Relații de familieCum se manifestă sindromul de abandon la oameni și cum se poate...

Cum se manifestă sindromul de abandon la oameni și cum se poate scăpa de această traumă?

Sindromul de abandon apare în copilărie și poate avea repercursiuni și la adulți. Este vorba despre o teamă intensă de a fi singur, care uneori poate duce la tulburări grave. Are legătură și cu anxietatea, spun cercetătorii. În acest caz se poate ajunge frecvent la dependența emoțională într-o relație, din cauza anxietății accentuate.

O astfel de persoană ajunge să creadă că cei din jur sunt insensibili față de ea și are tendința să le impună și să le ceară mai multă atenție, mai ales dacă ea crede că nu primește ceea ce ar trebui. În același timp nu vorbește deschis despre dorințele ei, dar are pretenții ca oamenii să ghicească ceea ce vrea și ceea ce o face fericită.

O altă consecință a traumei de abandon este frica de pierdere în viață. Persoanele care au suferit traume pot avea tendința de a se simți nesigure, de a evita relațiile apropiate pentru a preveni astfel o posibilă reapariție a durerii. Cu toate acestea, o astfel de inferioritate și tendință de izolare nu pot decât să înrăutățească problemele interioare, psihice și să provoace și mai multă suferință.

În plus, trauma suferită poate avea un impact semnificativ asupra capacității cuiva de a regla emoțiile. Persoanele care au suferit traume în viață pot avea dificultăți în a-și regla emoțiile și reacționează oarecum agresiv la situații pe care le percep ca fiind amenințătoare. Acest lucru poate duce la conflicte frecvente și reacții comportamentale distructive în relații.

Sindromul abandonului la adulți – Simptome

Principalele simptome sunt:

  • Anxietatea, agresivitatea
  • Stima de sine scăzută, ura de sine, nu-și poate vedea calitățile
  • Dificultatea de a avea încredere în oameni.

O persoană care suferă de sindrom de abandon este posibil să nu-și dea seama de această problemă psihică. Ea are și alte sentimente nedorite, cum ar fi de supărare, tristețe, depresie, alte deficiențe emoționale.

Teama de abandon se manifestă și prin neîncredere în oameni. Anxietatea accentuată și manifestată în mod constant face această persoană să nu mai aibă încredere în oameni, să se ferească de ei, să nu socializeze din cauza fricii de a nu fi iar trădată. Este practic un comportament exagerat, în sensul că apare tendința de a evita chiar și persoanele care sunt cele mai amabile.

O persoană cu sindrom de abandon nu este niciodată mulțumită în relație. Ea va crede mereu că partenerul nu-i demonstrează că o iubește, nu-i oferă prea multe dovezi că îi pasă și astfel se va simți mereu nefericită în relație. Ea va cere de la partener tot mai multă atenție și astfel relația dintre ei va deveni obositoare și toxică. Uneori apare și gelozia excesivă în relație, care va deteriora și mai mult relația. Alături de gelozie, ei se pot confrunta și cu alte sentimente negative, cum este furia sau mânia, iar astfel se ajunge la o legătură dificilă și distructivă.

Cum se poate scăpa de trauma de abandon?

Oamenii care suferă de sindrom de abandon sunt mereu agitați, nemulțumiți, într-o stare constantă de alertă. Ei își imaginează că sunt lăsați singuri, abandonați, iar asta le provoacă un disconfort ce pare că nu se mai termină.

Psihologii spun că teama de abandon la copii este destul de frecvent în ziua de azi, pentru că aceștia sunt lăsați singuri de părinții, în compania altor rude. Mulți părinți pleacă la muncă în străinătate cu anii și astfel copiii suferă din cauza asta și ajung să aibă așa numita rană de abandon. Sentimentul de bandon poate să apară și ca urmare a divorțului părinților.

Trauma din copilărie apare pe fondul unui sentiment frecvent de abandon complet; asta face ca mai târziu, la vârsta adultă, o persoană să îndure cu greu sentimentul de singurătate.

Cauzele sindromului de abandon sunt:

  • Traume din copilărie
  • Tulburări de anxietate care se agravează
  • Divorțul dintre părinți, sau moartea unui părinte
  • Anumite evenimente care produc emoții negative ce duc la frica de abandon
  • Alte experiențe negative și traume care apar în viață.

Tratamentul sindromului de abandon

În acest caz este nevoie de ajutorul unui medic psiholog. Acesta va recomanda următoarele:

  • Este foarte important de a lucra în mod constant la abilitățile de comunicare
  • Trebuie de socializat mai mult, în scopul ca persoana să-și extindă viziunea asupra lumii
  • Este bine de vizitat diferite locuri publice, pentru a întâlni oameni noi.

Dacă ai o teamă de abandon poți tine cont și de următoarele sfaturi de la psiholog:

  • Nu-ți fie frică să fii tu însuți
  • Fii încrezător, menține-ți poziția, dar nu o impune altora
  • Evită conflictele, faptele neverificate, zvonurile, stereotipurile
  • Analizează cu atenție situațiile și informațiile primite.

Suportul familiei contează foarte mult în tratamentul acestui sindrom. Familia trebuie să susțină și să încurajeze această persoană, să o ajute să-și depășească toate angoasele și fricile.

Există și câteva opțiuni de tratament psihologic, care ajută în combaterea simptomelor acestui sindrom și în schimbarea gândirii și a comportamentului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.