Alaptarea si anemia nu au ce cauta impreuna: aceasta afectiune, care este mai degraba simptom al unor alte afectiuni, daca este prezenta la mama, determina scaderea calitatii laptelui matern, dar si a cantitatii acestuia. Insa cel mai important este ca insasi alaptarea poate agrava starea de anemie a mamei.
Anemia este de obicei cauzata de alimentatia saraca in fier si inseamna un numar scazut de celule rosii in sange, deci un nivel scazut al proteinei hemoglobina. Sangele nu mai poate transporta eficient oxigenul in organism, iar inima este suprasolicitata. Daca nivelul hemoglobinei este scazut (sub 13g%), organismul nu are suficienta energie pentru ca persoana sa faca ce face in mod normal in timpul unei zile.
Alaptarea si anemia nu se impaca deoarece proaspata mamica poate pierde o cantitate si mai mare de energie prin alaptat. In plus, laptele va fi slab calitativ, lipsindu-i fier, ceea ce poate uneori cauza si la bebelus aparitia anemiei. Daca mama nu observa si trateaza imediat aceasta afectiune, ea se poate agrava in timp, dar cel mai important este ca anemia poate fi simptom al unei boli mai serioase, de aceea un consult medical este necesar. In cadrul acestui consult, medicul iti va spune si daca poti sa continui fara risc pentru tine sau bebelus alaptarea.
Care sunt semnele aparitiei anemiei?
Deoarece este atat de important subiectul alaptarea si anemia, este util sa stii care sunt semnele care iti arata aparitia acestei afectiuni, pentru ca tu sa poti sa iei imediat masuri eficiente. Nu trebuie sa ignori absolut nici unul dintre aceste semne, cu atat mai mult cu cat ele pot fi cu usurinta puse in seama oboselii si a unei zile incarcate.
Primul semn al anemiei este chiar oboseala, insa o stare de oboseala permanentizata, de epuizare fizica si psihica. Nu ai chef sa faci nimic, te simti aproape mereu ca si cand nu ai dormit bine (chiar si dupa 9 ore de somn), treburile obisnuite par prea dificile sa le indeplinesti. Sigur, poti sa pui aceste simptome in seama faptului ca, in calitate de proaspata mamica, esti extenuata, bebelusul nu iti permite sa dormi prea mult timp, noile sarcini te coplesesc. Insa daca aceasta stare de oboseala este permanentizata, daca chiar si dupa cateva ore bune de somn, te trezesti epuizata, trebuie sa iti pui intrebari si sa urmaresti daca te confrunti cu alte semne ale anemiei.
Pe langa oboseala, un alt semn il constituie durerile frecvente de cap. Daca te confrunti mai des decat de obicei cu migrene si eventual stari de ameteala, confuzie, atunci ai un alt semnal de alarma. Nu da vina pe iritare, lipsa de somn, plansul bebelusului – daca se combina mai multe semne, vinovatul este anemia.
Daca esti anemica, nu numai ca nu ai chef de nimic si esti obosita, ci nu poti sa faci lucruri care inainte iti pareau simple: iti este greu sa te concentrezi pentru efectuarea anumitor activitati intelectuale: citit, scris, cuvinte incrucisate. Sarcini simple, care inainte iti placeau, par acum prea complicate.
Anemia poate cauza si o depresie „frumoasa”, care poate fi confundata cu depresia postnatala. Insa de data aceasta, bebelusul nu are nimic de-a face cu starea ta de tristete si negativism (sau cel putin, nu el a determinat aparitia ei): lipsa de energie si implicit scaderea activitatilor si sedentarismul pot atrage dupa sine o stare de depresie, absolut de nedorit in cazul unei proaspete mamici. Depresia poate consta in stari de tristete nemotivate, morbiditate, dar si nervozitate, iritabilitate, atacuri de panica. La acestea, pentru a completa un tabou „perfect”, se poate adauga uneori insomnia sau tulburari de somn – ceea ce, bineinteles, accentueaza epuizarea fizica si psihica.
Insa exista si unele semne fizice pentru a depista anemia, ceea ce te ajuta sa ai parte de un diagnostic corect si sa ceri sfatul medicului. O paloare palida a fetei, lipsa culorii in obraji si buze, ochi rosii sau lacrimosi, schimbari fara motive evidente ale temperaturii corporale (iti este cald, dupa care fara a schimba mediul exterior, ti se face frig), palpitatiile la inima – toate sunt semne ale anemiei.
Dar, pentru ca vorbim despre alaptare si anemie, ce efecte pot avea toate acestea asupra bebelusului? Anemia aparuta in timpul sarcinii la femeie poate cauza o nastere prematura sau nasterea unui copil cu probleme de sanatate si imunitate scazuta. In schimb, se pare ca, chiar daca laptele matern contine putin fier, el se absoarbe in proportie mare si deci sunt mici sanse de a provoca anemia la bebelus. Totusi, medicii spun ca laptele este afectat calitativ, dar si cantitativ de catre anemia mamei. Dar nu trebuie sa te opresti din alaptare: chiar si in conditiile anemiei, ajuta bebelusul sa fie sanatos si sa pastreze in organism nivelul necesar de vitamine, inclusiv de fier.
Daca alaptarea si anemia nu sunt atat de incompatibile, daca mama anemica poate alapta, de ce totusi se face atata caz? Pentru ca semnele si efectele aparitiei anemiei o afecteaza fizic si psihic grav pe proaspata mamica, ceea ce va afecta si felul in care are grija de bebelusul sau. O mama obosita constant, epuizata, care nu se poate concentra si care nu are chef de nimic nu este tocmai o mama perfecta… In plus, anemia poate fi agravata tocmai de alaptare: in timpul perioadei alaptarii, necesarul de vitamine si nutrienti creste semnificativ. Alaptarea poate cauza deficiente serioase de fier si calciu.
Ce sa faci
Imediat cum observi mai multe dintre semnele anemiei prezentate mai sus, cel mai bine este sa iti contactezi medicul, care te va consulta, iti va prescrie unele suplimente si un regim alimentar necesar. Cel mai important este sa afli daca anemia este simptom al unei alte afectiuni mai grave sau doar o stare trecatoare de slabiciune.
Tratamentul consta in unele suplimente nutritive, care iti vor oferi minerale si vitamine, in special fier, calciu, magneziu, acid folic si vitamina C si B12. Acestea vor echilibra in timp nivelul hemoglobinei si te vor scapa de simptomele neplacute.
Este necesar si un regim alimentar bogat in aceste vitamine si in proteine si luarea mai multor mese pe zi care sa satisfaca necesarul de nutrienti organismului. Nici nu te gandi acum la o dieta pentru a scapa de kilogramele in plus de dupa sarcina! Vei avea timp destul pentru diete dupa ce scapi de anemie. Integreaza in regimul tau neaparat alimente precum carne rosie, ficat, oua, legume proaspete verzi. Fereste-te de alcool, cofeina, ceai, pentru ca acestea pot incetini asimilarea fierului in organism (oricum in timpul alaptarii, este recomandat sa eviti aceste bauturi).