Efectele unui parinte ocupat asupra copilului pot fi uneori mai serioase decat va ganditi, in special daca amandoi lucrati zilnic si daca exista zile in care ajungeti prea tarziu acasa pentru a-i spune noapte buna! Copiii mici, dar chiar si copiii in clasele primare, nu vad decat actiunile voastre – asa ca, oricat ii explicati ca “mami si tati trebuie sa lucreze” si ca il iubiti, el va intelege si va vedea doar ca nu aveti timp pentru el!
Sa vedem care ar fi principalele efecte ale unui parinte ocupat asupra copilului
Daca amandoi parintii merg la serviciu in fiecare zi, el va resimti o lipsa de afectiune – pentru copiii mici, afectiunea inseamna apropiere si intimitate, nu vorbe! Astfel, daca nu i se ofera timp cu parintii sai, el se va distanta emotional de ei. In viitor, va fi incapabil sa intretina relatii afective cu alte persoane, sa isi exprime afectiunea, din frica de a nu fi respins. Sigur, aceasta se intampla in situatiile in care copilul petrece mai mult timp cu bona decat cu parintii, insa daca va asigurati petrecerea unor momente de calitate cu cel mic, macar o ora zilnic, el va fi ferit de resimtirea indiferentei parentale.
Copilul care isi vede parintii constant preocupati de munca lor va crede ca este pe ultimele locuri in lista lor de prioritati. Daca el vine la voi sa va povesteasca ceva sau va cheama sa ii cititi o poveste si voi ii spuneti cu afectiune ca aveti treaba, copilul se va simti fara valoare. Iar aceasta ii va afecta si pe viitor stima de sine, stilul de relationare, va crede ca nu merita atentia celorlalti.
Efectele unui parinte ocupat asupra copilului sunt legate de modul de petrecere a timpului liber. Nu aveti de unde sti sigur ce fel de activitati face el acasa cu bona si – cand este mai mare – singur. Bona il poate lasa in fata calculatorului sa se joace sau in fata televizorului toata ziua, ceea ce nu ii stimuleaza dezvoltarea intelectuala si il invata cu lenea.
Educatia parentala este esentiala in invatarea regulilor, in socializare, in dezvoltarea psiho-sociala. Chiar daca ii asigurati o bona cu experienta sau il inscrieti la un centru pentru copii bun, tot parintii trebuie sa aiba un rol major in cresterea copilului. El poate sa nu invete corect regulile, limitele de comportament, motivele pentru care exista regulile respective.
In special pentru ca va simtiti vinovati pentru ca petreceti atat de putin timp cu el, in rarele momente impreuna il puteti rasfata in exces si ii puteti oferi daruri. Copilul va creste astfel egoist si obraznic, caci va invata cum sa va joace pe degete vinovatia.
Un copil neglijat se poate comporta foarte rau, poate fi foarte obraznic. Nu este vorba ca nu stie ca se poarta rau sau ca este el un copil rau, ci comportamentul sau este de fapt un strigat de atentie din partea sa. Cand va intoarceti acasa si vedeti ca a facut iarasi o prostie, este rasplata lui si felul sau de a va spune “aveti grija de mine, altfel fac prostii”.
In timp, un copil, pe masura ce creste si merge la scoala, se compara cu alti copii si isi compara familia cu a altora. El poate vedea cum alte mame isi iau copiii de la scoala si stau cu ei acasa, in timp ce el are doar o bona sau chiar sta singur! Copilul nu intelege exact (decat daca ati avut grija sa ii explicati de mai multe ori pe intelesul sau) de ce voi doi nu aveti timp pentru el ca alti parinti, asa ca poate ajunge sa traga concluzia ca merita sa fie ignorat, ca este diferit in sensul rau!
Efectele unui parinte ocupat asupra copilului depind de masura in care sunt ambii parinti ocupati si de felul in care pot ei sa gestioneze situatia si sa i-o explice copilului. In cazurile in care parintii sunt o mare parte din zi departe, iar seara prea obositi sa petreaca mai mult de jumatate de ora cu copilul, efectele pot fi mai serioase chiar decat va inchipuiti. Indiferenta parentala – reala sau doar resimtita, inchipuita de catre copil – afecteaza stima de sine, increderea, autoperceptia, dezvoltarea afectivitatii, stilul de relationare, dezvoltarea intelectuala a copilului.
De aceea, pentru a diminua efectele unui parinte ocupat asupra copilului
Cat este mic, pana la sapte ani, macar unul dintre voi asigurati-va ca ajunge acasa pana in orele 18.00 si ca petrece timp cu copilul; veti recupera avansarea profesionala cand el va creste;
Asigurati-va amandoi ca seara in timpul mesei sunteti impreuna si ca macar unul dintre voi petrece macar o ora cu el inainte de culcare; mai putin important este ce faceti: daca chiar aveti de lucru, stati in aceeasi camera cu el si dati-i si lui o “munca” – va simti apropierea si va crede ca amandoi faceti treaba!
Explicati-i chiar de la o varsta frageda (patru ani) de ce nu puteti sta cu el, spuneti-i ca va pare rau si ca ati vrea sa stati mai mult cu el;
Asigurati petrecerea unor momente de familie o zi in weekend; chiar daca dupa o saptamana oribila de lucru, duminica vreti sa stati in pat toata ziua, implicati copilul in activitati zilnice si organizati cate o iesire (in parc, la film, la picnic, la bunici) in fiecare saptamana; va simti astfel, ca tot sunteti o familie;
Asigurati-i o bona cu experienta, cu cunostinte despre dezvoltarea copiilor, care sa nu il lase toata ziua in fata calculatorului; daca nu stiti daca puteti avea incredere, apelati la un sistem electronic de supraveghere;
Achizitionati cat mai multe jocuri care presupun logica, analiza, imaginatie, procesare, invatare pentru ocuparea timpului sau liber.