Sarcină & BebeCe trebuie să știi despre alimentația copilului în primul an de viață

Ce trebuie să știi despre alimentația copilului în primul an de viață

In ce consta alimentatia copilului in primul an de viata este, probabil, subiectul de interes numarul 1 in discutiile dintre proaspetele mamici. Poti auzi opinii dintre cele mai diferite si chiar eronate, precum cea potrivit careia pe langa lapte matern, este bine sa ii dai ceai de fructe sau ca anumite formule de lapte praf ar fi mai nutritive decat laptele tau! Gresit!

Da, fiecare bebelus se dezvolta in propriul ritm si are nevoi relativ diferite de altii, insa alimentatia copilului in primul an de viata trebuie sa se centreze pe laptele matern! Acesta este cheia unei bune dezvoltari fizice si psihice a bebelusului, caci laptele tau ii asigura la perfectie satisfacerea nevoilor nutritive. Pana la varsta de patru-cinci luni, bebelusul are nevoie doar de lapte matern.

Acesta, odata cu cresterea copilasului, isi modifica structura, oferindu-i tot necesarul micutului. Daca, din diverse motive, nu poti sau nu vrei sa alaptezi, este mai bine sa pompezi lapte matern si sa il hranesti cu biberonul in primele trei-patru luni decat sa apelezi la lapte praf. In schimb, daca anumite dificultati opresc productia de lapte, alege doar la sfatul medicului formula de lapte praf cu care il vrei hrani.

Odata cu varsta de patru-cinci luni, alimentatia copilului in primul an se diversifica. Vei putea introduce treptat anumite alimente semi-lichide, precum piureuri din legume, supe strecurate si cereale de orez inmuiate in lapte matern sau praf. Cerealele imbogatite cu fier sunt recomandate la varsta de cinci-sase luni, asigurandu-i copilasului suplimentul necesar de fier in organism. Cerealele de orez nu vor inlocui insa laptele matern sau formula: ele se vor introduce treptat in dieta bebelusului, primele dati punandu-i doar o lingura de cereale in biberon.

Dupa sase luni de zile, poti introduce fructe si legume maruntite, iar de la sapte-opt luni, mancare solida si chiar carne pasata. Cand introduci legumele si fructele, trebuie sa iei un singur aliment intr-o zi si sa i le oferi intai in portii mici: o lingura–doua, pentru a mari apoi portia zilnica. Piureurile din legume si legume fierte maruntite se vor alatura laptelui, pentru ca incet-incet sa il inlocuiasca.

Retine: in primele patru luni – lapte matern, in urmatoarele patru luni – lapte matern alaturi de cereale din orez, piureuri, legume, in ultimele patru luni – alimentatia copilului in primul an trebuie sa devina mai variata si sa includa carne maruntita (pui fiert, peste, curcan, vita), oua fierte si cat mai multe legume.

alimentatia copilului in primul an de viata

Toate aceste sfaturi despre alimentatia copilului in primul an de viata sunt, insa, doar orientative, caci fiecare copil se dezvolta intr-un ritm diferit si poate sa aiba nevoie de diversificarea dietei mai rapid sau, din contra, sa refuze noi alimente. Nu uita ca si bebelusii sub un an vor avea propriile gusturi, deci daca refuza cu incapatanare un anumit tip de aliment – piureul din morcovi, din dovlecei, orezul – inseamna ca nu ii place! Incearca, insa neaparat treptat si nu in aceeasi zi, toate variantele sanatoase si vezi care sunt preferatele micutului tau!

De ce este recomandat sa introduci noi alimente treptat dupa patru-cinci luni de viata? Pentru ca bebelusul are un sistem digestiv sensibil si poate intampina dificultati in digestia unor noi produse. Laptele matern se digera de obicei fara nici o dificultate, insa in momentul in care ii oferi un nou aliment, bebelusul poate avea dificultati.

El chiar poate sa dezvolte alergii, in special daca ii dai inainte de opt luni oua, peste, lapte de soia si in special lapte de vaca. Fereste-te de laptele de vaca sau preparatele pe baza de lapte de vaca, caci multi micuti dezvolta alergii manifestate prin diaree, vomat, mancarimi pe piele si chiar febra. De aceea, ii vei da bebelusului cate un nou aliment la sase-sapte zile si ii vei urmari reactia: atat in timpul mesei – daca accepta fara rezerve, daca scuipa sau respinge hrana (poate nu ii place sau nu este pregatit), cat si dupa masa pe parcursul zilei si a doua zi: are scaun ca de obicei sau observi vreo schimbare?

Daca vezi semne de diaree sau voma, nu ii mai dai alimentul respectiv si dupa cateva zile (o saptamana), incerci un altul. Aceasta dupa patru-cinci luni, cand incepi sa ii diversifici dieta alimentara. Daca bebelusul sub varsta de cinci-sase luni tot respinge alimentele, inseamna ca laptele matern este tot ce are nevoie; dar aceasta numai pana la maxim sase luni – acum este necesar sa ii oferi si alte alimente, in special cereale cu orez imbogatite cu fier, care combat anemia si ii suplimenteaza necesarul de nutrienti.

Cand integrezi legume si fructe in dieta, este bine sa incepi cu legume fierte taiate in bucati mici si piureuri: orez, mazare, fasole verde, dovlecei, morcovi fierti si sa nu le combini. Dupa opt luni (doar estimativ, caci vei vedea in ce ritm se dezvolta micutul tau), poti sa introduci carne pasata care sa ii asigure necesarul de proteine: pui, curcan, peste, vita.

De ce te feresti obligatoriu in alimentatia copilului in primul an de viata: dulciuri (ciocolata, bomboane, prajituri – in afara de budinci din fructe sau compoturi), chips, sticks si alte „rontaieli”, carne nemaruntita, lapte de vaca, branza si alte produse pe baza de lapte de vaca (in primul an de viata, poate provoca alergii, de aceea este recomandat sa ii oferi lapte de vaca de abia dupa 12 luni).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.