Alegerea nasilor de cununie a devenit in zilele noastre o sarcina care se loveste din ce in ce mai mult de refuz. Situatia financiara a tarii si totodata a populatiei le determina pe majoritatea cuplurilor sa refuze o astfel de oferta pe motivul ca nu au bani. Canoanele bisericesti nu pomenesc nimic despre obligativitatea de a avea nasi de cununie, insa sunt extrem de putini preoti care organizeaza o cununie fara nasi.
Primul cuplu vizat in alegerea nasilor de cununie este reprezentat de nasii de botez ai mirelui, in cazul in care acestia fie nu mai sunt impreuna, fie au decedat se merge mai departe la copiii nasilor. Exista posibilitate ca acestia din urma sa nu fie casatoriti sau sa refuze. In acest caz alegerea nasilor de cununie merge mai departe catre nasii de botez ai miresei, daca va loviti de aceleasi situatii si in acest caz, va puteti indrepta spre copiii acestora. Este posibil ca nici unul din nasii de botez sau copiii acestora sa nu doreasca sau sa nu poata sa va cunune si atunci ce este de facut?
Va puteti indrepta atentia catre un cuplu de prieteni, chiar si mai tineri, care in mod obligatoriu trebuie sa fie casatoriti in aceeasi religie cu dumneavoastra. Daca totusi cuplul pe care il doriti este de alta religie, biserica va accepta nasii cu conditia de a aduce un alt cuplu, insa de aceasta data de aceeasi religie cu dumneavoastra. Asadar, in acest caz veti avea drept nasi doua cupluri. Incercati in alegerea nasilor de cununie sa gasiti un cuplu cu o casnicie trainica, fara probleme, pentru ca se spune ca acest aspect are mare influenta asupra vietii dumneavoastra de cuplu de mai departe.
In general, alegerea nasilor de cununie se facea odata pe criteriul varstei. Tinerii isi alegeau de voie sau de nevoie un cuplu mai in varsta, care trecuse deja prin toate problemele casniciei si le depasise cu brio. Acest considerent se lua in calcul avand in vedere ca nasii de cununie reprezinta in fata lui Dumnezeu nasii spirituali ai cuplului nou format, ii ajuta cu sfaturi pe acestia si fac tot ce le sta in putinta ca tinerii sa nu se desparta.
In zilele noastre, tinerii isi aleg nasii de cununie din anturajul propriu. Tinerii din zilele noastre considera ca un cuplu mai in varsta ar avea idei preconcepute depasite de vremurile actuale, iar sfaturile lor nu ar fi in pas cu timpurile.
In alegerea nasilor de cununie trebuie sa aveti in vedere ca acest cuplu nu va fi prezent doar la nunta, ci va trebui integrat in viata dumneavoastra sociala. De Lasata secului si de Anul Nou finii vin la nasi acasa cu daruri denumite popular plocon, care constau in general in alimente. Asadar, nasii de cununie trebuie sa fie persoane sociabile care sa va iubeasca si sa va primeasca cu drag.
De asemenea, nasii de cununie trebuie sa fie persoane care sa poata sa va dea sfaturi demne de urmat si care sa va iubeasca in calitate de cuplu, nu individual. Nasii de cununie nu trebuie sa ia partea unuia dintre miri, ci trebuie sa analizeze intreaga situatie, sa traga concluziile si sa discute cu ambii miri in vederea rezolvarii problemelor legate de cuplu. Copiii pe care ii veti avea vor fi botezati tot de nasii de cununie sau cel putin aceasta este traditia, asadar alegerea nasilor de cununie implica mult mai multe decat va puteti imagina.
Nasii de cununie au un rol deosebit de important in ziua nuntii, dar si inaintea acesteia. Ei trebuie sa plateasca slujba la biserica, trebuie sa cumpere lumanarile, voalul miresei, marturiile, turta miresei, o basma si o oglinda. De asemenea, nasa este cea care o ajuta pe mireasa in alegerea rochiei, in timp ce nasul il ajuta pe mire in alegerea costumului. Ambii parinti spirituali va ajuta in alegerea verighetelor, alegerea meniului servit invitatilor, dar si in ceea ce priveste restaurantul.
In ziua nuntii, nasii de cununie sunt pe locul doi ca importanta, asadar ei trebuie sa poarte haine de gala frumos decorate, un costum negru in cazul nasului si o rochie de ocazie de seara in cazul nasei. Rochia nasei nu trebuie sa fie in nici un caz de culoare alba, albul fiind rezervat numai miresei. Nasa va purta si ea un buchet de flori la biserica, insa acesta nu trebuie sa contina albul ca si culoare predominanta, ci trebuie sa fie un buchet colorat care sa nu aduca in nici un fel impresia de buchet destinat miresei.
Nasii il insotesc pe mire catre domiciliul miresei in ziua nuntii, nasa o ajuta pe mireasa sa se gateasca si la iesirea din domiciliu ii va rupe turta deasupra capului. In biserica preotul aprinde lumanarea nasilor, fapt ce simbolizeaza rolul acestora de a le lumina calea celor doi tineri insuratei. La restaurant nasa primeste oaspetii alaturi de miri, le prinde marturiile in piept sau lasa aceasta sarcina in grija domnisoarelor de onoare.
La miezul noptii, nasa ii va da jos voalul miresei si il va inlocui cu o basma, simbol al trecerii miresei in randul femeilor maritate. Dupa ce ii va pune basmaua, nasa o va indemna pe mireasa sa se uite in oglinda pentru a vedea cum ii sta ca femeie maritata. Tot acest ritual se va desfasura avand pe fundal cantecul popular atat de cunoscut: “Ia-ti mireasa ziua buna”.
Alegerea nasilor de cununie trebuie facuta cu mare bagare de seama, acestia vor fi parintii dumneavoastra spirituali si lor trebuie sa va adresati atunci cand aveti probleme in cuplu. Sfaturile lor vor cantari mult, asa ca alegeti-va nasii intr-un mod serios si nu la intamplare.