Sarcină & BebeCe trebuie să faci pentru a avea o sarcină sănătoasă și lipsită...

Ce trebuie să faci pentru a avea o sarcină sănătoasă și lipsită de griji

Care sunt primii pasi catre o sarcina sanatoasa? In primul rand, existenta unui cuplu stabil si a unei relatii afectuoase, deschise si de lunga durata – caci sprijinul partenerului este esential in tot drumul lung de a deveni mamica! Ati luat marea decizie in cuplu, v-ati hotarat sa deveniti parinti si sa aveti micul vostru bebe? Felicitari – insa nu va aruncati cu capul inainte!

Stil de viata

Primii pasi catre o sarcina sanatoasa se refera in primul rand la cum traiesti tu si ce faci in fiecare zi – daca ai o viata prea activa si plina de activitati diverse, profesionale si sociale, trebuie sa te mai linistesti si sa o iei mai usor. Ceea ce trebuie sa faci dupa ce ati hotarat ca veti fi parinti este sa iti controlezi stilul tau de viata si sa iti creezi o rutina sanatoasa si regulata zilnica. Cel mai important, renunta la tigari si alcool macar cu o perioada de cateva luni inainte de a ramane insarcinata – caci efectele acestor substante sunt de lunga durata si nu te afecteaza numai pe tine.

Multe mamici poate ca iti spun ca poti fuma cate o tigara si poti bea cate un pahar de vin daca ai chef, ca doar ele asa au facut si nu a daunat copilului! Insa tu nu iti risca sanatatea bebe-ului doar pentru a-ti satisface un viciu. Renunta de tot la tigari si evita sa stai in fumul de tigara. Cat despre alcool, cel mai sigur este sa spui pas – in special tariilor!

Apoi, asigura-te ca urmezi o rutina confortabila si sanatoasa in fiecare zi: adio noptilor pierdute prin oras sau la petreceri obositoare! Trebuie dinainte de a ramane insarcinata sa iti formezi un program relaxant zilnic, care sa includa si cat de cat putina miscare. In plus, trebuie sa te asiguri ca zilnic ai macar o ora, doua doar pentru tine, pentru a te relaxa asa cum iti place tie: o baie parfumata, un film bun, o carte interesanta, muzica placuta…

Fertilitatea este diminuata de o viata agitata, obositoare si mai ales de catre stres – inamicul nr. 1. Asigura-te ca ai si un program de somn regulat si odihnitor. Aceasta rutina te ajuta sa ai o stare de spirit buna, o stare de sanatate buna, pentru ca doar asa va aparea repede si micul bebe – de asemenea, odata insarcinata, va trebui sa mentii pe toata perioada sarcinii aceasta rutina comoda si relaxanta.

Regimul alimentar

Primii pasi catre o sarcina sanatoasa se refera si la stabilirea unei diete speciale. Inainte de a ramane insarcinata, adopta un regim alimentar rational si sanatos si trei-patru mese regulate pe zi! Renunta pe cat posibil la micile vicii alimentare: fast-food, chipsuri, dulciuri in exces si inlocuieste-le cu alimente bogate in proteine, vitamine, minerale si fibre. Daca esti cam slaba, incearca sa iei putin in greutate – frecventa meselor ar trebui sa „rezolve” aceasta problema. Insa daca esti cu cateva kilograme peste limita, incearca sa mai scapi din ele – si aceasta se rezolva relativ repede, intr-o luna-doua, daca renunti la micile tale placeri dulci sau grase si le inlocuiesti cu alimente sanatoase.

sarcina fericita

Daca esti subponderala sau supraponderala cu adevarat, consulta un medic nutritionist si alcatuiti impreuna un regim alimentar sanatos atat pentru perioada dinaintea sarcinii, cat si pentru cea din timpul ei. Corpul tau trebuie hranit rational si eficient, pentru ca el va hrani apoi bebe-ul!

Acidul folic

Intotdeauna se recomanda ca macar cu cateva luni inaintea sarcinii sa incepi sa iei suplimente de acid folic – caci propriul tau corp nu produce acest ingredient extrem de eficient in dezvoltarea creierului bebe-ului. Pe langa suplimente, poti sa iti iei acidul folic si din anumite alimente: portocale, legume verzi, mazare, fasole, ficat, alune. Acidul folic este extrem de benefic inclusiv in primele saptamani ale sarcinii.

Analize si teste preconceptie

Printre primii pasi catre o sarcina sanatoasa se afla obligatoriu consultul medical si o serie de analize care sa arate starea ta de sanatate si sa decida daca ar putea exista vreo dificultate in evolutia sarcinii sau in a ramane insarcinata. Macar cu trei luni inainte, mergi la medic si fa-ti toate analizele recomandate de catre acesta.

Tine cont si de istoricul tau medical, de probleme de sanatate din trecut si informeaza-l pe medic asupra tuturor afectiunilor tale trecute si prezente – chiar daca este vorba despre o simpla pneumonie pe cand aveai zece ani sau despre o viroza de anul trecut! Testele de preconceptie includ teste infectioase pentru tine si partener, un test al secretiei vaginale, testul Papa-Nicolau, culturi din secretiile colului uterin, hemoleucograma si orice alte teste considera medicul a fi necesare – in functie de istoricul tau medical.

Relatia de cuplu

Nu in ultimul rand, printre primii pasi catre o sarcina sanatoasa se afla existenta unei relatii stabile, calde, afectuoase, deschise de cuplu. Partenerul tau de viata trebuie sa fie la fel de implicat ca si tine in tot acest proces. Veti fi doi parinti, nu unul! Iar o relatie armonioasa de cuplu este esentiala in mentinerea unei stari psihice echilibrate a femeii gravide.

Din ce in ce mai multe femei in ziua de astazi se confrunta cu depresia in timpul sarcinii, asa ca inainte de a ramane insarcinata, asigura-te ca ai un cuplu solid si ca partenerul va fi acolo, langa tine si iti va oferi sprijinul necesar. Un partener indiferent face uneori mai rau femeii gravide decat lipsa unui partener! Insa un partener iubitor si care ii este alaturi viitoarei mamici o va ajuta sa nu cada in capcana depresiei si sa se simta implinita.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.