Caliciviroza este o boala infectioasa care apare la pisici si care reprezinta inflamarea mucoasei cailor respiratorii anterioare. Factorul care provoaca boala este un virus care apartine genului Calicivirus si care are o mare capacitate de a produce infectii. Boala este larg raspandita la pisici, afecteaza aceste animale indiferent de varsta, sex si rasa. Din punct de vedere al modului cum evolueaza, caliciviroza poate fi: acuta, cronica sau inaparenta.
Caliciviroza acuta – Aceasta forma acuta sau respiratorie poate fi recunoscuta dupa urmatoarele simptome: hipertermie, anorexie, astenie. Mai traziu apar semne de rinita, conjunctivita cu secretii mucopurulente, vezicule, ulceratii pe partea anterioara si dorsala a limbii, la buze si la nas. In cazuri mai grave infectia cuprinde si caile respiratorii mai profunde, pisica se imbolnaveste de pneumonie, deoarece ii sunt afectati plamanii.
Caliciviroza cronica – Este cunoscuta si sub denumirea de stomatita, deoarece se manifesta prin leziuni ulceroase la nivelul gingiilor, osului palatin, amigdalitelor, faringelui si limbii.
Caliciviroza inaparenta – Este o infectie persistenta care se caracterizeaza prin prezenta virusului in zona faringelui, fara simptome clinice clare.
Aceasta boala este usor de stabilit in cazul cand simptomele respiratorii sunt insotite de ulceratii la nivelul gurii. In cazul unor semne de stomatita sau rinita se fac examene de laborator – teste virusologice si serologice, se incearca izolarea virusului prin exsudatul bucal si orofaringian.
Tratamentul consta in administrarea de perfuzii pentru cresterea imunitatii si hidratarea organismului, de antibiotice pentru combaterea infectiilor bacteriene precum si de medicamente pentru vindecarea unor leziuni.
Boala poate fi prevenita prin vaccinuri care se fac subcutanat sau intramuscular la pisicile care au deja noua saptamani. Inocularea vaccinurilor se repeta dupa trei sau patru saptamani si in general pentru mentinerea starii de imunitate si protectia pisicilor se fac vaccinari anuale.