolul de mancare trebuie sa fie greu pentru a nu se rasturna.
De asemenea, in cusca se pune un vas mic cu apa calduta, deoarece ariciului african pitic ii place sa faca baie tot atat de mult pe cat adora sa faca mici tuneluri in colturi, mai ales pe timp de noapte. Pentru ocuparea timpului poate avea diferite accesorii de joaca sau poate fi lasat prin camera sa se plimbe in voie.
Hrana sa preferata este formata din bucatele de carne, insecte, muste, greieri, rame, viermi, oua fierte, fructe, legume si branza. Obisnuieste sa consume si hrana speciala pentru pisici, desi aceasta are multe grasimi si este saraca in proteine.
Face parte din ordinul Erinaceomorpha si familia Erinaceidae.
Video – Ariciul african pitic (Atelerix albiventris):