Begonia reprezinta o specie a florilor perene din familia begoniaceelor. In prezent se cunosc cel putin 1.500 de specii, ceea ce transforma aceasta planta perena in cel de-al saselea cel mai mare gen angiosperm. Speciile sunt in general tufe terestre care cresc de la sine in Asia, Africa si America Centrala si de Sud.
Fiecare planta contine flori unisexuale feminine si masculine, care cresc separat pe aceeasi planta si contin stamine numeroase. La cele mai multe specii, fructul este o capsula ce detine multe seminte. Frunzele florii sunt mari si difera in functie de specie, avand forme diferite si spectaculoase in cazul anumitor specii.
Begonia are flori de culori diferite, in functie de specie putand exista flori rosii, galbene, stacojii, roz sau albe, insotite de frunze cu coloratie diferita in functie de specie. Fiecare specie a florii are cereri diferite de ingrijire in functie de zona „de bastina”, insa majoritatea au nevoie de temperaturi ridicate. Multe tipuri de plante au nevoie de umbra in timp ce altele se dezvolta mai bine la soare, in sol bine irigat.
Begoniile seamana la floare cu trandafirii si trebuie tinute departe de razele soarelui, care le pot arde frunzele, la temperaturi intre 20-25 grade C si unde umiditatea este ridicata. Udarea trebuie facuta o data la 2 -3 zile, pe marginea ghiveciului, fara udarea frunzelor. Substratul solului trebuie fertilizat in fiecare saptamana in timpul vegetatiei (martie-octombrie) pentru a se asigura umiditatea de care are nevoie planta.
Begonia trebuie ingrijita, primavara taindu-se tulpinile pentru pastrarea aspectului compact al tufei, iar daca floarea a crescut, aceasta trebuie mutata intr-un ghiveci mai mare al carui sol sa fie realizat din nisip, mranita, pamant de telina si pamant de frunze.
In fiecare an begoniile pot fi aranjate, taindu-li-se ramurile in exces si se inmultesc prin butasi de frunze sau prin frunze cu codita lunga puse in apa pana cand cresc radacinile si frunzulitele.