Plante de apartament decorative – Muehlenbeckia axillaris “Nana”, sau Părul fecioarei

0
1314
Muehlenbeckia axillaris, Foto: imagejuicy.com
Muehlenbeckia axillaris, Foto: imagejuicy.com

Planta de apartament – Muehlenbeckia axillaris “Nana” (Parul fecioarei) este originara din Noua Zeelenada, America de Sud si Noua Guinee, genul cuprinzand peste 20 de specii de Muehlenbeckia si facand parte din familia Polygonaceae. Numele ii este dat in onoarea botanistului francez Henri Gustave Muehlenbeck. Este frecvent crescuta in gradini, dar poate fi cultivata si ca planta de interior, in special in ghivece suspendate, fiind cunoscuta pentru frunzele sale rotunde, de mici dimensiuni, de culoarea verde intens, atasate de ramuri prin intermediul unor mici carcei, mai inchisi la culoare. In gradina, “Parul fecioarei” este crescuta ca planta cataratoare, inmultindu-se extrem de rapid. Este potrivita pentru terenurile stancoase, care trebuie acoperite, intinzandu-se, cu mare usurinta, pe garduri, pe copaci si chiar pe  peretii casei, nefiind necesar un suport, aceasta extinzandu-se, initial, la nivelul solului, formand o adevarata mocheta verde. Ajunsa la maturitate, planta de apartament – Muehlenbeckia axillaris “Nana” poate atinge 4 – 6 metri lungime si poate suporta foarte multe taieri, pentru a-i da forma dorita.

Cultivare si ingrijire

Muehlenbeckia axillaris este o planta usor de crescut, necesitand ingrijiri minimale, pentru a se dezvolta fulminant. Plantata in gradina, se va dezvolta spectaculos, daca beneficiaza de razele placute de soare ale diminetii (un amplasament spre est este ideal), macar patru ore zi, ceea ce o face sa se incadreze in categoria plantelor iubitoare de semi-umbra. Crescuta in interior, planta de apartament – Muehlenbeckia axillaris “Nana” se va dezvolta la adevarata sa valoare, in conditii de lumina indirecta. Din punctul de vedere al solului de plantare, “Parul fecioarei” nu necesita unul special, poti folosi, cu succes, un sol mixt, in care se va adauga ceva pietris, pentru o buna drenare. Ca temperatura de crestere, Muehlenbeckia axillaris prefera temperaturile intre 18 si 22 de grade Celsius, chiar daca poate tolera si temperaturi ce pot sa scada, iarna, pana la zero grade. Planta de apartament – Muehlenbeckia axillaris “Nana” are nevoie de cantitati moderate de apa, in general, de doua ori pe saptamana, avand grija ca intre doua udari, pamantul din ghiveci sa nu se usuce, ci sa fie umezit uniform, in special daca planta este crescuta in interior. Cultivata in gradina, planta trebuie udata de trei ori pe luna, iar daca temperaturile sunt excesiv de mari, se va mari frecventa. “Parul fecioarei” necesita replantarea la fiecare doi ani, daca este crescuta in interior, avand grija ca solul sa fie permanent umed, in primul sau sezon de crestere. Dupa aceea, sistemul sau radicular se va fi dezvoltat suficient de bine incat sa poata permite ca, intre doua udari, solul sa fie putin uscat. Pentru ca planta de apartamentMuehlenbeckia axillaris “Nana” sa se dezvolte luxuriant, este indicata administrarea unui fertilizator lichid, diluat in apa de udare, in perioada de primavara si vara, de doua, maximum trei ori pe luna. Cand umiditatea aerului este crescuta, este indicata urmarirea plantei si aplicarea preventiva a unui fungicid sistemic impotriva infectiilor fungice care pot sa apara.

Citește și:  Sfaturi pentru transformarea podului în mansardă și amenajarea acestui spațiu
Muehlenbeckia axillaris, Foto: kauriparknurseries.co.nz
Muehlenbeckia axillaris, Foto: kauriparknurseries.co.nz

Inflorire

Aceasta foarte atractiva planta cataratoare infloreste in momentul in care ajunge la maturitate, in iunie – iulie, producand flori de culoare alb – crem, de dimensiuni mici, urmate indeaproape de aparitia unor fructe, in interiorul carora se pot vedea, cu usurinta, semintele.

Inmultire

Inmultirea prin butasi de frunze a plantei de apartament – Muehlenbeckia axillaris “Nana” poate fi una destul de dificila, din cauza dimensiunii mici a acestora. Totusi, datorita faptului ca planta se extinde cu repeziciune la nivelul solului, se poate taia, cu o foarfeca, un mic lastar, care are si radacina, pe care il poti replanta in orice recipient iti doresti.

Daunatori si greseli de cultivare

De regula, aceasta planta nu este predispusa atacului daunatorilor, singura problema fiind cauzata de putrezirea radacinilor, situatie care poate sa apara in conditiile plantarii intr-un sol care nu dreneaza corespunzator sau daca planta este udata excesiv. Iarna, aparitia unui praf gri pe frunze este semnul mucegaiului. Se combate cu un fungicid.

Planta de apartament – Muehlenbeckia axillaris “Nana” poate fi toaletata in perioada de primavara, doar daca doresti sa-i modelezi o anumita forma si dimensiune, altfel poate creste oricum. Ceea ce este important de retinut este ca nu trebuie pozitionata in apropierea altor plante perene, pentru ca este o specie invaziva si va acoperi toate celelalte plante. In gradina, avantajul este ca Muehlenbeckia axillaris poate fi calcata cu piciorul fara a avea de suferit si fixeaza foarte bine solul pe care este plantata. Se poate obtine si un efect de paravan, pentru ca va creste foarte repede pe garduri sau pe un alt suport, un decor de fundal foarte frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.