Sarcină & BebeCum depistezi constipația bebelușului și ce a cauzat-o

Cum depistezi constipația bebelușului și ce a cauzat-o

Constipatia bebelusului este o problema ce apare aproape mereu atunci cand incepi sa il hranesti cu mancare solida, insa poate aparea si inainte, de obicei fiind doar o neplacere temporara care nu are repercursiuni. Sigur, constipatia poate fi si semnul unei afectiuni mai serioase, insa doar daca este insotita de alte simptome. In rest, nu trebuie sa te sperie aceasta problema, chiar daca micutul are dureri stomacale – cateva masuri acasa vor fi suficiente pentru ca totul sa fie bine.

Constipatia bebelusului apare odata cu dificultatea de a avea scaun, indiferent de frecventa acestora. Scaune neregulate nu inseamna in mod necesar constipatie, desi de obicei, bebelusii au mai multe scaune zilnic. Important este daca scaunul este eliminat usor sau nu si daca exista durere. Bebelusul alaptat se va confrunta rar cu aceasta problema, in timp ce cel hranit cu formule o poate intampina mai frecvent, caci formula se digera mai greu decat laptele matern.

Retine: nu frecventa scaunelor arata constipatia bebelusului: cu cat creste, numarul de scaune zilnice scade. In plus, nu exista o regula – unii bebelusi au cate trei-patru scaune pe zi, altii doar unul. Dupa cum s-a mentionat, atunci cand faci trecerea la mancare solida sau chiar de la lapte matern la formula, constipatia bebelusului este foarte probabila. Chiar daca bebelusul plange si te sperie, nu ai motive de panica.

Cum depistezi constipatia bebelusului si ce a cauzat-o

Cand bebelusului ii este dificil sa elimine scaunul, are dureri si plange, este vorba de constipatie. Daca scaunul este prea tare, poti depista urme de sange – nu te speria, sunt cauzate de fisuri ale rectului, caruia ii este greu sa elimine scaunul prea tare. Constipatia bebelusului este deseori acompaniata de dureri stomacale si deci de plans si nervozitate a celui mic, chiar o stare de ameteala. Daca ii palpezi burtica, vei vedea ca aceasta este umflata si tare.

De ce a aparut constipatia bebelusului? Mai mult ca sigur, a fost cauzata o schimbare a dietei, fie de la lapte matern la formula, fie de hranirea cu mancare solida. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa treci inapoi pe lapte matern, dificultatea de a digera se va diminua curand si problema va disparea. Lactatele sau alimente ce contin fibre (paine, cereale, paste, cartofi) pot de asemenea cauza constipatia.

Daca l-ai hranit cu asemenea alimente, scoate-le din dieta sa o perioada. Aceasta problema poate fi cauzata si de o usoara deshidratare – pe masura ce bebelusul devine mai activ si atunci cand este cald, el are nevoie de mai multe lichide. Daca a fost racit si i-ai administrat Paracetamol sau Ibuprofen si acestea pot fi o cauza a constipatiei. De asemenea, schimbari in programul zilnic – o calatorie, pot cauza aparitia dificultati de a elimina scaunul.

Cand sa te ingrijorezi

constipatie

Constipatia bebelusului nu este o problema grava, insa in rare cazuri, constipatia poate fi cronica, neraspunzand la masurile luate acasa. Cand constipatia nu trece, aceasta problema poate fi cauzata de faptul ca cel mic se abtine de la scaun de frica durerii, determinate de scaunul prea tare sau de existenta unor fisuri anale. Constipatia cronica, extrem de rar, poate fi cauzata si de unele afectiuni fiziologice – insa acestea sunt foarte putin frecvente. Daca problema nu raspunde la tratamentul acasa si bebelusul nu elimina scaune timp de doua-trei zile, mergi la medic si discutati problema.

Ce sa faci

Pentru ca constipatia bebelusului trebuie in primul rand tratata acasa, este important sa stii ce masuri sa iei. In primul rand, asigura-te ca bea multe lichide – incearca suc diluat de prune si nu il hrani cu alimente care ai presupune ca au putut cauza aceasta problema. Daca l-ai hranit doar cu lapte formula bazata pe lapte de vaca, schimba-i dieta, inlocuind-o cu lapte de soia. Ce sa incerci sa ii dai: sucuri sau mancarici din prune, pere, caise, mazare. Sucul de prune in mod special este recomandat, diluat cu o cantitate egala de apa (daca bebelusul este mai mare de sase saptamani).

Ce sa eviti: cereale, orez, paine, paste, banane (daca ai inceput deja sa il hranesti cu mancare solida). Bazeaza-te in principal pe lapte: daca il hraneai cu lapte formula, verifica daca nu cumva ai facut o concentratie prea mare si i-ai dat lapte prea gros.

A doua masura: fa-i o baie calda, caci poate ajuta circulatia in intestin si relaxa anusul.

A treia masura: dupa baie, maseaza-i usor abdomenul prin miscari circulare pe stomac. Porneste de la buric, in sensul acelor de ceas, facand cercuri din ce in ce mai mari. Daca insa vezi ca il doare, opreste masajul.

A patra masura: in timp ce bebelusul sta intins, indoaie-i pe jumatate piciorusele si misca-le, imitand mersul pe bicicleta. Muschii stomacali vor fi stimulati si presunea pe intestine poate favoriza eliminarea scaunului.

NU  folosi laxative si nici tratamente cu supozitoare, in special daca bebelusul are o varsta de sub sase luni si fara sfatul medicului! NU introduce obiecte in anus pentru a cauza scaunul, caci pot aparea rani.

Daca aceste masuri nu dau rezultate dupa doua zile, suna medicul si cere-i sfatul. Cel mai probabil, un consult va arata de ce constipatia bebelusului se mentine.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.