Animale de companieCum se manifestă micozele la pisici și ce tratament este indicat în...

Cum se manifestă micozele la pisici și ce tratament este indicat în combaterea lor

Micozele sunt boli de piele infectioase cauzate de o ciuperca, de obicei de Microsporum canis, care afecteaza pisicile batrane si cele cu un sistem imunitar slabit. Boala este molipsitoare si poate fi transmisa altor animale, chiar si omului, prin contact fizic sau prin utilizarea diferitelor obiecte. Micozele pot fi determinate de: paraziti externi cum sunt de exemplu puricii, diferite infectii ale pielii sau dermatita alergica.

Datorita aparitiei bolii pe anumite zone ale corpului pisicii, parul incepe sa cada, se formeaza cruste sau mici umflaturi de culoare rosie. Pisica se scarpina des datorita mincarimilor din zonele afectate, fapt ce duce la uscarea si deformarea unghiilor. De asemenea, poate prezenta cruste la nivelul urechilor, fetei si picioarelor. La unele pisici sistemul imunitar reuseste sa lupte cu infectia si astfel, dupa un timp, simptomele dispar.

Pentru stabilirea diagnosticului se merge la medicul veterinar care va face o serie de teste, ca de exemplu: culturi fungice, examinarea microscopica a firului de par si a pielii, biopsia pielii, sau examinarea pisicii cu lampa fluorescenta falsa (numita lampa lui Wood) cu ajutorul careia zonele infestate apar de culoare verzuie.

Tratamentul micozelor:

  • Pisicile bolnave trebuie tinute separat de celelalte animale, iar mediul in care a stat pisica trebuie dezinfectat si curatat foarte bine. Se spala mobila, perdelele, mocheta, toate lucrurile pe care le-a atins pisica.
  • Se fac clatiri si bai antiseptice, se aplica diferite creme pe zonele afectate si se iau antibiotice pe cale orala. La pisicile putin afectate de aceasta boala se poate renunta la tratamentul medicamentos oral.

Prin curatarea corecta a mediului unde traieste pisica si respectarea tratamentului, boala nu va recidiva, iar pisica are sanse sa se vindece complet.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.