In general canarii de culoare galbena s-au obtinut din canarii salbatici, prin incrucisari repetate. Coloritul penajului este dat de prezenta a doi pigmenti: melanina si lipocrom. La canarul salbatic, lipocromul da nuante de galben, rosu si alb, iar melanina da culoarea neagra.
Crescatorii de canari au facut diferite combinatii de pigmenti, folosind proportii diferite, astfel rezultand culori diferite, ca de exemplu: alb, rosu, galben, maroniu, cafeniu, albastru si verde.
Canarul galben lipocrom a fost obtinut din canarul salbatic, in urma unor mutatii care au determinat pierderea pigmentilor maro si negri si pastrarea culorii de baza. Acesti canari s-au obtinut la inceputul anilor ’60. Dorinta crescatorilor de canari era de a obtine cateva nuante de galben si anume: galben auriu, galben lamai si portocaliu lamai.
Intre pigmentii galben lamai si galben auriu nu exista prea mari diferente, insa difera structura penajului. Pentru a se pastra culoarea penajului, trebuie sa se evite hranirea canarului galben lipocrom cu alimente ce contin agenti de colorare, care se pot gasi in ou si anumite legume. In general, femelele au penajul de un galben mai putin intens.
Canarul galben lipocrom care are penajul de un galben stralucitor este clasat de specialisti la categoria cea mai buna. De asemenea, la acesti canari se apreciaza foarte mult forma si eleganta lor, corpul este zvelt, iar capul frumos si rotund.
Daca se incruciseaza canarul galben lipocrom cu un alt canar de culoare inchisa, datorita pigmentului de melanina, se obtine un canar de culoare verzuie.