Laringita la caini este o boala respiratorie ce se caracterizeaza prin inflamatia mucoasei laringelui. In cazul in care nu este tratata la timp poate da complicatii la nivelul sistemului respirator, cauzand laringotraheita. Aceasta boala apare la astfel de animale mai ales in sezonul rece.
In acest articol va vom spune cum sa recunoasteti daca animalul sufera de laringita si ce trebuie sa faceti pentru a-l ajuta si a se vindeca.
Simptomele laringitei la caini:
- Cainele are initial o tuse uscata, ascutita, sacadata si dureroasa. De asemenea stranuta si are nasul infundat. Dupa un timp tusea devine umeda, persistenta si nedureroasa.
- Cand mananca hrana rece incepe sa tuseasca mai rau si uneori sa vomite. Acest lucru se intampla si daca bea apa rece, mananca zapada sau inhaleaza aer foarte rece iarna.
- Respiratia sa este suieratoare, iar vocea este semnificativ schimbata, cainele nu mai latra la fel ca inainte de a dezvolta boala, pare ca isi pierde vocea din cauza corzilor vocale ingrosate.
- Uneori are stari proaste de parca s-ar sufoca si vomita des. Desi nu mai are mancare in stomac, vomita doar spuma, un lichid din interiorul acestuia.
- Are stari de rau si slabiciune, transpira, are boticul umed, pare ca se chinuie sa vomite, strange ochii de parca ar plange.
- Cand vomita are contractii musculare putenice si scoate un sunet gros de parca s-ar ineca cu ceva.
- Daca se palpeaza zona laringelui se simpte ca acesta este umflat si inflamat, iar daca este inspectat de medic apare inrosit si acoperit de mucoase spumoase.
Cauzele laringitei la caini:
- Alimentatia si ingrijirea necorespunzatoare a animalului.
- Scaderea sistemului imunitar, lipsa exercitiului fizic, rezistenta slaba a organismului.
- Hipotermia este o alta cauza a bolii si apare mai ales la cainii care au blana alcatuita din fire scurte de par.
- Obiceiul de a bea frecvent apa rece sau de a manaca alimente congelate sau foarte reci.
- Praful, fumul, vaporii de substante chimice sau gazele pe care le-ar putea inhala animalul ii poate irita mucoasa laringelui.
- Raceala, otravirea pot fi alti factori care cauzeaza boala.
- Anumite medicamente pe care le ia pentru tratamentul altor boli pot deveni iritante mai ales daca ii sunt administrate fortat pe gura. In mod normal ele se amesteca in mancare.
- Prezenta unor infectii sau boli infectioase (precum sunt rabia sau bronsita infectioasa) pot deveni factori care duc la aparitia bolii.
La aparitia acestor simptome in primul rand nu mai trebuie data hrana rece la caine. Pentru a se elimina si alte cauze sau posibile boli care ii pot da astfel de stari, cel mai bine este ca animalul sa fie dus la un medic veterinar. Acesta ii va pune un diagnostic in urma examinarilor medicale (radiografie, palpare, ascultarea respiratiei) si va stabili daca sufera de laringita. De asemenea medicul va verifica daca animalul sufera si de alte boli mai mult sau mai putin grave (rabie, bronsita infectioasa, amigdalita, ciuma, leucemie, adenovirus, etc) sau daca s-a inecat cu un os.
Medicul va stabili ce medicamente se dau cainelui pentru ameliorarea simptomelor si vindecarea bolii. Va recomanda hrana calduta sau la temperatura camerei si nu rece de la frigider. De asemenea, animalul trebuie sa stea intr-un loc caldut, intr-un culcus si nu pe gresie rece.