Unii oameni cred că a dormi cu o persoană care sforăie este un calvar. Asta spun oamenii care au trecut deja prin această experiență de viață și au încercat totul pentru a se putea odihni și a avea un somn de calitate, dar nu au obținut rezultatele dorite. Care sunt consecințele dormitului lângă o persoană care sforăie?
Navigare rapidă în articol:
1. Cum afectează sforăitului relația de cuplu
Faptul că o persoană nu poate dormi cum trebuie în fiecare noapte din cauza sforăitului partenerului, poate duce la distrugerea relației încetul cu încetul. Supărarea creată din această cauză este destul de mare și conflictele ce pot să apară între parteneri pot afecta negativ sănătatea și duce chiar la despărțire ori divorț.
O atmosferă negativă și lipsa somnului produc multe probleme de sănătate, stres, modificări ale apetitului, stări de nervozitate, etc. Sistemul imunitar al organismului devine mai slab din cauza stresului, a deficitului de somn și a discuțiilor neplăcute și constante dintre cei doi parteneri.
Efectele sforăitului
În opinia cercetătorilor, sforăitul are multe efecte negative și anume:
- Poate afecta auzul, mai ales urechea expusă la sforăit
- Zgomotul poate enerva foarte tare și crește tensiunea arterială destul de mult, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor boli de inimă și alte probleme de sănătate
- Scade imunitatea organismului
- Poate predispune la anxietate, depresie, stres, iritabilitate
- Privarea de somn ori calitatea slabă a somnului produce somnolență în timpul zilei
- Afectează puterea de concentrare și reduce memoria
- Crește riscul de obezitate, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, probleme renale și altele.
2. Cauzele sforăitului
Sforăitul poate afecta negativ calitatea somnului și a vieții, de aceea este important de aflat ce anume declanșează episoadele de sforăit.
Unii oameni sunt predispuși la sforăit din cauza unor factori precum: vârsta, obezitatea, anumite probleme de sănătate, dar și factori genetici. Odată cu înaintarea în vârstă, tonusul muscular scade și poate apărea și o îngustare a căilor respiratorii, deci asta ar putea fi o cauză a sforăitului.
Anumite caracteristice anatomice (precum adenoide sau amigdale mărite, ori deviația de sept) ar putea face dificilă trecerea aerului prin nas și asta predispune la sforăit.
Oamenii care sunt supraponderali sau care suferă de obezitate sforăie de obicei pentru că au tulburări de respirație, iar bărbații sunt mai predispuși decât femeile la sforăit. Și băuturile alcoolice pot duce la relaxarea mușchilor și reducerea fluxului de aer în căile respiratorii.
Sforăitul se poate agrava în anotimpul rece – de toamnă și iarnă. În aceste luni din an, oamenii sunt mai susceptibili la infecții virale și răceli, din cauza faptului că temperaturile scad și oamenii își petrec timpul în spații închise unde infecțiile se răspândesc destul de ușor. Se spune că oamenii sforăie mai puțin vara pentru că au mai multă vitamina D prin expunerea corpului la soare, au mai puține crize de alergie, fac mai multă mișcare și mănâncă mai sănătos.
3. Tratament sforăit
Necesitatea de a avea un somn de bună calitate este esențială pentru oameni, mai ales pentru starea lor de sănătate. Există multe studii care arată că somnul de 7-9 ore pe noapte poate îmbunătăți funcția creierului și sănătatea fizică și psihică. Din nefericire, unii oameni au probleme cu somnul din cauza partenerului care sforăie, iar asta le afectează mult calitatea somnului.
Mulți aleg să folosească dopuri de urechi pentru a reduce zgomotul de sforăit, sau să doarmă separat ca să aibă un somn de calitate.
Măsuri împotriva sforăitului
Unii oameni care sforăie aleg să-și schimbe stilul de viață, să folosească benzi nazale, un aparat oral, anumite picături nazale (ce lubrifiază și reduc mult intensitatea sforăitului) sau să ia anumite medicamente. În acest mod, ei reduc episoadele de sforăit și uneori chiar obțin rezultate.
Alte metode care pot ajuta în oprirea sforăitului sunt:
- Reducerea consumului de alcool pentru că acesta predispune la sforăit
- Alegerea unei diete pentru pierderea în greutate, pentru că obezitatea poate face ca sforăitul să se agraveze
- Alegerea unei poziții de dormit în care mușchii gâtului se relaxează și limba nu mai restricționează respirația și nu mai apare sforăitul
- Evitarea unor medicamente ce agravează sforăitul, cum sunt de exemplu sedativele puternice.
Alte recomandări:
- Aplicarea de benzi nazale care ajută la deschiderea căilor nazale și pot îmbunătăți respirația
- Folosirea unui aparat oral anti-sforăit care ajută în această situație
- Alegerea unui spray împotriva sforăitului care facilitează trecerea aerului în tractul respirator superior, nazofaringian.
Alte sfaturi
Pentru a dormi mai bine iarna, oamenii aplică câteva strategii simple și anume:
- Fac o baie caldă înainte de a se băga în pat
- Folosesc o pernă de cap mai confortabilă pentru a ridica mai mult capul, când se doarme pe spate
- Îndepărtează praful din casă, aspiră mochetele și covoarele
- Utilizează un umidificator de cameră pentru a nu avea aerul uscat (acesta ar putea usca căile nazale și ar putea umfla căile respiratorii)
- Folosesc un decongestionant nazal pentru a respira mai ușor și a reduce sforăitul.
Feul în care o persoană sforăie poate dezvălui și cauza sforăitului. Dacă ea sforăie cu gura închisă, atunci ar putea avea o problemă cu limba. Dacă sforăie cu gura deschisă, atunci ar putea fi ceva legat de țesuturile gâtului. Dacă sforăie când doarme pe spate, atunci un remediu bun ar fi schimbarea poziției de somn. Dacă sforăie indiferent de poziția sa de somn, atunci este un tip de sforăit mai dificil și necesită tratament.