Casă și grădinăÎngrijirea plantelor de interior, iarna

Îngrijirea plantelor de interior, iarna

Plantele de interior sunt o modalitate bună de a crea decoruri atractive, relaxante și odihnitoare. Ele ne ajută în multe moduri și anume: ne sporesc sentimentul de bunăstare, pot ajuta la purificarea aerului din casă, transformă dioxidul de carbon în oxigen și captează poluanții din aer.

Creșterea plantelor de interior este afectată de apă, lumină, temperatură, nutriție, sol, umiditate.

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor în anotimpul de iarnă

Plantele de interior au nevoie de lumină suficientă pentru a crește frumos. Lumina le oferă energia necesară pentru formarea frunzelor și înflorirea corectă. Ele tolerează un aport zilnic de lumină de 10-14 ore pentru a-și iniția înflorirea. În lunile de iarnă, ele trebuie să fie cât mai aproape de fereastră.

În perioada lunilor noiembrie-februarie, zilele sunt mai scurte și de asemenea intensitatea luminii naturale mai redusă. Acest lucru face ca plantele să sufere din cauza lipsei luminii naturale și să prezinte semne de ofilire. Alte semne la plantele care suferă din cauza lipsei luminii sunt: frunzele nu se mai dezvoltă normal, unele sunt mici și gălbui, frunzele mai bătrâne se usucă și mor, unele plante nu cresc sau chiar își modifică treptat culoarea, se decolorează.

Sub lumină insuficientă este clar că plantele nu cresc și cu sigurantă nici nu înfloresc.

Când vine iarna, plantele ar avea nevoie și de o sursă de lumină suplimentară. Se spune că lumina artificială ar putea completa iluminatul natural insuficient, iarna. Deși se spune că lumina adecvată este crucială pentru creșterea plantelor, totuși se precizează și faptul că prea multă lumină poate fi dăunătoare plantelor.

Ferestrele cu expunere estetică în interiorul casei oferă în general o bună lumină naturală pentru majoritatea plantelor de interior. Plantele poziționate la ferestrele cu expunere spre est vor primi lumină directă de la soare începând de dimineață și până la amiază, apoi soarele direct se retrage din cameră și deci intensitatea luminii scade.

Dacă se pun plantele pe pervazul ferestrelor cu expunere spre sud, atunci ele vor avea parte de cele mai mari variații ale condițiilor de lumină și temperatură. În ceea ce privește ferestrele cu expunere spre nord, acestea oferă plantelor cea mai scăzută temperatură și cea mai mică lumină.

Iarna, din cauza luminii de intesitate mai scăzută, este clar că îngrijirea plantelor este mai dificilă, iar menținerea sănătății lor este chiar o adevărată provocare.

Temperatura și umiditatea

Un alt aspect important este să menții plantele la o temperatură constantă în locuință.

Se știe că temperatura ambientală are un rol în creșterea plantelor. Iarna, în locuință trebuie să fie o atmosferă caldă și uscată, acest lucru este important și pentru sănătatea plantelor. Așadar, plantele trebuie protejate de diferențele mari de temperatură, ele nu se țin aproape de ferestrele deschise și nici aproape de caloriferele fierbinți. Unele plante sunt foarte sensibile la frig, dar și la căldura surselor de încălzire din locuințe.

Foarte importantă este și umiditatea din aer, care deseori este trecută cu vederea de oameni. Plantele au nevoie de umiditate, însă asta nu înseamnă să pui ghivechiul într-un bol cu apă pe pervaz, pentru că astfel apare riscul ca rădăcinile plantei să putrezească. Plantele au și capacitatea de a se adapta la umiditatea din casă, dacă aceasta nu este nici prea mare și nici exagerat de scăzută. Unii oameni folosesc un umidificator pentru a-și proteja plantele. Alți pulverizează apă pe frunze, însă asta nu este indicat la plantele care au frunzele cu perișori.

Alte sfaturi de îngrijire a plantelor

Iarna, plantele nu se udă foarte des. Acest tratament de udare se face în funcție de condițiile atmosferice ambientale. De exemplu, dacă apartamentul este uscat și supraîncălzit, atunci udarea se face puțin mai des. Se spune că ghivecele de teracotă se udă mai frecvent decât ghivecele și jardinierele din plastic.

Dacă la plante se pune prea multă apă, atunci aceasta va sufoca rădăcinile și astfel plana va deveni pipernicită. Undarea se face în funcție de tipul de plantă și condițiile în care plantele se află.

Contează foarte mult și fertilizarea plantelor în sezonul de iarnă, pentru ca ele să aibă o creștere activă. Se pare că la plante este bine să se aplice un îngrășământ adecvat în perioada lunilor octombrie-februarie și nu doar în sezonul cald. Secretul fertilizării constă în aplicarea unei cantități mici de îngrășământ, iar asta se face pe măsură ce planta crește. Dacă se aplică prea mult îngrășământ, atunci apare riscul ca solul să devină prea sărat și să ardă sau să degradeze rădăcinile plantei.

Pe timpul iernii, cantitatea de îngrășământ trebuie să fie mai redusă decât vara. Totuși dacă se asigură o lumină suplimentară și în timpul iernii, atunci cantitatea de îngrășământ poate să fie moderată, sau ca în sezonul cald.

Îngrijirea plantelor de interior înseamnă de asemenea ștergerea prafului de pe frunze, astfel ele se vor dezvolta mult mai frumos. Frunzele se șterg cu o cârpă moale și puțin umedă și astfel ele vor primi mai multă lumină.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.