Una dintre cele mai indragite plante de apartament este Diffenbachia. Are un aspect deosebit si nu necesita foarte mult timp pentru ingrijire. Este potrivita pentru persoanele care au o viata agitata si care nu au timp de ingrijirea unei plante. Este o planta vedeta intrucat este prezenta pretutindeni: acasa, la birou si chiar in spatiile publice. Ea prefera spatiile largi in care lumina poate patrunde fara prea mare efort.
Poate trai singura sau in combinatii cu alte plante formand aranjamente decorative extraordinare. Aceasta planta isi are originile in America Centrala si Africa de Sud si prefera padurile tropicale. Chiar daca nu are parte de acest climat in tara noastra, ea se dezvolta foarte bine. Poate fi tinuta aproape oriunde. Trebuie sa fie ferita de razele directe ale soarelui. II place caldura dar si umiditatea (peste 80%).
Diffenbachia este o planta decorativa ce are frunze verzi, ovale si alungite cu pete alb-crem, iar tulpina este groasa. Frunzele mari par a imbraca tulpina si odata cu inaintarea in varsta aspectul este din ce in ce mai placut. Aceasta planta de apartament face parte din familia Araceae si are tendinta de a usca frunzele de la baza pastrand doar cateva in varful tulpinii.
Uneori aceasta planta face si flori dar acest lucru este rar si depinde de varsta acesteia. De obicei partea interesanta este frunza si nu floarea. In total in lume exista 35 de specii de Diffenbachia: camilla, mars, lemon snow, bertina, etc.
Diferentele intre ele nu sunt mari, exista doar mici modificari la dimensiuni dar si la modelul frunzelor. Pentru a se dezvolta asa cum trebuie, planta are nevoie de caldura dar si de umiditate. Temperatura optima trebuie sa fie in jur de 20-25 de grade Celsius, iar iarna are nevoie de minimum 15 grade Celsius. Este o planta care iubeste apa. Udarea se va face regulat, dar nu exagerat. Se va lasa pamantul sa se usuce putin inainte sa fie udata. Pe timp de iarna se va pulveriza apa pe frunze pentru ca acestea sa nu se usuce ( o data la cateva zile – depinde de temperatura din camera).
Chiar si pe timpul verii, frunzele plantei Diffenbachia trebuie sa fie pulverizate cu apa. Au nevoie de umiditate. Nu exagerati pentru ca frunzele se ingalbenesc. Pot sa apara si pete daca planta este tinuta in soare. Cu toate ca lumina ii prieste, nu trebuie sa fie lasata in bataia directa a razelor solare.
Pamantul in care se va face plantarea este alcatuit din pamant de frunze, turba si muschi. Este foarte important ca substratul sa fie poros iar apa sa se strecoare cu usurinta. Daca planta de apartament este tanara ea trebuie sa fie transplantata in totalitate intr-un alt pamant. Daca Diffenbachia este matura se va face doar o transplantare partiala. Pamantul se va inlocui partial. In martie – aprilie, frunzele incep sa cada, iar tulpina ramane golasa. In acest moment ea se poate taia la lungimea pe care o doresti.
Fertilizarea se va face de doua ori pe luna cu unele ingrasaminte speciale. Frunzele sunt foarte importante intrucat ele dau frumusetea plantei. Trebuie sa aveti mare grija de ele si sa le pastrati luciul. Acest lucru il puteti face stergandu-le de praf cu un burete sau cu o carpa moale si putin umezita in apa.
Inmultirea nu se face deloc greu. Se inmulteste foarte usor prin butasi din varfurile cu frunze sau din fragmente de tulpina. Aceste bucatele de Diffenbachia se vor pune fie in apa fie direct in ghiveciul cu turba amestecat cu nisip. Tipul „tufa” al acestei specii de plante de apartament se inmulteste prin despartire de lastari, dar acestia trebuie sa contina obligatoriu radacini. Acestea vor aparea dupa aproximativ o luna. Pentru ca planta sa se prinda, ea are nevoie de foarte multa caldura (aproximativ 23-29 de grade Celsius) si de umiditate.
In general, planta nu este sensibila la boli. Totusi ea nu este ocolita de viroze si bacterioze. Se va observa imediat atunci cand ceva nu este in regula cu Diffenbachia intrucat vor aparea rani cu masa gelatinoasa atat pe tulpina cat si pe frunze. Perioada in care planta se imbolnaveste este dupa recoltarea butasilor. Aceasta specie nu este ocolita nici de paduchii de frunze si paianjenul rosu. Daca observi ceva ce nu este in regula cu plantuta ta poti apela cu succes la tratamente cu produse fitosanitare.
Fiti foarte atenti la semnele pe care le primiti de la planta: i se vor ingalbeni frunzele din cauza a prea multa apa, pot sa apara pete maronii pe frunze datorita pamantului uscat sau datorita expunerii la soare. Cei care au Diffenbachia acasa trebuie sa stie faptul ca sucul acestei plante este otravitor. In cazul in care se va atinge buzele sau limba poate provoca mancarime sau chiar arsuri. Nu se recomanda ca aceasta sa ramana in incaperea in care se afla copiii sau animalele de companie.