Daca acum jocurile pe calculator au intaietate, in trecut, cand tehnologia nu era chiar atat de dezvoltata, foarte multi dintre dumneavoastra au jucat cel putin o data in viata jocul “Razboiul navelor” pe hartie. In cazul in care jocul nu va este cunoscut cu acest nume, incercati sa va amintiti de “Avioanele”, un joc asemanator care foloseste aceeasi strategie.
Chiar daca multi considera acest joc unul foarte invechit, este bine de stiut ca este un joc educativ foarte potrivit pentru cei mici dupa ce au invatat cifrele si literele.
Despre jocul “Razboiul navelor” pe hartie
“Razboiul navelor” (Battleships) pe hartie este un joc pentru doua persoane. Este un deosebit joc de logica, gandire si strategie, in care jucatorii trebuie sa distruga navele adversarului. Credeti ca acest joc nu are o sursa solida de inspiratie? Ei bine, se presupune ca jocul ar fi aparut in timpul Primului Razboi Mondial si nu este de mirare, avand in vedere ca este un joc care presupune o buna strategie. Mai mult decat atat, “Razboiul navelor” pe hartie a reprezentat o sursa de inspiratie pentru jocurile pentru calculator, sau pentru cele pentru telefoanele mobile.
“Razboiul navelor” – strategii de joc
Dupa cum am afirmat si anterior, “Razboiul navelor” pe hartie este un joc pentru doua persoane. Ambele vor avea in fata un creion si o foaie A4, de preferat dintr-un caiet de matematica. Pentru persoanele mai comode exista un tipar clar al jocului care poate fi imprimat direct de pe anumite site-uri. Avand aceste materiale la dispozitie, jucatorilor le ramane sa deseneze cele doua chenare, a cate 10 patratele, in cazul in care utilizeaza traditionalele foi din caietul de matematica.
Asadar, se traseaza doua chenare si se numeroteaza patratelele pe orizontala cu litere de la A la L, si pe verticala cu cifre de la 1 la 10. Intr-un chenar jucatorii isi vor desena propriile vase, pe cand in cel de-al doilea chenar vor inregistra “loviturile” adversarului. Este bine de stiut ca fiecare nava trebuie sa se intinda pe un numar de casute si poate fi asezata in orice pozitie.
Numarul casutelor este dat de tipul de nava, existand cinci tipuri de nave pe care le vom prezenta in randurile de mai jos:
-nava portavion se intinde pe 5 casute;
-nava de lupta se intinde pe 4 casute;
-submarinul se intinde pe 3 casute;
-nava de lupta de tip destroyer se intinde pe 3 casute;
-salupa de patrulare se intinde pe 2 casute.
Navele nu au voie sa se intersecteze, iar numarul de vase este acelasi pentru ambii jucatori.
Dupa ce navele au fost atent pozitionate in chenar, lupta poate incepe. Jocul are mai multe etape. In fiecare etapa, fiecare jucator spune cate o coordonata (de exemplu B6, C3). Daca jucatorul “loveste” nava, atunci se considera ca a primti un punct, si isi va nota pe cel de-al doilea chenar locul pe care l-a nimerit.
Mai mult decat atat, notarea in cel de-al doilea chenar reprezinta strategia de a afla pozitia navei adversarului pentru a o putea distruge complet. In momentul in care toate patratele care formeaza nava au fost lovite, nava se “scufunda”. Jocul ia sfarsit atunci cand toate navele unui jucator au fost “scufundate” de catre adversar.
Credeti ca “Razboiul navelor” pe hartie este un joc al carui farmec a pierit? Nicidecum. Jocul inca este apreciat de foarte multe persoane si este considerat un bun joc educativ.