Animale de companiePe cât sunt de mici pe atât de multă atenție necesită hamsterii...

Pe cât sunt de mici pe atât de multă atenție necesită hamsterii în îngrijire

Hamsterii sunt animale de buzunar inteligente, dragute si inventive, foarte apreciate de iubitorii de animale de companie, in special de copii si batrani. Cand ne hotaram sa achizitionam un hamster trebuie sa stim in primul rand cum ingrijim un hamster.

Aceste animale sunt capabile sa evadeze, sa roada peretii custilor, sa fuga din mana ingrijitorului, sau sa dispara imediat in spatiile cele mai stramte de dupa dulapuri sau in colturile de unde sunt greu de scos. Pentru a se evita aceste probleme, un hamster trebuie sa fie tinut intr-o cusca incapatoare, care poate fi in fel si fel de modele, confectionata din diferite materiale rezistente (sticla, plastic dur, otel inox), in functie de scopul urmarit. In interiorul custii temperatura trebuie sa fie de 18-27º C si umiditatea relativa de 40-60 %.

Cusca trebuie amplasata intr-o zona ferita de soare, deoarece razele solare pot transforma acvariul intr-o atmosfera de sera ca afecteaza sanatatea animalului, putand determina congestii cerebrale la temperaturi ce depasesc 27º C. In interior ele trebuie sa aiba un strat gros de asternut, pentru formarea culcusului.

Asternutul poate fi din talas, fan, fasii de hartie late de 6 mm, toate uscate, fara miros si fara praf. Foarte bun este asternutul din stiulete de porumb. Pentru a evita riscul imbolnavirii animalului, cusca trebuie spalata o data pe saptamana, iar asternutul trebuie inlocuit de doua ori pe saptamana.

Custile trebuie sa fie prevazute cu o serie de accesorii pentru o buna intretinere a animalelor. Accesoriile interioare sunt reprezentate in primul rand de vasele de hranit si sticlele de apa. Vasele de hranit pot fi din metal sau plastic, pot avea diferite forme (circulare, patrate, dreptunghiulare), trebuie sa fie rezistente la caderi si lovituri, la roaderea lor de catre hamsteri, dar si la actiunea umiditatii si excrementelor.

Ele se curata zilnic si se dezinfecteaza saptamanal. Trebuie fixate de peretii sau de plafonul custii la 2,5 cm de baza, pentru a nu fi rasturnate de animale si a nu fi murdarite de fecale si urina. Sticlele de apa vor avea cca. 250 ml, vor fi asezate in pozitie inclinata, cu gura in jos. La hamsteri dintii cresc in permanenta si pentru a se realiza tocirea lor este indicat sa se introduca in cusca diferite crengute de pomi fructiferi si betisoare de ros.

Hamsterii pot fi tinuti si in borcane mari de 5-10 l, care poate fi spalate foarte usor cu apa si dezinfectate, insa trebuie manevrate cu grija pentru ca se sparg usor. Acestea au avantajul ca sunt inguste la gura si inalte, astfel hamstreii nu vor reusi sa iasa afara oricat se vor inalta ei pe talasul pus ca asternut.

Hamsterul trebuie hranit cu mancare de calitate: seminte, boabe de cereale, legume, verdeturi, fructe, paine muiata in lapte etc. Hrana poate fi si sub forma de granule si brichete, care se cumpara din magazinele de specialitate, deoarece acestea contin toti principii nutritivi. Ea nu se va administra oricum, se va calcula necesarul zilnic in functie de greutatea hamsterului.

Dresarea este destul de dificila, comenzile trebuie sa fie facute cu blandete si animalele rasplatite cu hrana lor preferata. Cand se umbla cu hamsterul, mainile trebuie spalate inainte, deoarece acesta poate fi deranjat de un eventul miros. Nu este indicat sa fie scosi din cusca ziua, deoarece sunt somnorosi si nu au chef de joaca, seara sunt mult mai activi, ei fiind animale crepusculare.

La inceput se baga mana in cusca cu cateva boabe de cereale preferate, hamsterul se va apropia sa ia tantatia si se va urca in palma. Atunci se scoate mana din cusca incet si se apropie de corp, astfel el se va simti mai in siguranta. Destul de repede va invata mirosul stapanului, increderea lui va fi castigata si va putea fi purtat pe umar sau in buzunar.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.