Timp liberPeștele de acvariu Colisa Lalia sau gurami pitic - Peștele viu colorat...

Peștele de acvariu Colisa Lalia sau gurami pitic – Peștele viu colorat pe gustul tuturor

Colisa Lalia sau “gurami pitic” este un peste de-a dreptul deosebit datorita aspectului sau unic si foarte vesel. Face parte din familia Osphronemidae, genul Colisa, fiind originar din sudul Asiei, mai precis din tari precum Pakistan, India si Bangladesh. Este un peste foarte indragit de catre acvaristi, are un comportament aparte, fiind foarte calm si prietenos cu ceilalti pesti din acvariu.

Datorita aspectului sau, gurami a fost foarte rapid raspandit in intreaga lume a acvaristii, adaptandu-se usor vietii in captivitate. In mediul natural, gurami pitic prefera apele dulci, calme, in care vegetatia se gaseste din abundenta.

Datorita dimensiunii lui, care nu depaseste 5 cm, acest tip de gurami a fost supranumit “gurami pitic”. Exista si exemplare care ating o lungime de 8 cm, insa aceste cazuri sunt foarte rare. Masculii sunt de culoare albastruie, iar corpul lor este brazdat de dungi subtiri si rosii, dispuse vertical. Culoarea femelelor este argintie. O alta diferenta intre femele si masculi este aceea ca masculii au aripioarele dorsale ascutite, in timp ce in cazul femelelor acestea sunt rotunjite.

Colisa Lalia

In mediul sau natural, gurami pitic se hraneste cu mici insecte, larve, dar si cu plante. De aceea este bine ca si in captivitate, alimentatia lui sa fie cat se poate de echilibrata.
Reproducerea acestor pesti nu este deloc un motiv de ingrijorare pentru acvaristi. Cuplul care urmeaza sa se reproduca trebuie separat si asezat intr-un acvariu mai mic, in care plantele sa se gaseasca din abundenta.

Masculul isi va tese asa-numitul cuib de bule, iar femela va depune icrele. Spre deosebire de alti pesti care isi “construiesc” acest cuib, masculii de gurami pitic il fortifica prin adugarea de resturi vegetale gasite in acvariu. Dupa ce femela a depus ouale, masculul “se asigura” ca acestea vor fi protejate, construind o protectie in jurul acestora. Dupa aproximativ trei zile, puii vor putea inota si vor parasi cuibul. In acest moment, masculul trebuie scos din acvariu, deoarece poate exista tendinta sa isi manance puii.

In ceea ce priveste viata in acvariu, guramii pitici adora acvariile bogate in vegetatie si foarte luminoase. PH-ul apei trebuie sa fie neutru, iar temperatura sa fie cuprinsa intre 24-26º C. Nu este necesar ca gurami sa fie amplasati intr-un acvariu foarte mare, insa nici unul prea mic nu este potrivit. Le place sa inoate si sunt foarte jucausi. Pot fi timizi uneori, de aceea vor locuri unde pot sta ascunsi, iar plantele sunt preferatele lor. Atat plantele plutitoare, cat si cele de substrat sunt foarte importante. Este bine de retinut ca, de cele mai multe ori, gurami inoata in partea de mijloc a acvariului.

Gurami sunt sociabili si prietenosi, insa nu este bine sa traiasca intr-un acvariu in care se gasesc pesti mari sau mai agresivi. Sunt compatibili cu pestii guppy, molly, betta si xifo.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.