Părinți și copiiCât de periculoasă este infecția cu Salmonella la copii? – Simptome și...

Cât de periculoasă este infecția cu Salmonella la copii? – Simptome și tratament

Infecția cu bacteria Salmonella poate fi destul de gravă, poate avea consecințe și uneori necesită spitalizare (mai ales la copiii mici la care riscul de deshidratare este mare). Conform statisticilor, această bacterie Salmonella provoacă în SUA aproximativ 1,35 milioane de infecții, dintre care 26.500 necesită spitalizare. Aproximativ 95% dintre cazurile de boală apar din cauza consumului de alimente contaminate cu această bacterie. Care este tratamentul pentru infecția cu Salmonella?

1. Cum știi dacă un copil are o infecție cu Salmonella?

Copilul are dureri de burtă, diaree, vărsături și febră? Atunci este posibil să fie o infecție cu Salmonella. Această bacterie pătrunde în ouă, carne, hrana animalelor. Ea se ia de la persoanele care au salmoneloză. Bacteria se transmite pe cale orală, mucus, salivă, fecale, dar și prin utilizarea alimentelor insuficient procesate care au bacteria Salmonella, sau prin apa de băut de calitate rea, contaminată. Salmonella este răspândită și de insecte, de muște, dar și prin utilizarea unor obiecte de uz casnic – vase, clanțe, jucării, etc.

Principalele simptome ale bolii la copii sunt: scaune grase frecvente, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale mai ales în zona buricului, dureri de cap, slăbiciune generală, vomă, crampe abdominale și stări febrile.

Această boală infecțioasă acută afectează organele tractului gastrointestinal și apare la copiii care se infectează cu această bacterie, care au luat contact cu persoane ce au semne ale bolii. Infecția poate afecta organe vitale și atunci poate produce complicații destul de mari.

Bacteriile intră în tractul digestiv, apoi ajung în stomac și duoden, de unde pot pătrunde în membrana mucoasă a intestinului subțire și au un efect negativ asupra celulelor acestuia. În acest fel poate fi afectat peristaltismul intestinal, contracțiile musculare și absorbția apei și a sărurilor minerale. Toate acestea duc la simptome de diaree și alte stări neplăcute, chiar și la scăderea imunității.

La copiii mici, boala poate duce la deshidratare, dureri de burtă, mai ales dacă stările de diaree și vărsături apar frecvent. Aceștia trebuie duși la medicul pediatru, pentru a primi un tratament eficient pentru combaterea infecției și reducerea rapidă a simptomelor.

Boala se numește Salmoneloză și poate cauza și alte probleme de sănătate precum: pneumonie cu Salmonella, osteomielită sau meningită.

Cauzele bolii

Cauzele răspândirii infecției cu Salmonella sunt:

  • Nerespectarea regulilor de igienă personală
  • Imunitatea scăzută
  • Consumul de ouă, carne, produse lactate care au bacteria Salmonella
  • Consumul de carne tocată sau de produse semifabricate ce nu sunt păstrate în condiții de igienă corectă
  • Încălcarea unor reguli de depozitare sau de transport ale produselor alimentare.

Infecția poate să apară în grădinițe, tabere, școli, grupuri de copii. Focarele de Salmoneloză apar mai ales vara, când temperaturile sunt mai ridicate. Infecția apare mai ales la copiii mici, de 3-4 ani, dar și la copiii de alte vârste.

Formele bolii

Simptomele încep la 1-6 zile după infecție și țin destul de mult, cam 4-7 zile. Uneori boala nu produce simptome și organismul luptă singur cu infecția și se vindecă singur. În această situație infecția este redusă și forma bolii este asimptomatică.

Dacă forma bolii este gastrointestinală, atunci sunt afectate intestinele și stomacul. Aceasta este cea mai întâlnită formă a bolii.

Gastrita apare la copiii mici și are simptomele unei toxiinfecții alimentare. În general apar stări de greață și vărsături, durere epigastrică și lipsa poftei de mâncare. La copiii mai mari, boala se manifestă prin intoxicație, scaune lichide cu mucus, miros neplăcut și vomă. Apar și dureri abdominale severe însoțite de zgomot.

În caz de colită apar crampe, dureri abdominale, senzație de a merge mereu la toaletă și mișcări insuficiente ale intestinului.

Uneori bacteria Salmonella se poate răspândi spre alte organe, prin fluxul sanguin și astfel apar și alte focare secundare de infecție în corp. Dacă bacteria intră în sânge, crește riscul de a afecta organele și sistemele organismului și infecția poate fi severă.

2. Tratamentul pentru infecția Slamonella

În cazurile în care boala este ușoară, tratamentul se aplică la domiciliu și constă în:

  • Prevenirea deshidratării prin administrarea de lichide
  • Eliminarea toxinelor din organism cu ceaiuri din plante medicinale
  • Administrarea unei diete ușoare
  • Consumul de varză murată, chefir, iaurt
  • Medicamente antiseptice intestinale, prebiotice și probiotice.

Alte recomandări:

  • Oțetul de mere este un prebiotic
  • Mierea ajută în eliminarea infecțiilor, se administrează pe stomacul gol.

Boala aceasta poate fi destul de gravă și de aceea trebuie de mers la medicul pediatru. Acesta va face copilului analize de sânge, analize de urină și scaun, dar și investigații mai complexe – ecografie abdominală și radiografie toracică.

Tratamentul în spital se face cu medicamente prin care se combate infecția, uneori sunt necesare antibiotice.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.