Bismarckia nobilis este un palmier fascinant, de mari dimensiuni, cu o coroana plina de frunze cerate, de culoare verde – albastrui sau argintate, la maturitate (planta tanara are frunzele roscate). Trunchiul sau solid, in mediul natural, poate ajunge la dimensiuni impresionante, de pana la 20 metri inaltime si 10 metri latime. Este originar din savanele din Madagascar, din zonele tropicale, si are o rata de crestere extrem de rapida (patru-cinci frunze mari, palmate, pe an), preferand locatiile in lumina directa, cu un sol cu o mare capacitate de drenare.
Chiar daca se gaseste greu in Romania, odata achizitionat, va fi, cu siguranta, in centrul atentiei, neputand fi trecut cu vederea. Bismarckia nobilis (sau Palmierul lui Bismark) este foarte tolerant la seceta si se dezvolta la temperaturi intre 4 si 36 de grade Celsius. Iarna, in gradina, trebuie protejat la temperaturi sub -3 grade. Pamierul poate fi crescut si in interior, in ghiveci, singura deosebire fiind ca nu va ajunge niciodata la inaltimi foarte mari.
Cultivare si ingrijire
Palmierul Bismarckia nobilis trebuie plantat intr-un ghiveci de marime potrivita, nefiind indicata cultivarea in ghivece de mari dimensiuni, in speranta ca va creste mai repede, pentru ca nu se va intampla asa. Majoritatea plantelor de mici dimensiuni vor creste foarte bine in vase de plantare de 75 mm sau 100 mm, plantelor medii li se potrivesc ghivece intre 125 si 140 de milimetri, iar pentru plantele mai mari, ghivece proportionale.
Ca sol de plantare, va fi nevoie de unul de tip mixt, care se gaseste cu usurinta in florarii, foarte indicat fiind cel folosit si pentru cresterea cactusilor si a plantelor suculente, in general. La acest amestec poti adauga nisip sau pietris, pentru a creste capacitatea de drenare. Din punctul de vedere al fertilizarii, Bismarckia nobilis se va dezvolta foarte bine prin aplicarea unui ingrasamant obisnuit, care sa contina procente egale de azot, fosfor si potasiu, administrat in mod regulat, de cateva ori pe luna. Se foloseste, de obicei, un fertilizator lichid, diluat in apa de udare, care va fi absorbit atat prin intermediul frunzelor, dar si prin sol.
In privinta necesarului de apa, acest tip de palmier are nevoie de o cantitate mare de apa, frecventa udarilor depinzand de marimea vasului de plantare. Pentru a verifica daca este sau nu nevoie de apa, poti introduce degetul aratator in solul de plantare si, daca se simte uscat, atunci necesita adaugarea de apa. Este mai indicat ca udarea sa se faca in cantitati mari si mai rar, pentru ca administrarea de cantitati mici de apa, la intervale scurte de timp, va impiedica dezvoltarea corespunzatoare a radacinilor.
Ai grija sa nu uzi in exces Bismarckia nobilis, pentru ca solul de plantare va deveni namolos, iar radacinile vor putrezi, fiind important de retinut ca plantele de interior, crescute in ghivece, vor avea nevoie de o cantitate mai mare de apa decat plantele din gradina.
Ca pozitionare, este indicat ca palmierul sa fie protejat, departe de surse puternice de caldura, de lumina solara foarte puternica si seceta, cel putin pana cand acesta se obisnuieste cu noul sau mediu de crestere. Odata aclimatizat, poti incepe sa il expui, treptat, la intensitati luminoase mai mari, pana il vei putea scoate in exterior. Cresterea plantelor in ghivece de interior, pana cand ajung suficient de puternice pentru a fi replantate in gradina, va asigura un start foarte bun in noul mediu de crestere.
Inmultire
Palmierul Bismarckia nobilis se inmulteste prin seminte, acestea germinand la un interval de 6 – 8 saptamani de la plantare.
Alte trasaturi caracteristice
Din cauza dimensiunilor sale destul de mari, uneori chiar foarte mari, nu este indicata plantarea acestui tip de palmier in gradinile mici, pentru ca va domina tot spatiul inconjurator si va obstructiona cultivarea altor plante. Se va amplasa intr-o zona libera, unde va deveni, fara niciun dubiu, principalul punct de interes.
Palmierul Bismarckia nobilis este singura specie a genului sau, fiind introdus recent pentru cresterea in gradina sau in interior, dar a dobandit foarte repede popularitate, prin simplul fapt ca este foarte spectaculos, rezistent la seceta si la temperaturi destul de mici, si nu este susceptibil la niciun daunator sau boala, care, de regula, afecteaza celelalte tipuri de palmieri mai cunoscuti.
Dupa achizitionarea Palmierului lui Bismark, trebuie ca radacinile sa fie tinute in apa, pentru o durata de 3-4 ore, fara a se depasi acest interval, pentru a nu declansa procesul de putrezire a radacinilor.