Dovleacul are o mulțime de vitamine B și ajută la îmbunătățirea imunității. El are și alți nutrienți importanți pentru organism, cum ar fi: potasiu, luteină, zeaxantină, beta-caroten, curcubitacină, antioxidanți, seleniu, magneziu, zinc, fier, mangan, calciu.
Dovleacul este bun și pentru copii și pentru femeile însărcinate. El are puține calorii deci este indicat și în diete, pentru scăderea în greutate.
Există diferite rețete din dovleac, care se pot realiza în sezonul de toamnă. Acestea te pot ajuta să te bucuri de aroma ingredientelor și pot fi: plăcintă de dovleac, supă de dovleac și altele.
Navigare rapidă în articol:
- Salată de dovleac
- Dovleac cu slănină și sos de usturoi
- Dovleac cu șuncă și cașcaval la cuptor
- Dovleac cu broccoli și brânză
- Dovleac și cașcaval
- Dovleac umplut la cuptor
- Crochete picante din dovleac
- Dovleac cu prosciutto și ulei de măsline
1. Salata de dovleac
Aceasta se realizează din 300 g dovleac, o ceapă mică, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust. Se curăță dovleacul de coajă și se dă pe răzătoare. El poate fi crud sau copt la cuptor, iar apoi se mărunțește cu o furculiță. Se pune dovleacul într-un bol, se adaugă ceapa tăiată fin, apoi se condimentează cu pătrunjel, sare și piper.
2. Dovleac cu slănină și sos de usturoi
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g dovleac, 200 g slănină, usturoi, sare și piper.
Se realizează astfel:
- Se taie dovleacul în felii cu grosimea de 1 cm
- Se prăjesc feliile de dovleac în ulei la 180°C
- Se taie slănina în felii groase de 0,5 cm
- Se pune slănina la prăjit în ulei iar apoi se adaugă peste dovleac
- Se face un mujdei de usturoi care se adaugă deasupra
- Se condimentează cu puțină sare și piper.
3. Dovleac cu șuncă și cașcaval la cuptor
Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g dovleac, 20 g unt, 150 g cașcaval, 200 g șuncă, un pahar cu lapte, sare și piper.
Se realizează astfel:
- Se curăță dovleacul de coajă și se taie în bucățele mici
- Se pune într-o tavă untul, se adaugă dovleacul, laptele, sare, piper
- Deasupra se pun bucățele de șuncă și cașcaval care în prealabil a fost ras pe răzătoare
- Se dă la cuptor și se lasă timp de 30 de minute la 220°C.
4. Dovleac cu broccoli și brânză
Această combinație are un conținut redus de grăsimi.
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g dovleac, unt, un broccoli mic, brânză la alegere sau se poate folosi cașcaval, maioneză doar dacă se dorește un gust mai bogat, sare și piper după gust.
Se realizează astfel:
- Se curăță dovleacul de coajă și se taie în bucățele mici
- Se pune într-o tavă untul, se adaugă dovleacul, sare, piper
- Deasupra se pun bucățele de broccoli ce au fost în prealabil opărite în apă cu sare
- Apoi se adaugă brânză sau cașcaval ras pe răzătoare
- Se dă la cuptor și se lasă timp de 30 de minute la 220°C
- La final, după ce preparatul este gata, se poate servi cu maioneză deasupra.
5. Dovleac și cașcaval
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 g cașcaval, 200 g cașcaval, sare și piper.
Se realizează astfel:
- Se taie dovleacul în felii groase de 0,5 cm
- Se așează feliile de dovleac pe foia de pergament în tava de copt
- Se dă dovleacul puțin la cuptor până ce feliile devin moi
- Apoi se presară desupra lor cașcaval, puțină sare și piper
- Se mai țin la cuptor 10 minute, apoi se pot servi calde.
6. Dovleac umplut la cuptor
Se folosesc următoarele ingrediente: un dovleac întreg, o ceapă mare, ulei, 200 g cârnați, o lingură de făină, 150 g smântână, cașcaval ras, puțină nucșoară, sare și piper.
Se realizează astfel:
- Se spală dovleacul, se taie capacul la 2-3 cm
- Se îndepărtează semințele și o parte din pulpa dovleacului
- Se taie ceapa grosier, se undește în puțin ulei într-o tigaie
- Se adaugă cărnații tăiați mărunt, se amestecă și se prăjește compoziția puțin
- Se adaugă o lingură de făină, smântână, cașcaval ras, sare, piper și puțină nucșoară
- Se umple dovleacul cu această compoziție, se pune capacul și se dă la cuptor până ce dovleacul s-a copt suficient
7. Crochete picante din dovleac
Se folosesc următoarele ingrediente: 300 g dovleac, o ceapă, jumătate de linguriță pudră de curry, 40 g fasole, puțină făină albă, ulei pentru prăjit, sare și piper.
Se realizează astfel:
- Se curăță dovleacul de coajă și se dă pe răzătoare
- Se adaugă fasolea fiartă și pisată, 2 linguri de făină, ceapa tăiată mărunt și undită, curry, sare și piper
- Se formează mici crochete rotunde, care se dau prin făină
- Se prăjesc în ulei încins și se servesc calde.
8. Dovleac cu prosciutto și ulei de măsline
Se folosesc următoarele ingrediente: un sfert de dovleac, câteva felii de prosciutto, ulei de măsline, o linguriță de soia, pătrunjel, usturoi pentru mujdei, sare și piper.
Se realizează astfel:
- Se taie dovleacul în felii groase de 0,5 cm
- Se înfășoară prosciutto în jurul fiecărei felii de dovleac
- Se așează feliile de dovleac pe o foaie de pergament, într-o tavă de copt
- Se presară desupra lor ulei de măsline, puțină sare, piper, soia și pătrunjel mărunțit
- Se dă la cuptor până ce dovleacul este bine copt
- Se servește cu puțin mujdei de usturoi.
Poftă bună!