Copii & adolescențiFibrele alimentare – piatra de temelie a dietei unui copil

Fibrele alimentare – piatra de temelie a dietei unui copil

Fibrele sunt foarte importante în dieta unui copil deoarece oferă mari beneficii organismului. Copilul ce are probleme cu mișcările intestinale sau care suferă de constipație trebuie să aibă o dietă bogată în fibre, care ajută în reglarea mișcărilor intestinale.

Fibrele sunt o sursă de energie și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. Spre exemplu, semințele de in au acizi grași Omega-3, acțiune antiinflamatorie, îmbunătățesc sistemul imunitar. Prin introducerea semințelor de in în dieta copilului, se oferă acestuia o cantitate de acizi grași Omega-3 care susțin dezvoltarea creierului și în plus, se crește rezistența corpului la boli și infecții.

Părinții trebuie să știe ce cantitate de fibre este bine să consume copilul lor.

Fibrele indeplinesc numeroase funcții în organism, cum ar fi:

  • Ajută în controlul greutății corporale, creează o senzație de sațietate
  • Acționează ca măsură preventivă în bolile autoimune (diabet, tulburări gastrointestinale)
  • Mențin nivelul normal de colesterol în sânge
  • Stimulează peristaltismul intestinal, mențin echilibrul microflorei intestinale
  • Reduc nivelul de zahăr din sânge, protejează împotriva constipației
  • Favorizează eliminarea toxinelor și întăresc imunitatea organismului.

Fibrele sunt un nutrient care susține sănătatea inimii, curăță sistemul digestiv, promovează sațietatea. Dacă se adaugă mai multe fibre în dieta zilnică, ar trebui să se bea mai multă apă. Nutriționiștii recomandă oamenilor să bea mai multă apă și să facă mai multă mișcare.

Alimentele bogate în fibre susțin un sistem digestiv sănătos

Fibrele sunt componente alimentare care au un impact esențial asupra sănătății. Ele au proprietăți excelente pentru organism, sunt rezistente la acțiunea enzimelor digestive din tractul gastrointestinal. Fibrele ajută la dezvoltarea microflorei intestinale, care este benefică pentru corp, sprijină peristaltismul, reduc durata de tranzit intestinal și îmbunătățesc funcția intestinală.

Sfatul nutriționiștilor este acela de a include mai multe fibre în alimentația copiilor.

Fibrele se găsesc în numeroase fructe, legume și alte alimente, precum:

  • Salată verde, fasole păstăi, conopidă, broccoli, ardei gras
  • Mere, banane, pere, cireșe, prune, piersici, pepene verde, fructe de pădure
  • Fasole, năut, mazăre, linte, tărâțe de grâu, tărâțe de ovăz
  • Alune, migdale, semințe de in, semințe de chia
  • Orez brun, cereale integrale, bulgur, quinoa și altele.

Fibrele pot fi introduse în dieta copilului în smoothie (realizat din fructe, semințe de in și iaurt), salate, supe de legume, deserturi și alte rețete sănătoase. Copilul trebuie încurajat să mănânce fructe, semințe de in, cereale integrale, supe din legume, etc.

Fibrele solubile și insolubile au funcții importante în tractul digestiv

Fibrele solubile ajută la îmbunătățirea digestiei, în prevenirea iritației mucoasei intestinale. De asemenea, acestea previn constipația, tulburările intestinale, refac bariera intestinală, ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge.

Fibrele solubile creează în stomac un gel cu efect protector asupra tractului digestiv, ajută în dezvoltarea microflorei probiotice benefice organismului. Aceste fibre au un efect stimulativ asupra sistemului imunitar, reduc colesterolul, leagă acizii biliari, cresc eliminarea grăsimilor din organism, scad absorbția trigliceridelor, au efect hipotensiv și ajută în prevenirea bolilor de inimă. Fibrele insolubile au și capacitatea de a capta compușii toxici și de a preveni absorbția acestora în intestin.

Surse de fire solubile sunt: merele, morcovii, avocado, fulgii de ovăz, portocalele, bananele, mandarinele și alte citrice.

Fibrele insolubile au un impact mare asupra tractului digestiv:

  • Leagă apa și cresc volumul conținutului intestinal
  • Mențin sănătatea intestinală
  • Stimulează secreția de salivă
  • Au efect protector asupra dinților
  • Stimulează alimentarea cu sânge intestinal
  • Crește secreția de sucuri digestive
  • Influențează secreția de hormoni gastrointestinali
  • Reduc excesul de acid clorhidric din stomac
  • Redau valoarea calorică a dietei
  • Protejează împotriva polipilor, hemoroizilor, constipației, diverticulitei, cancerului.

Prin introducerea lor în dietă se crește peristaltismul intestinal, se accelerează tranzitul, se îndepărtează substanțele nocive (metalele grele, toxinele), se promovează procesul de curățare a organismului.

Surse de fibre insolubile sunt nucile, leguminoasele, semințele, fulgii de cereale integrale, tărâțele de grâu, orezul brun, crupele grosiere, făina, mazărea verde, coacăzele negre.

Necesarul de fibre pentru copii

Fibrele vegetale scad riscul de fluctuații bruște ale nivelului de glucoză prin faptul că încetinesc absorbția zahărului în sânge.

Aportul de fibre este de 10 g/zi pentru copiii de 1-3 ani, de 14 g/zi pentru copiii de 4-6 ani și de 16 g/zi pentru copiii de 7-9 ani.

Aportul de fibre este de 19 g/zi pentru copiii de 10-12 ani, de 19 g/zi pentru copiii de 13-15 ani și de 21 g/zi pentru copiii de 16-18 ani.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.