Vitamina C este unul dintre suplimentele nutriționale cele mai populare, mai ales după ultimii doi ani de pandemie. S-a discutat foarte mult despre importanța sa pentru imunitate, însă e bine de avut în vedere că ea are și alte funcții în corp.
În anii 1920, vitamina C a fost descoperită de laureatul Nobel Albert Szent-Györgyi care a demonstrat rolul acestei vitamine în tratamentul și prevenirea scorbutului datorat deficienței de vitamina C.
Înainte de descoperirea sa, circa 50% dintre marinari făceau scorbut în călătoriile lor lungi pe mare, datorită lipsei aportului de vitamina C în alimentație. S-a demonstrat că această boală poate fi ameliorată prin consumul de citrice, mai ales lămâi, în perioada petrecută pe mare. Ca urmare, sucul de lămâie a fost adăugat în dieta marinarilor.
Vitamina C este solubilă în apă și nu este produsă de corp. Ființele vii o iau din alimentație, iar pe etichetele produselor procesate se regăsește sub denumirea de ascorbat sau acid ascorbic.
Sursele naturale de vitamina C includ măceșele, citricele, kiwi, mango, căpșunele, roșiile, legumele cu frunze verzi și brocoli. Unele animale vertebrate pot sintetiza vitamina C din glucoză, însă omul și alte câteva mamifere au pierdut această abilitate datorită lipsei unei enzime specializate în sintetizarea vitaminei C în interiorul organismului. Așadar, oamenii au nevoie să ia vitamina C din alimente.
Însă există situații diverse de viață când este necesară suplimentarea dozei zilnice, spre maxim, pentru a ajuta sistemul imunitar să facă față unei boli, de exemplu. Aici intervin suplimentele de vitamina C naturală, simplu de procurat și administrat. De exemplu, comprimatele masticabile cu vitamina C naturală cu zinc și seleniu au o acțiune triplă pentru sănătate: imunitate, vitalitate și protecție celulară.
Un alt rol important al vitaminei C este contribuția sa la prevenirea deficienței de fier. Fierul este esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge și transportarea oxigenului în corp. Suplimentele cu vitamina C ajută la absorbția fierului din alimentație, transformându-l într-o formă mai ușor de absorbit. De exemplu, 100mg de vitamina C îmbunătățesc absorbția fierului cu 67% (de exemplu, o doză zilnică de 3 comprimatele menționate mai sus cu vitamina C naturală, zinc și seleniu conțin 150 mg de vitamina C).
Pe bună dreptate, se pune însă întrebarea: Vitamina C sintetică sau naturală?
Firește, atunci când deficitul este major, în stare de boală, indiferent cum vitamina C este esențială.
Altfel, diferențele între cele 2 forme de vitamina C sunt semnificative:
Vitamina C sintetică
- conține ambii izomeri ai Acidului Ascorbic (L-Ascorbic si D-Ascorbic)
- Acidul Ascorbic sintetic reprezintă doar o mică parte din ceea ce are nevoie corpul nostru.
- vitaminele sintetice sunt obținute prin procese chimice complexe, rezultatul fiind o vitamina C cu o biodisponibilitate și eficiență biologică scăzute
- pe măsură ce doza de Vitamina C sintetică crește (doze “de atac” în perioada rece sau la gripe) absorbția scade. Acidul Ascorbic de sinteză are o perioadă de metabolizare si eliminare mai rapidă, rămânând doar în forma sa completă și eficientă timp de aproximativ două ore.
- forma sintetică folosește metode care dăunează durabilității planetei
- Suplimentele de Acid Ascorbic sintetic care nu sunt prelucrate ca ascorbat mineral pot provoca supărări persoanelor cu sensibilitate gastrică.
Vitamina C din surse naturale
- conțin doar izomerul L-Ascorbic, singurul responsabil de efectele biologice ale Vitaminei C. Plantele nu sintetizează și izomerul D-Ascorbic, inutil din punct de vedere biologic.
- prin metodele moderne de extracție, măcinare, amestec și uscare substanțele active sunt păstrate în integritatea lor
- Vitamina C este mai puțin procesată decât izolatul sintetic, „mai întreagă”, conținând cea mai mare parte din întregul aliment
- biodisponibilitatea ei este semnificativ mai mare, iar Vitamina C este absorbită mai lent
- nu provoacă probleme la stomac persoanelor cu sensibilitate gastrică
- are randament superior în ceea ce privește menținerea sănătății cardiovasculare, stimularea funcției celulelor imune, rolul antioxidant și de combatere a alergiilor.
Vitamina C naturală de la Rotta Natura
Exclusiv naturală, biodisponibilitate crescută, randament superior
- obținută exclusiv din întreg fructul de Măceș, într-un raport de 100:1. 1 kilogram de extract obținut din 100 kg de fructe de Măceș. Măceșele reprezintă o sursă bogată si tradițională de Vitamina C.
- extractul de măceșe, pe lângă Vitamina C, mai conține un complex de fitonutrienți care îmbunătățesc absorbția și efectele Vitaminei C
- un conținut de 180 mg extract de măceșe asigură 90 mg Vitamina C/ per tabletă (acoperă 122% din DZR unui adult).
Fără zaharuri adăugate, îndulcită natural cu îndulcitor din Stevia
- îndulcită cu ajutorul îndulcitorului natural cu 0 calorii din Stevia Rebaudiana. Astfel, Vitamina C Rotta Natura poate fi consumată și de persoanele cu diabet.
Are gust plăcut, potrivit și pentru copii
- Vitamina C naturală masticabilă Rotta Natura păstrează aroma naturală de portocală și gustul fructat al măceșelor, ceea ce face ca produsul să fie ușor de administrat și copiilor.
Deși vitamina C naturală reduce severitatea răcelilor și gripelor și contribuie la scurtarea timpului de recuperare atât la adulți cât și la copii, atenție la o capcană des întâlnită: vitamina C naturală nu previne răceala! Igiena și evitarea contactului cu persoanele răcite ajută mai mult la prevenirea răcelilor decât orice supliment alimentar cu vitamine, minerale, oligoelemente etc.
Așadar, vitamina C naturală este solubilă în apă și se obține din alimentație sau suplimente. Are beneficii impresionate pentru sănătate, de aceea i se acordă atât de multă atenție, mai ales la începutul sezonului rece sau odată cu începerea anului școlar. Dacă consideri că stai bine cu imunitatea și răcelile te ocolesc cu succes, ține cont și de alte beneficii demonstrate ale dozei normale de vitamina C naturală: reduce riscul de boli de inimă și degradare a sistemului nervos central, îmbunătățește absorbția de fier, reduce presiunea arterială și crește nivelul de antioxidanți din corp.