Timp liberPești de acvariu: Peștele Xifo, Xiphophorus helleri sau peștele cu spada

Pești de acvariu: Peștele Xifo, Xiphophorus helleri sau peștele cu spada

Xiphophorus helleri sau “pestele cu spada” sau pur si simplu xifo este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu, mai ales pentru acvaristii incepatori. Probabil va intreabti de unde provine numele de “peste cu spada”; ei bine, nu trebuie sa il confundati cu “pestele spada” care traieste in ocean, numele pestelui xifo provenind de la simplul fapt ca are coada in forma de spada.

Pestele xifo apartine familiei Poeciliidae, clasa Cyprinodontiforme. Din aceeasi familie mai fac parte si pestii Guppy (Poecilia reticulata), Molly (Molienisia sphenops) si Platy (Xiphophorus maculatus). Xiphophorus helleri este originar din America Centrala, fiind raspandit atat in apele calme din Guatemala, cat si in cele din sudul Mexicului. In mediul natural, xifo are, de obicei, culoarea verde, tocmai de aceea mai poarta numele de “xipho verde”. Insa in urma modificarilor repetate, in prezent exista din ce in ce mai multe varietati coloristice.

Ca in cazul altor pesti care apartin familiei Poeciliidae-lor, masculii de xifo sunt mai mici decat femelele care pot atinge chiar si 12 cm. Coloritul pestilor xifo este variat; pot exista exemplare portocalii, pot exista exemplare rosii cu coada in forma de spada de culoare neagra si ochii rosii, pot exista chiar si exemplare albinoase, bicolore si negre. De asemenea, exista si varietati “voalate”, in sensul ca inotatoarele sunt foarte mult alungite, fiind asemanatoare unui voal.

Dupa cum am afirmat si la inceputul articolului, pestii xifo sunt foarte usor de intretinut, fiind potriviti in special acvaristilor incepatori. Cresterea lor nu ridica niciun fel de problema. Sunt calmi si prietenosi, iar reproducerea lor este foarte simpla.

Pestii xifo sunt obisnuiti sa traiasca in ape calde si calme, fapt pentru care apa din acvariu ar trebui mentinuta in jurul valorilor de 22-28 º C, PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 7.0-8.3, iar duritatea apei nu trebuie sa depaseasca 30º dGH. Xiphophorus helleri sunt pesti activi, energici si jucausi, de aceea este bine ca acvariul pe care acestia il populeaza sa fie unul de mari dimensiuni. In cazul in care xifo nu au suficient spatiu, ei nu se vor putea dezvolta corespunzator, iar problemele de sanatate nu vor intarzia sa apara.

Energia de care acesti pesti dau dovada este uneori debordanta; ei adora sa faca salturi, de aceea este bine ca acvariul sa fie intotdeauna acoperit, pentru a preveni pierderea acestora.
Decorul acvariului in care pestii xifo salasluiesc este foarte important. Mediul propice de trai al acestora este unul cu multe plante. Xifo sunt omnivori, insa este de preferat ca alimentatia lor sa fie cat se poate de echilibrata si sa contina suficienta hrana de tip vegetal.

Reproducerea pestilor xifo este foarte usoara, tocmai de aceea acesti pesti nu ridica niciun fel de probleme acvaristilor. Masculii se deosebesc de femele, atat datorita dimensiunilor, cat si datorita faptului ca au coada in forma de spada si genopodiul, organul copulator, localizat pe burta. Xifo poate fi caracterizat prin dimorfism sexual, in sensul ca femelele se pot transforma in masculi, astfel incat inotatoarea anala se modifica, devenind un fel de genopodiu. De obicei, aceste transformari se produc dupa mai multe sarcini.

Avand in vedere ca pestii xifo sunt ovovipari, fecundarea se produce in interiorul corpului femelelor, acestea nascand pui vii dupa aproximativ 5-6 saptamani de la fecundare. Inainte de a naste, femelele sunt separate si transportate intr-un acvariu mai mic, cu o apa curata, calda si bine oxigenata. Femela gestanta prezinta un abdomen umflat si o pata neagra langa inotatoarea anala. Dupa ce femela a nascut puii, aceasta trebuie inlaturata din acvariu, deoarece poate exista tendinta sa ii manance. Puii se vor dezvolta foarte rapid.

Xiphophorus helleri sunt pesti foarte prietenosi, fapt pentru care in acvariul lor pot fi introdusi si guppy, molly sau platy, care sunt la fel de prietenosi la la fel de usor de intretinut.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.