Animale de companieCum se tratează leucoza felină, una din cele mai grave boli la...

Cum se tratează leucoza felină, una din cele mai grave boli la pisici?

Comparativ cu alte specii de mamifere sau animale de companie, pisica este cel mai mult afectata de leucoza. Initial leucoza felina a aparut in cazuri izolate, apoi s-au descoperit focare ale acestei boli.

Cercetatorii au observat virusul la microscop si au vazut ca are o forma rotunda, iar inmultirea se face prin inmugurire din membrana celulara, ca si in cazul virusurilor de tip C. S-a descoperit ca virusul leucemiei feline ar cuprinde 3 tipuri de tulpini A, B si C. Dintre acestea cea mai raspandita in natura este tulpina A. Pisicile contaminate cu virusul ce are tulpina A sunt cele care pot infecta cel mai mult alte pisici din jur.

Fata de alte mamifere pisica este cea mai sensibila la leucoze. De asemenea, receptivitatea creste la pisoii tineri care au varsta intre 6-8 saptamani.

Cea mai importanta sursa de infectie o reprezinta pisicile deja bolnave care elimina prin caile nazale particule virale prin stranut, saliva, lapte, fecale, urina. De asemenea, leucoza felina se poate transmite prin zgaraieturi, alimente, muscaturi, intepaturi de insecte.

Cum patrunde virusul in organismul pisicii?
Virusul patrunde in sange, apoi trece in limfoganglioni adica in splina, apoi in maduva hematogena care produce globulele rosii, unde se multiplica.

Simptomele care apar in cazuri de leucoza felina?

  • La pisicile adulte apare stare de oboseala la efort, somnolenta.
  • Pierderea poftei de mancare.
  • Mucoasele devin palide.
  • Se instaleaza febra, creste temperatura corpului.
  • In zona buzelor apar ulceratii, la fel si in zona gingiilor.
  • Pisica nu mananca, devine anemica.
  • Prezinta icter si deformatii ganglionare.

Leucemia felina poate fi limfoida sau nelimfoida.

Medicul veterinar foloseste in determinarea diagnosticului o serie de metode prin care stabileste care este infectia si virusul leucemiei.

Prin testul imunofluorescentei se afla antigenele virale in trombocite si leucocite. In acest fel se stabileste starea de patrundere a virusului in sange si daca replicarea acestuia s-a produs in organe si tesuturi. Prin acest test se afla daca virusul a ajuns in sange insa nu si infectia latenta.

Exista si un test de evidentiere a antigenelor virusului leucemiei feline. Prin acest test numit ELISA se afla daca pisicile au infectie latenta, dar si infectii aflate la inceput.

Metoda seroneutralizarii permite medicilor sa afle daca pisicile au trecut prin boala, daca sunt receptive la aceasta sau daca la ele persista starea de patrundere a virusului in sange.

Virusul leucemiei feline poate fi izolat si cel mai bine se face acest lucru in tumori si maduva osoasa hematogena. De asemenea, acest lucru se poate realiza si in ficat, splina, intestin, ovare, rinichi, limfoganglioni.

In unele tari exista programe sepeciale de combatere a acestei boli. Un astfel de program are in vedere testarea anuala a motanilor care par sa contacteze mai multe femele, verificarea pisicilor care vin din alte zone sau crescatorii, eliminarea pisicilor care au avut contact cu cele seropozitive si eventual eutanasirea pisicilor care au virusul leucozei feline.

Infectia se poate preveni prin vaccinul contra leucozei feline care are in compozitia lui substante antigene virale A, B si C, dar si alte antigene tumorale. Acest vaccin ajuta in prevenirea infectiei si a tumorilor limfoide, se administreaza intramuscular sau subcutanat. Doza este de 1 ml si se face la pisicile care au 9 saptamani. Dupa 2 saptamani doza trebuie repetata, apoi o alta administrare a vaccinului se va face mai intai dupa 2-4 luni, apoi numai dupa 1 an.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.