Animale de companieCancer hepatic canin, o boală cronică ce apare la toate rasele, indiferent...

Cancer hepatic canin, o boală cronică ce apare la toate rasele, indiferent de vârstă

Cancerul hepatic canin apare la toate rasele indiferent de varsta, poate duce la deces si este de doua feluri: primar si secundar. Primul este mai putin frecvent si este cauzat de o tumoare la nivelul ficatului. De regula nu produce metastaze in alte parti ale corpului si apare mai ales la cainii batrani. Al doilea este matastazic, apare la alte organe (plamani, abdomen, oase, glande mamare) si apoi se impanzeste prin sistemul limfatic si fluxul sanguin pana la ficat.

Principalele boli hepatice la caini sunt: hepatita (acuta, cronica, infectioasa, toxica, invaziva, reactiva), fibroza, lipidoza, amiloidoza, tumori primare, ciroza si altele. Ciroza hepatica este o boala cronica si reprezinta un stadiu final al celor mai multe boli hepatice. Una dintre consecintele cirozei este cancerul hepatic primar (conform datelor recente ale specialistilor).

Simptomele ce apar in cazurile de cancer hepatic canin:

  • Cresterea sensibilitatii in zona abdominala in momentul palparii ficatului.
  • Insuficienta hepatica.
  • Stari de greata, varsaturi, diaree, oboseala.
  • Disparitia poftei de mancare, scaderea in greutate.
  • Urinare excesiva si consumul de lichide in exces.
  • Icter, gingii palide.
  • Cresterea ritmului respirator.

Diagnosticul este pus de un medic veterinar pe baza testelor realizate intr-o clinica medicala – biopsie, laparoscopie, sumar de urina, analiza sangelui, teste cu raze-X si ultrasunete. In medicina veterinara se folosesc anumite teste de biopsie care permit analiza citologica si histologica a unei mostre de tesut de ficat care s-a recoltat in prealabil de la cainele bolnav.

Cancer hepatic canin

Radiografia cu raze-X ajuta la determinarea dimensiunii ficatului si detectarea unor tumori si boli. Testele cu ultrasunete sunt utilizate pentru a determina volumul si marimea ficatului, dar si pentru a vizualiza caile biliare. Prin analiza urinei se identifica urmele de bilirubina si urobilina in urina si se determina densitatea relativa a urinei – prin care se pot descoperi bolile hepatice.

Prin analiza sangelui din punct de vedere biochimic se determina alte elemente necesare stabilirii starii de sanatate a cainelui. De regula bilirubina apare prin distrugerea celulelor rosii din sange si este aproape absenta la cainii sanatosi. In cazurile de boli hepatice creste continutul de bilirubina, dar si concentratia de acizi biliari in plasma.

Tratamentul in cazul cancerului hepatic consta in chimioterapie si operatie chirurgicala. Pe timpul tratamentului trebuie evitate vaccinurile deoarece acestea pun foarte mult accentul pe sistemul imunitar al cainelui si ii pot neutraliza terapia.

Metode de prevenire in cazurile de cancer hepatic canin:

  • Cainele trebuie tinut departe de fumul de tigara si alte substante toxice (pesticide, erbicide, substante chimice, coloranti, detergenti, etc). Acestea pot cauza cancere orale si pulmonare. De asemenea casa in care este tinut animalul trebuie zilnic bine aerisita pentru a se schimba aerul inchis din interior.
  • Greutatea cainelui trebuie tinuta sub control, deoarece obezitatea predispune animalul la anumite boli.
  • Hrana trebuie sa fie echilibrata si cu un continut redus de conservanti, arome si aditivi alimentari. De asemenea, alimentatia nu trebuie sa fie stricata deoarece astfel ar contine otravuri ce pot fi cancerigene.
  • Apa sa nu lipseasca niciodata, sa fie mereu curata, schimbata zilnic, chiar de doua ori pe zi.
  • Produsele pentru combaterea puricilor contin foarte multe otravuri de aceea trebuie optat pentru sampoane si spray-uri naturale.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.