Devario malabaricus sau “pestele jandarm”, asa cum este supranumit, este un peste tropical care face parte din familia ciprinidelor (Cyprinidae). Este originar din Sri Lanka si din partea vestica a Indiei, fiind insa crescut in intreaga lume in captivitate. In mediul natural, Devario malabaricus poate fi gasit in diferite tipuri de ape, de la izvoare de munte, pana la mici iazuri. Este un peste activ caruia ii place sa traiasca in grup.
In zilele noastre, “pestele jandarm” se bucura de o mare popularitatea in randul acvaristilor. La inceput a fost confundat cu Devario aequipinnatus, deoarece aceste doua tipuri sunt foarte greu de diferentiat.
Caracteristici ale “pestelui jandarm”
Devario malabaricus este un peste de dimensiuni mici, deoarce la maturitate poate atinge intre 10-12 cm. Are o infatisare deosebita, cu un colorit aparte, mai intens in cazul masculilor. Corpul sau este inalt, aplatizat pe flancuri, iar gura este asezata in partea superioara a botului, oferindu-i un aspect amuzant, mai ales ca prezinta si doua perechi de mustati.
In ceea ce priveste coloritul, “pestele jandarm” are corpul argintiu cu tente albastrui, prezentand dungi longitudinale albastre si aurii.
Dupa cum am spus si anterior, masculii se pot deosebi de femele prin coloritul mai intens. Abdomenul este de culoare roz pal. Insa chiar daca femelele prezinta un colorit mai putin intens decat al masculilor, acesta se poate observa abia dupa ce pestii au atins maturitatea sexuala, adica atunci cand ating 6-7 cm.
Reproducerea pestilor jandarmi nu ridica niciun fel de probleme. Acvariul pentru reproducere trebuie sa contina un substrat realizat din pietris foarte marunt, dar si cu plante rezistente. Dupa ce femela va depune icrele, acestea se vor fixa pe substrat pentru cateva zile. In acest fel, ele vor fi ferite de parintii canibali. Dupa 3-5 zile acestea vor incepe sa se miste, pornind in cautarea hranei de care au atat de multa nevoie.
Ingrijirea “pestelui jandarm”
Devario malabaricus sau “pestele jandarm” nu este deloc un peste pretentios si greu de intretinut si tocmai de aceea este atat de indragit de catre acvaritstii incepatori. Devario malabaricus sunt pesti energici si tocmai de aceea este de preferat ca bazinul lor sa contina o mare cantitate de apa pentru a se putea misca in voie.
Mai mult decat atat, dupa cum am spus si anterior, sunt pesti carora le place sa traisca in carduri, fapt pentru care numarul acestora dintr-un acvariu ar putea fi peste 7. Sunt sociabili si pot convietui in conditii prielnice cu pesti precum Puntius nigrofasciatus, Puntius titeya, Ambassis Lalas au Malenotaenia macculochi. Datorita energiei lor debordante, este posibil sa deranjeze speciile mai calme de pesti.
Temperatura optima a apei din acvariu este curpinsa intre 20-24ºC, iar PH-ul trebuie sa fie curpins intre 6,2 si 7,8.
In ceea ce priveste hranirea lor, Devario malabaricus sunt pesti omnivori; prefera mancarea uscata, iar pentru ca acestia sa nu inceapa sa manance din plantele de decor ale acvariului este de preferat sa li se ofere si hrana de tip vegetal.