Animale de companieBoli de ochi comune la câini, cum se dezvoltă acestea și ce...

Boli de ochi comune la câini, cum se dezvoltă acestea și ce trebuie făcut

In medicina veterinara un loc important il ocupa anumite boli de ochi comune la caini care pe cat sunt de grave, tot atat de dificil sunt de depistat. Cand spunem acest lucru avem in vedere opinia medicilor veterinari in legatura cu simptomele foarte greu de depistat in faza incipienta a acestor boli (cand se pot trata mai usor si mai repede).

Care sunt cele mai importante simptome ce pot sa apara in diferite boli de ochi comune la caini?

Cel mai important simptom este reprezentat de secretiile oculare care pot fi foarte diferite, ele variaza prin culoare, consistenta si modul de aparitie. De obicei secretiile sunt clare si apar in coltul interior al ochiului cainelui. Dupa o perioada de timp ele se transforma si isi schimba coloritul in maro datorita fierului ce se gaseste in lacrimi si se oxideaza in aer. Cand lacrimarea este intensa si apare congestia pleoapelor este clar un semn al unei boli de ochi, prin urmare cainele trebuie dus la un medic veterinar.

In cazul unor infectii sau bacterii coloritul secretiei de la ochi este verde sau albicios, fapt ce avertizeaza stapanul sa-si duca animalul intr-o clinica veterinara pentru a primi diagnosticul si tratamentul adecvat. Aceste semne sunt foarte usor de observat la caine si avertizeaza ca acesta sufera de o boala de ochi ce trebuie imediat tratata.

Disconfortul ocular este un alt simptom important care apare la anumite boli de ochi comune la caini. Animalul are o senzatie de mancarime la ochi si incearca cu labuta sa se scarpine pe pleoapa uneori reusind sa se zgaraie accidental pe suprafata ochiului si sa-si agraveze afectiunea de care sufera. Astfel de mancarimi apar datorita unor boli ale corneei, prezentei unei cheratinite, keratoconjunctivite uscate, si altele. La aparitia acestor probleme cainele trebuie sa fie vazut de urgenta de un medic veterinar, in caz contrar boala se va agrava si se va finaliza cu pierderea vederii.

Roseata la nivelul conjunctivei a membranei mucoase arata clar ca e vorba de o infectie, procesul inflamator a fost determinat de o conjunctivita, rinotraheita, o infectie cu chlamydia, jigodie, micloplasme si altele. In anumite cazuri apar secretii albe sau verzui la coltul ochiului. Blefarita este o boala care se caracterizeaza prin eritem, lacrimare excesiva, marginile pleoapelor ingrosate si umflate, cresterea anormala a genelor, si apare impreuna cu conjunctivita.

Boli de ochi comune la câini

Tulburarile pleoapelor sau diferite inflamatii la nivelul lor sunt fenomene ce apar frecvent la aceste animale de companie. Astfel de simptome apar datorita unor accidentari pe care le sufera cainii – arsuri termice sau chimice, deficitul de vitamine, infectarea cu bacterii, cu paraziti de tipul scabiei sau cu virusi.

Inflamatia corneei apare in cazul cheratitei care poate fi de mai multe tipuri, in principal superficiala si purulenta. La cheratita catarala superficiala cauza poate fi hepatita infectioasa sau ciuma cainilor. Boala se manifesta prin inflamatia corneei, intarirea suprafetei acesteia si lacrimare. La cheratita superficiala purulenta apare inflamatia cu puroi a stratului superficial, durere, sensibilitate accentuata la lumina. Acest lucru se datoreaza unor rani superficiale, zgarieturi, introducerea accidentala a unor lucruri straine si altele.

Inflamatia irisului si a corpului ciliar indica prezenta unor boli numite irita si iridociclita si care in functie de natura lichidului pot fi hemoragice, purulente, seroase, fibrinoase sau sero-fibrinoase. Aceste boli apar datorita unor rani penetrante, hepatitei infectioase, ciumei canine, proceselor inflamatorii de la nivelul corneei, toxoplasmozei. Cainele simte durere si sensibilitate mare la nivelul globului ocular mai ales la palparea acestuia. De asemenea ochiul este afectat in sensul ca irisul este umflat si are un colorit verde sau ruginiu.

Prin presiune continua si periodica la ochi se intelege o boala numita glaucom ce poate fi primar, secundar si congenital si cauzat de umflarea cristalinului sau deplasarea lui, contuzia oculara, sangerari sau rani penetrante, uveita posterioara, de iridociclita sau keratita profunda. In momentul cand medicul veterinar palpeaza ochiul cainelui simte ca acesta este dens, are dimensiunea crescuta, este injectat si coloritul corneei este gri-albastrui. Cand tratamentul cu medicamente nu da rezultate se recurge la interventia chirurgicala.

Pierderea vederii in mod brusc arata ca animalul sufera de o boala acuta a ochiului, cum este de exemplu inflamatia nervului optic sau indica o boala de inima sau rinichi. Indiferent de caz cainele va fi dus la medic pentru a i se stabili cauza care a determinat orbirea sa deodata, si i se va administra un tratament de urgenta.

Daca orbirea cainelui apare in timp este vorba de o cataracta pe care stapanul nu a putut sa o depisteze in comportamentul cainelui, deoarece acesta incet a reusit sa se adapteze in locurile in care se plimba si care ii erau deja familiare, desi vederea il lasa. Nevrita optica este o inflamatie a nervului optic si apare dupa unele boli infectioase, dupa ciuma, etc. Cand apare congestie, edem papilar si atrofia nervului optic nu se mai poate face nimic, tratamentul este inutil.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Am citit cu mare atentie acest articol deoarece am un pudel de 13 ani cu probleme la ochi. De 6 luni urmeaza tratament si nu se vede nici o imbunatatire. Am fost la mai multi medici veterinari, dar degeaba. Ochiul se inflameaza , este rosu, are o secretie incolora puternica. La inceput i s-au administrat Gentocin Oftalmic de 2 ori pe zi , la 12 ore. Cainele a raspuns la acest medicament. Roseata si inflamatia s-au retras dar dupa o zi de la intreruperea medicamentului , boala a reaparut. Apoi, i s-a administrat Mibazon, tot de 2 ori pe zi. La fel ca si in primul caz, boala a cedat in timpul tratamentului si a revenit la intreruperea lui. In ambele cazuri tratamentul a fost de lunga durata. Dupa aproximativ 5 luni m-am adresat unui alt medic care i-a dat un tratament pe cale orala: synulox pentru 21 de zile (1 tableta/zi) si prednison, 2 tablete /zi- 10 zile, 1 tableta/zi- 5 zile si 6 zile 1/2 tableta/zi. La fel ca si in cazurile precedente cainele a raspuns tratamentului. In a 20-a zi i-a aparut inflamatia, inca sub tratament. Este adevarat ca i-am intrerupt tratamentul cu prednison in a 19-a zi. Antibioticul nu a fost intrerupt. Nu stiu ce sa mai fac si incotro sa apuc?! Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Nu vreau sa ma dau batuta. Este batrana , ca este o fata , are 13 ani dar este foarte vioaie cand nu are probleme la ochi. Pana acum nu a fost niciodata bolnava si este foarte rezistenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.