Copii & adolescențiVederea copiilor – Sfaturi pentru părinți când copilul stă prea mult pe...

Vederea copiilor – Sfaturi pentru părinți când copilul stă prea mult pe telefon

Copilul care stă mult timp pe telefon, calculator și la televizor poate suferi de disconfort la nivelul ochilor. Asta face ca tensiunea asupra ochilor să crească și vederea lor să fie afectată. Uneori apar și o serie de boli oftalmologice, cum este și miopia. Potrivit medicilor oftalmologi, problemele de vedere pot să apară în copilărie și din cauza luminii de la gadget-uri.

Părinții pot înțelege rapid că vederea copilului s-a deteriorat dacă acesta strânge ochii când se uită la obiecte îndepărtate, când suferă în mod frecvent de dureri de cap, când se plânge de disconfort la ochi, se freacă la ochi seara, ține cartea mai aproape de ochi pentru a citi sau stă mai aproape de laptop, de televizor pentru a vedea mai bine.

Sfaturi pentru ca vederea copilului să fie complet refăcută

Unii părinți spun despre propriul copil că vederea lui a fost complet refăcută, prin câteva metode pe care acesta le-a aplicat:

  • Gimnastică pentru ochi timp de 2-3 luni
  • Evitarea luminii emise de gadget-uri
  • Purtarea de ochelari de vedere
  • Introducerea în dietă de alimente bogate în vitamine A, C și E, cum sunt morcovii și afinele.

Privitul la televizor

Părinții alungă adesea copiii de la televizor, mai ales când aceștia exagerează. Lumina de la ecranul televizorului și al laptopului afectează vederea și poate dăuna și dezvoltării creierului. Aceste dispozitive au un efect rău asupra vederii și de aceea trebuie utilizate cât mai puțin.

Conform studiilor cercetătorilor, expunerea prelungită la televizor poate duce la hiperactivitate în cazul copiilor preșcolari și la alte probleme de sănătate: scăderea capacității de concentrare, agresivitate, comportament rebel, probleme de dezvoltare a limbajului, scăderea atenției și a puterii de învățare.

Calitatea tehnologiei a avansat foarte mult în ultimii ani și ecranele prin lumina emisă produc disconfort vizual. Lumina albastră de la monitor lovește retina și suprimă percepția altor culori, iar asta dăunează vederii.

Din cauza privitului mult timp la televizor, copiii pot suferi de următoarele simptome:

  • Senzație de uscăciune a corneei
  • Durere de cap și durere de ochi
  • Senzație de arsură și de mâncărime la nivelul ochilor
  • Modificări ale percepției culorilor
  • Vedere dublă, încețoșată pentru câteva secunde
  • Dificultate de vedere și de concentrare.

Prin urmare, copiii trebuie să stea mai puțin timp la televizor, să evite luminozitatea tabletelor, telefoanelor mobile și a computerului. Și lumina slabă poate afecta vederea, ea forțează copilul să privească mai atent imaginea și asta duce la tensiune a mușchilor oculari și la o senzație de oboseală oculară.

Limitarea timpul de folosire a gadget-urilor

Statul pe telefon, laptop sau tabletă este o adevărată distracție pentru copii, în ziua de azi. Asta în exces poate duce la sindromul ochiului uscat. Părinții trebuie să limiteze acest timp la copii, pentru a le menține sănătatea vederii. De exemplu, seara nu ar fi rău să le ia gadget-urile mai ales cu o oră înainte de culcare.

La copiii mici, cu vârsta sub 5 ani, gadget-urile sunt contraindicate, mai spun experții. La copiii mai mari, acestea se folosesc alternativ și cât mai puțin.

Camera copilului

Camera copilului trebuie organizată corespunzător. Asta înseamnă că el trebuie să aibă un loc de învățat, iar lumina naturală să nu lipsească. De asemenea, el trebuie să aibă și o sursă de lumină artificială principală, o lustră sau un candelabru. Are nevoie și de o lampă de masă, o lampă de carte.

Distanța optimă până la ochi atunci când copilul utilizează un gadget trebuie să fie de 35-40 cm, spun medicii. Față de calculator, copilul trebuie să stea cu ochii la o distanță de 60-80 cm de monitor. Ajută mult și reglarea luminozității monitorului, mai ales dacă acesta este destul de aproape. Contează mult dacă se cumpără pentru copil un calculator cu ecran anti-orbire.

Și ochelarii care protejează vederea împotriva spectrului de culori albastru sunt o soluție. Ei nu vor afecta vederea la vizualizarea ecranului și astfel ochii copilului nu mai obosesc ca înainte de folosirea lor. Ochelarii au lentile transparente ceea ce face ca purtarea lor să fie simplă și confortabilă.

De asemenea, el trebuie să stea la cel puțin 5 m de televizor; distanța se stabilește și în funcție de marimea televizorului, respectiv de dimensiunea ecranului acestuia. Desigur, cu cât ecranul este mai mare, cu atât el va sta mai departe de acesta.

Durata temelor pentru copii nu trebuie să fie foarte mare și fără pauză. Copiii trebuie să facă pauză după o oră de citit, trebuie să-și dozeze încărcătura vizuală. Părinții trebuie să le facă un program de învățat, cu pauze dese. Timpul de învățat continuu nu ar trebui să depășească niciodată 2 ore. La jumătate de oră de efort vizual, copilul are nevoie de pauză, să privească în depărtare, mai spun medicii.

Foarte important este ca la citit, cartea să fie ținută la o distanță adecvată de ochi, eventual ea să stea pe un suport. Astfel ochii nu obosesc tare, deoarece se formează un unghi corect al imaginii care lovește retina.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.