Sarcină & BebeBoala de reflux gastroesofagian apare la 75% dintre femeile însărcinate

Boala de reflux gastroesofagian apare la 75% dintre femeile însărcinate

Refluxul în timpul sarcinii este frecvent și poate da stări neplăcute pe toată perioada de graviditate. Boala apare la 75% dintre femeile însărcinate din cauza tulburărilor hormonale frecvente în această perioadă. Refluxul este cauzat de efectele hormonilor estrogen și progesteron asupra esofagului. Modificările hormonale pot duce la o încetinire a tranzitului alimentelor prin sistemul digestiv, astfel crește riscul de reflux.

Prevalența arsurilor la stomac și a bolii de reflux gastroesofagian în timpul sarcinii este mare, diagnosticul este pus clinic. Principalele simptome sunt: arsuri la stomac, regurgitare, arsuri în piept sau în gât, greață, vărsături, senzația că mâncarea vine înapoi spre esofag, tuse, răgușeală, disfagie, durere de gât.

Medicii spun că simptomele de reflux gastroesofagian se ameliorează sau chiar dispar la femei după naștere.

Cum pot scăpa femeile însărcinate de reflux gastroesofagian?

Tratamentul se bazează pe anumite măsuri ce pot fi luate și anume:

  • Ridicarea capului patului cu 20-30 cm, sau adăugarea de perne suplimentare pentru a dormi cu partea superioară a corpului puțin mai ridicată
  • O dietă sănătoasă este mereu importantă și ea poate fi recomandată de un nutriționist sau de un medic obstretician
  • Evitarea lichidelor în timpul meselor
  • Consumul de mese mai mici, mai multe porții mici în loc de două sau trei mese
  • Evitarea mesei cu cel puțin 3 ore înainte de culcare
  • Eliminarea unor alimente din dietă, care provoacă simptomele acestei boli.

Reflux gastroesofagian, alimente interzise

În caz de reflux în timpul sarcinii se recomandă:

  • Evitarea consumului de cafea, ciocolată, piper, alimente acide
  • Reducerea consumului de fructe precum citrice și ananas.

Astfel de alimente pot agrava simptomele, irită stomacul.

Unele suplimente cu magneziu și calciu pot combate simptomele de reflux gastroesofagian. Acestea însă trebuie recomandate de un medic, la femeile însărcinate.

Alte aspecte importante despre refluxul gastroesofagian

Esofagita de reflux, simptome

Aceasta este o inflamație a mucoasei esofagiene care apare din cauza refluxului acid de la stomac. Pot apărea și leziuni esofagiene. Esofagita este o consecință a bolii de reflux gastroesofagian. Severitatea bolii depinde de creșterea frecvenței și a duratei refluxului. De asemenea, esofagita se poate dezvolta în funcție de efectul iritativ al conținutului gastric, ce ajunge pe mucoasa esofagiană.

Persoanele care suferă de esofagită de reflux au simptome clare, precum: disfagie sau dificultate de înghițire, voce răgușită, regurgitare acidă, arsuri la stomac, disconfort de deglutiție, durere de gât, durere de piept, greață, vărsături. În cazuri severe apare presiune intraabdominală, regurgitații acide frecvente, dureri la înghițirea alimentelor.

Pentru ameliorarea simptomelor trebuie aplicate niște reguli, precum:

  • Evitarea meselor copioase seara
  • Reducerea consumului de alimente acide, sucuri din citrice, grăsimi, băuturi carbogazose și altele
  • Când stomacul este plin nu este indicată poziția culcat fără pernă sub cap, dar nici poziții aplecate după masă, ca de exemplu în anumite activități fizice.

Oamenii care au această boală trebuie să evite fumatul, consumul de cafea și alcool.

Reflux gastroesofagian tratament naturist

Ceaiurile de mușețel, ghimbir, păpădie, pot ajuta în caz de reflux gastroesofagian.

Când este vorba despre boala de reflux gastroesofagian, tratamentul naturist vine ca o completare la cel indicat de un medic gastroenterolog. Medicul recomandă și o dietă strictă în reflux gastroesofagian.

În ceea ce privește tratamentul naturist, acesta se face cu:

  • Semințe de in care au rol protector asupra mucoasei stomacului; decoctul din semințe de in se realizează din 2 linguri de semințe de in care se pun în 500 ml apă caldă, se lasă peste noapte, apoi dimineața se fierb 20 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici pe parcursul zilei
  • Ceaiul de păpădie îmbunătățește digestia, ajută în reflux, gastroenterite, boli hepatice, procese inflamatorii la stomac, la rinichi și vezica biliară; acest ceai îmbunătățește funcțiile ficatului și ale căilor biliare
  • Ceaiul de lemn-dulce este indicat în tratament, pentru că are efect bun asupra stomacului și esofagului
  • Ceaiul de roiniță are proprietăți calmante pentru stomac
  • Ceaiul de ghimbir reduce inflamația, ameliorează tusea și intoxicația organismului, are efect bun în combaterea inflamației intestinale bacteriene, crește imunitatea
  • Ceaiul de mușețel calmează durerea, iritațiile, spasmele, inflamațiile membranelor mucoase; această plantă medicinală are efect antibacterian, antiseptic, curativ
  • Sucuri din legume ce reduc aciditatea și sunt realizate din sfeclă, morcovi, cartofi; aceste legume sunt ușor alcaline și calmează arsurile de stomac; legumele se dau prin storcătorul de fructe sau pe răzătoare
  • Uleiul de cătină are efect antiinflamator, ajută la ameliorarea simptomelor acestor boli.

Reflux gastroesofagian la copii

Simptomele acestei boli produc iritabilitate și plâns la copii, tulburări de somn, tulburări de creștere, de dezvoltare, scăderea apetitului alimentar, refuzul mâncării. Copiii trebuie duși la medic dacă au simptome de reflux gastroesofagian, dacă au stări de disconfort intestinal, greață, tuse cronică, vărsături, durere de burtă și altele. Dacă boala se agravează pot să apară și arsuri la stomac, regurgitare severă, complicații respiratorii, esofagită peptică, deficit de nutrienți, eroziuni și carii dentare, pH acid la stomac și gură, leziuni ale mucoasei bucale.

Medicii spun că durerile de stomac la copii apar și atunci când aceștia au o sensibilitate la stomac, la intestinul subțire, când nu digeră suficient de bine alimentele.

Tratamentul este indicat de medic și constă în modificarea dietei la copii. Desigur, există și medicamente antisecretorii, sau care au capacitatea de a reduce simptomele.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.