Casă și grădinăTipuri de sisteme de drenaj în grădină și aspectele în funcție de...

Tipuri de sisteme de drenaj în grădină și aspectele în funcție de care alegem un sistem de drenaj

In momentul in care sunt corect proiectate si implementate, sistemele de drenaj in gradini nici macar nu pot fi vazute, lucru care nu schimba insa importanta pe care o au aceste sisteme in buna dezvoltare si intretinere a unei gradini. Citeste, in continuare, articolul de mai jos, pentru a afla care este procedura prin care poti instala un astfel de sistem pentru gradina ta.

Probleme frecvente legate de drenaj

O gradina careia ii lipseste drenajul este supusa frecvent anumitor probleme – deteriorarea si moartea plantelor, aspect neingrijit al culturilor si chiar slabirea fundatiei casei. Cantitatile excesive de apa pot face ca detritusul (material rezultat din faramitarea pamantului, a materiilor organice, sub actiunea agentilor externi), in cantitate consistenta, sa se adune la suprafata, ducand la formarea namolului, care va face ca intreaga gradina sa balteasca in apa.

Cele mai multe probleme apar in cazul gradinilor localizate in panta, in care apa se acumuleaza la baza, necesitand astfel instalarea unor sisteme de drenaj in gradini care presupun saparea unei gropi, care sa fie umpluta cu bucati de roca sau pietre, peste care este adaugat pamant permeabil. Solul, care retine, in mod natural, cantitati mari de apa, poate fi si el protejat prin instalarea unor santuri de scurgere la marginea gradinii. Factorul uman poate cauza, de asemenea, probleme de drenaj – utilajele de teren folosite, traficul intens, care pot compacta terenul, ducand la diminuarea capacitatii de absorbtie a acestuia.

Este foarte important sa stii ca, daca tocmai ai terminat de renovat casa, vei avea nevoie de instalarea unui sistem de drenaj in gradina, pentru ca este foarte probabil ca intregul contur natural al solului sa fie alterat, ducand astfel la modificarea cursului natural de curgere a apei prin el.

Pentru a verifica daca solul gradinii dreneaza apa in mod corespunzator, sapa o groapa de 30X30X60 cm si umple-o pe jumatate cu apa. Daca drenajul este bun, intreaga cantitate de apa ar trebui sa se scurga in decursul unei zile. Daca exista o problema grava in ceea ce priveste drenajul solului, groapa va contine si mai multa apa la sfarsitul zilei.

Tipuri de sisteme de drenaj in gradini

In momentul de fata, exista doua tipuri de sisteme de drenaj – cele supraterane si cele subterane. Cele supraterane colecteaza si redirectioneaza apa in exces, localizata la suprafata terenului. Acestea sunt folosite, in special, pentru captarea apei de ploaie (care poate aduce pagube) si redirectionarea ei catre alte zone. Acest lucru se poate face fie prin saparea unor santuri de mica adancime, in care sunt introduse niste canale din beton, care redirectioneaza apa in exces, fie prin amenajarea unui canal de colectare, de unde apa poate fi folosita pentru alte scopuri, ulterior, sau pentru alte zone ale gradinii.

Sistemele de drenaj in gradini subterane sunt ingropate practic in pamant, folosite, mai ales, in zonele cu iarba, cum sunt terenurile acoperite cu gazon. Acestea sunt constituite din tevi special concepute pentru a colecta si indeparta apa in exces, la un anumit grad de inclinare, pentru a permite ca apa sa curga intr-un sistem de colectare. In mod curent, aceste sisteme folosesc materiale geotextile in jurul tevilor, pentru a evita blocarea lor cu pamant sau alte tipuri de particule. In general, aceste sisteme subterane sunt concepute de catre designeri specializati sau arhitecti care pot calcula extrem de precis si personalizat elementele de care ai nevoie.

Cum alegi un sistem de drenaj in gradina

Tipul de sistem pentru drenarea apei in exces difera foarte mult, in functie de gravitatea problemei si de cat de extinsa este aceasta. Daca exista doar o mica problema de impermeabilitate a solului, aceasta se poate rezolva prin saparea unor santuri de colectare adanci de jumatate de metru sau maximum un metru. O alta solutie ar fi reprezentata de saparea unei gropi foarte adanci in partea cea mai joasa a gradinii, pe care o vei umple cu piatra, peste care vei adauga aproximativ 30 de centimetri de pamant. Aceasta groapa va trebui sa aiba cel putin 2/2 metri, pentru a avea efectul scontat.

Sistemele de drenaj in gradini se pot realiza si prin instalarea unui sistem alcatuit din tevi subterane, care sa colecteze apa intr-un rezervor. Acestea sunt compuse din plastic modelat si pot ajunge pana la dimensiuni de 15 metri. Tevile trebuie montate usor inclinat, pentru a facilita drenajul. Peste tevi, se vor adauga straturi succesive de pamant si nisip, pentru a asigura crearea unei suprafete stabile, prin care apa sa se scurga.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.