Cu siguranta ati fost cel putin o data surprinsi de abilitatile anumitor persoane de a imita anumite sunete. Beatboxingu-ul reprezinta acea forma de percutie prin care persoane cu adevarat talentate au capacitatea de a imita anumite sunete folosindu-se de limba, gura, buze si voce.
Beatboxingu-ul poate fi considerat o adevarata arta, iar persoanele care detin abilitatea de a imita atat de multe sunete sunt foarte talentate. Si cand spunem sunete nu va ganditi la cele din natura sau din aglomeratia urbana care ne inconjoara la tot pasul. Beatboxing-ul urmareste o linie melodica si cele mai multe persoane care sunt pasionate de beatboxing si-au descoperit talentul din pura intamplare.
Scurta istorie a beatboxing-ului
Desi foarte multi considera ca beatboxing-ul a aparut recent, facand parte cu precadere din cultura hip-hop, acesta isi are originile chiar in vremurile stravechi. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au incercat sa imite diferite sunete din natura, imitarea sunetelor fiind, de fapt, chiar punctul de plecare al muzicii. Se presupune ca imitarea sunetelor de percutie reprezinta o activitate care isi are originile in India si dateaza de mii de ani.
Aceasta tehnica poarta numele de “bol” si era folosita de cele mai multe ori in timpul ceremoniilor. Si in cultura asiatica, in timpul anumitor ceremonii putea fi intalnita o tehnica asemanatoare prin care erau imitate anumite sunete, aceasta tehnica fiind numita “kouji”. Si in cadrul ritualurilor africane oamenii isi foloseau intregul corp pentru a produce diverse sunete asemantoare celor de percutie.
Treptat, societatea a evoluat si cultura de asemenea. Muzica a devenit o parte importanta a culturii fiecarui popor. Dupa cum am spus si anterior, beatboxing-ul nu isi are originile in cultura hip-hop, insa este considerat o parte importanta a acesteia avand in vedere ca cei care practica beatboxing pot imita si turntablism-ul – mixajul realizat de catre un DJ in cultura hip-hop. Beatbox-ul devine o parte importanta a culturii hip-hop inca din jurul anilor ’80 insa aceasta arta nu se rezuma doar la genul hip-hop.
Termenul “beatboxing” provine de la numele primelor asa-numite “drum machines”, instrumente muzicale care imita sunetul tobelor si al altor instrumente de percutie. Unul dintre primii artisti ai culturii hip-hop care a ridicat beatboxingul la rangul de arta este Douglas E. Davis, cunoscut cu numele de scena Doug E. Fresh.
Cu trecerea timpului, au fost introduse numeroase tehnici de beatbox, insa ca oricare alt mijloc de exprimare artistica, pe langa talent si multa daruinta, beatboxing-ul presupune si foarte mult exercitiu. Din ce in ce mai multi cantareti, indiferent de genul abordat, au inceput sa adauge muzicii realizate de diferite instrumente si propriile sunete, unul dintre acestia fiind chiar Michael Jackson in melodii precum “Billie Jean” sau “Tabloid Junkie”.
Beatboxing – o arta moderna si un hobby interesant
Desi isi are originile in cele mai vechi timpuri, beatboxing-ul poate fi considerat o arta moderna avand in vedere ca a devenit atat de popular in prezent. Insa nu este necesar ca o persoana pasionata de beatbox sa fie un artist consacrat. Din contra, exista foarte multe persoane pasionate de beatbox care si-au descoperit talentul din pura intamplare. In foarte multe tari sunt organizate adevarate competiti de beatboxing la care persoanele talentate nu ezita sa participe.
Chiar daca pare o activitate foarte dificila, beatboxingul nu este cu mult diferit fata de simplul act al vorbirii. Este foarte important ca orice pasionat de beatbox sa isi descopere propriul stil si propriul ritm pe care sa le dezvolte intr-un mod cat se poate de original. Puteti exersa ascultand melodiile unor artisti consacrati printre care se numara Killa Kela, Rahzel, Speiler, Roxorloops si Black Mamba.
Pasionatii de beatbox trebuie sa inceapa prin a invata asa-numitul limbaj al beatboxing-ul, in sensul ca trebuie sa acorde o atentie sporita pronuntarii anumitor litere si ritmului realizat de sunetele pe care le emit. Doar in acest fel pot evolua si pot avansa incercand sa abordeze stiluri muzicale din ce in ce mai dificile. Daca beatboxing-ul se caracterizeaza prin rapiditate, este bine ca incepatorii sa aiba inainte de toate control asupra sunetelor pe care le emit, si apoi rapiditatii cu care le emit. Mai mult decat atat, beatboxing-ul presupune un control maxim asupra respiratiei.
Doar prin foarte mult exercitiu o persoana talentata poate profita la maximum de abilitatile pe care le detine. Beatboxing-ul se paote imbina armonios si cu versurile, bineinteles daca sunteti pasionati si de muzica si doriti sa cantati.
Beatboxing-ul este un hobby foarte des intalnit in special in randul tinerilor. Desi este o activitate solicitanta si dificila la inceput, pasiunea pentru beatbox poate reprezenta o cale de a va afirma participand la diverse competitii organizate pe plan local si national si in acelasi timp reprezinta o ocazie unica de a socializa si de a va face noi prieteni. Beatboxing-ul este o arta si ca oricare alta arta presupune improvizare, creativitate si imaginatie.