Aerografia reprezinta, inainte de toate, o arta. Aceasta presupune folosirea unui instrument numit aerograf pentru a pulveriza vopseaua pe diferite suprafete; aerograful foloseste, dupa cum spune si numele, un jet de aer. Aerografia este folosita in cele mai multe dintre cazuri pentru decorarea masinilor si a motocicletelor si chiar pentru decoratiuni interioare sau in domeniul vestimentar, avand in vedere ca desenele realizate cu aerograful sunt de-a dreptul fascinante.
Aerografia este o arta in adevaratul sens al cuvantului, fiind considerata o metoda moderna de a picta intr-un stil inedit. Persoanele pasionate de aerografie sunt artisti iscusiti deoarece, pentru a realiza operele de arta pe care cu siguranta foarte multi dintre dumneavoastra le-au admirat pe masini, pe motociclete sau chiar in decoratiunile interioare, este nevoie de foarte multa pricepere si rabdare.
Scurta istorie a aerografiei
Desi pare o activitate recenta, aerografia a luat nastere odata cu inventarea aerografului. Acesta reprezinta un mic instrument cu ajutorul carora sunt pulverizate diferite substante, acest instrument fiind folosit cu precadere pentru decoratiuni, insa a fost introdus si in cosmetica, machiajul cu aerograf devenind din ce in ce mai popular. Istoria aerografiei este la fel de fascinanta precum operele artistilor aerografi care reusesc intotdeauna sa realizeze desene impresionante intr-o maniera deosebita.
Desi se presupune ca primul aerograf a fost inventat relativ recent, mai precis in anul 1876, de catre Francis Edgar Stanley, tehnica aerografierii era folosita inca din cele mai vechi timpuri. Bieninteles, metodele folosite in Antichitate erau foarte diferite de cele pe care noi le folosim in prezent, insa se presupune ca, pentru a pulveriza diferite vopseluri pe diverse suprafete, oamenii utilizau un os subtire si gol pe interior pentru a sufla vospeaua. Chiar daca aceasta metoda pare foarte inapoiata, ea este inca utilizata in special in kit-urile creative destinate celor mici. Exista kit-uri special destinate dezvoltarii spiritului artistic al celor mici, iar aceste kit-uri contin tuburi subtiri cu ajutorul carora cei mici pot pulveriza diverse vopseluri.
Desi conceptul ii apartine lui Francis Edgar Stanley, aerograful conceput de catre el nu a fost utilizat ci a fost modernizat de catre Abner Peeler patru ani mai tarziu. Acesta a adaugat un compresor care putea fi utilizat manual, iar aerograful realizat a fost folosit in scopuri artistice. Abia in anul 1893 este introdus aerograful modern, un instrument de mici dimensiuni, asemanator unui stilou, precis si care poate fi folosit cu usurinta de catre artisti. In acea perioada, aerograful era folosit pentru retusarea fotografiilor, fiind o metoda foarte interesanta, sigura si precisa.
Acest mic instrument foloseste un curent de aer pentru a pulveriza vopseaua in particule foarte mici. Cel care utilizeaza aerograful are posibilitatea de a controla cantitatea de culoare care va atinge surpafata prin manevrarea unui simplu tragaci care are control asupra duzei. Aceasta tehnica permite si combinarea culorilor fara ca tonurile de trecere sa fie vizibile, in asa fel incat nu este de mirare ca aerografia este considerata o arta in adevaratul sens al cuvantului. In unele cazuri sunt necesare sabloanele, insa artistii priceputi vor folosi aerograful asa cum pictorii se folosesc doar de pensula si de culori.
In anul 1923 aerograful a fost introdus si in cosmetica. Pare greu de crezut dar tehnica machiajului cu aerograful este destul de veche si considerata una dintre cele mai fascinante si in acelasi timp rapide tehnici de machiaj. Este foarte adevarat ca nu oricine poate aplica machiajul folosind un aerograf insa aceasta metoda este folosita foarte des.
In anii ’40 fundalul pentru desenele animate realizate de Walt Disney era realizat tot cu ajutorul aerografului. Aerografia este puternic legata de curentul hippie pentru realizarea desenelor psihedelice, dar si pentru imprimarea hainelor si chiar pentru decorarea masinilor si a motocicletelor cu simbolurile specifice acestui stil. Treptat, tehnicile au evoluat, iar aerografia a inceput sa fie din ce in ce mai populara in multe domenii fiind recunoscuta drept o adevarata arta. Aerografia a fost folosita in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, dovada stand avioanele pe care se regaseau desene si mesaje inedite realizate prin aceasta tehnica.
Aerografia – intre arta si hobby
Aerografia este un o pasiune destul de des intalnita in zilele noastre, reprezentand o activitate relaxanta si care pentru multi pasionati a insemnat inceputul unei afaceri profitabile. Din ce in ce mai multe persoane recurg la aerografie fie pentru a-si infrumuseta masinile sau motocicletele, pentru a-si persoanliza hainele sau chiar locuintele, aerografia fiind o arta iendita care, spre deosebre de pictura, permite artistilor sa realizeze fascinante desene in format 3D.
Aerografia este o pasiune versatila avand in vedere tehnica dar si materialele folosite, in asa fel incat artistii sunt liberi in a-si alege vopselurile potrivite. Inainte de toate, aerografia presupune, pe langa talent, si foarte mult exercitiu, fiecare artist aerograf trebuie sa isi cunoasca foarte bine echipamentul pentru a realiza o opera de arta in adevaratul sens al cuvantului.
Este foarte important ca artistii incepatori sa exerseze foarte mult inainte de a-si lua in serios pasiunea si nu in ultimul rand sa se documenteze. Echipamentul, aerograful si componentele sale trebuie atent folosite si curatate dupa fiecare utilizare.
Dupa cum am spus si anterior, artistii aerografi pot imbina placutul cu utilul si isi pot valorifica talentul, iar munca le va fi cu siguranta rasplatita.
Mai mult decat atat, artistii pot participa cu operele lor la expozitiile organziate anual in intreaga lume.