Animale de companieSpecii de păsări: Canarul pastelat, o specie care a apărut în anul...

Specii de păsări: Canarul pastelat, o specie care a apărut în anul 1957 în Țările de Jos

Canarul pastelat a aparut in anul 1957 in Tarile de Jos si este produsul unei mutatii. Aceasta a redus calitativ si cantitativ ori eumelanina ori feomelanina, care sunt produsii naturali ai melaninei. Acest proces este prezent in toate cele patru tipuri de baza: negru, maro, agat si izabel. Diferenta intre sexe este facuta de niste gene care si-au pierdut intensitatea pigmentului negru.

Canarul maro pastelat se obtine din canarul pastelat si canarul maro.

Se reduce feomelanina si apare mai intens desenul eumelaninic, cu diferente individuale considerabile, in cele mai bune cazuri desenul este complet. Acesti canari se prezinta cu o nuanta de ansamblu maro ruginie, fara desen. Factorul ,,pastel” a exercitat pe cele doua melanine maro (eu si feo) o actiune diferita: feomelanina se reduce, dar si mai mult se reduce si eumelanina maro, atat cat sa se prezinte cu aceeasi nuanta ca feomelanina.

Intre timp fenotipul la acesti canari se prezinta cu un colorit de ansamblu ,,bej foarte intunecat” uniform distribuit in penaj, dand senzatia unui pastel a celor doua melanine. Picioarele, ghearele si ciocul sunt bej-maronii in aceeasi nuanta cu penajul.

Canarul negru pastelat are urmatoarele particularitati: prezinta dungi de eumelanina maro mici si subtiri, in forma de bob de ovaz, care pornesc din zona capului si se intind pe tot spatele; ochii sunt de culoare rosiatica, ciocul si picioarele sunt de culoarea pielii.

Uneori desenul este foarte lung si larg sau din contra prea putin evident, lipseste in unele zone de pe spate sau de pe cap. Culoarea data de feomelanina este uneori mai evidenta pe spate, astfel incat unele exemplare pot fi confundate cu un alt canar asemanator si anume canarul maro.

Canarul negru pastelat cu aripile gri are aripile mult diferite de cele ale canarului negru pastelat prin reducerea foarte mare a eumelaninei negre in zona mediana a penelor din cauza unei gene mici de tip aditiv. Aripilor gri le lipseste un desen eumelaninic cu dungi paralele, ce sunt inlocuite de un desen dorsal cu mici inele simetrice fara melanina vizibila, care in schimb este localizata de-a lungul marginii din aceste zone clare si in partea inalta a penelor, in care este concentrat mai mult desenul tipic, in forma de scarisoare de culoare gri fer-aluminiu.

Acest canar se caracterizeaza prin: partea dorsala prezinta o serie de zone de culoare deschisa, rotunjite, simetrice; penajul este caracterizat de o nuanta generala gri metalizat; ciocul, picioarele si ghearele sunt de culoare usor ruginie. Uneori desenul tinde sa aiba dungi rupte sau in unele zone sa lipseasca.

Alte tipuri de canari pastel sunt: canarul agata pastelat, canarul isabel pastelat, canarul maro pastelat si multi altii.

Video – Canarul pastelat:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.