Dragoste și relațiiDe ce oamenii trișează? Care sunt motivele infidelității?

De ce oamenii trișează? Care sunt motivele infidelității?

A trișa sau a înșela este ceva normal la oameni, mai ales în ziua de azi, când stresul este mare, iar problemele din ce în ce mai mari. Ei folosesc astfel de strategii pentru a-și proteja imaginea de sine, pentru a-și atinge scopurile și pentru a face față la anumite situații dificile. Psihologii spun că aceste strategii sunt dăunătoare pe termen lung și de asemenea auto-amăgirea face mult rău.

Navigare rapidă în articol:

  1. Despre încrederea în oameni
  2. Care sunt motivele infidelității

1. Despre încrederea în oameni

Mulți oameni probabil se întreabă: În cine pot avea încredere? Răspunsul la această întrebare apare la unii preoți, care de-a lungul istoriei au învățat anumite lucruri și au ajuns la o anumită înțelepciune. Deși pare puțin exagerat, totuși ei au concluzionat, pe baza a ceea ce au învățat și au trăit, următorul lucru: Nu-ți pune încrederea în om!

Dacă se studiază cu atenție natura în general, se poate observa că nu există linii drepte în natură. De exemplu, plantele încep să crească drept și apoi se îndoaie, iar apoi sfârșesc aplecate la pământ, în modul în care au început. Deci înainte de a muri, se întorc la pământ. Preoții spun că asta se poate spune și despre om. Ei citează din Scriptură, în care scrie: Ai încredere în Dumnezeu, nu în om! Dacă ai încredere în om, vei fi dezamăgit!

Trebuie să avem încredere în acele părți bune ale omului, în spiritul și sufletul omului, pentru că asta reprezintă ceea ce el este cu adevărat. Prin urmare, este nevoie de muncă spirituală, de a descoperi acele părți din om – sufletul și spiritul. Deci, nu este vorba despre corp sau aspect și nici despre mintea agitată și împrăștiată.

2. Care sunt motivele infidelității

Încrederea ruptă între oameni, în relațiile de cuplu este greu de restabilit, însă unii oameni spun că acest lucru nu este imposibil. Când cineva iubește, mai există speranță de reconciliere a relației. Dacă este vorba despre o aventură extraconjugală, care duce relația într-un punct de angoasă intensă, atunci este posibil să se ajungă și la separare.

Infidelitatea, trădarea fizică, emoțională și psihologică reprezintă factori care pot duce la distrugerea relației de cuplu. Mulți oameni divorțează din aceste motive sau dacă intervin și alți factori, cum ar fi: pasiunea pentru jocuri de noroc, consumul de alcool, de droguri, încercarea de a ascunde dependența de anumite comportamente negative.

Cine înșeală mai des, bărbații sau femeile?

Infidelitatea îndepărtează partenerii și le schimbă relația. În acest caz, trădarea este atât de dureroasă, încât este percepută ca un ghimpe în inimă. Potrivit statisticilor, bărbații înșală mai des decât femeile. Psihologii spun că unii oameni au trăsături de personalitate, ce îi fac mai predispuși la trișare, chiar dacă au o relație de lungă durată.

Un sondaj din 2018 arată că 20% dintre bărbații căsătoriți și 13% dintre femeile căsătorite și-au înșelat partenerul. Terapeuții de cuplu spun că:

  • Femeile s-au confruntat cu probleme mai mari pentru înșelăciune; unele au riscat să-și piardă chiar și viața din cauza infidelității, și-au pierdut sprijinul financiar, au riscat să-și piardă copiii
  • Bărbații sunt predispuși la aventuri ocazionale și oportuniste
  • Bărbații cred că pot scăpa cu asta, că nu vor fi prinși că au amante
  • Bărbații care trișează nu au un comportament corelat cu dragostea și grija familială
  • Unii bărbații sunt imprudenți și chiar își doresc să înșele.

Motivele infidelității

Motivele infidelității sunt explicate de psihologi și ele pot fi:

  • Ceva lipsește din căsnicie, iar conversațiile dintre soț și soție sunt dificile
  • Comunicarea este rea, oamenii încearcă să evite discuțiile contradictorii, cu privire la sentimente, atitudini și decizii, nu suportă să fie controlați
  • Imaturitatea emoțională a oamenilor îi face să înșele, pentru că unora le lipsește înțelepciunea în relații
  • Expirarea sentimentelor și dorința de aventură
  • Abuzul de alcool, neînțelegerile financiare, violența fizică și psihică
  • Lipsa de respect, modul în care partenerul este tratat, el fiind neapreciat, desconsiderat, neascultat, ignorat
  • Absența de acasă; unii oameni sunt plecați prea mult timp în delegații
  • Diferențe asupra viziunii lumii
  • În cazul bărbaților, motivul poate fi dorința de a arăta că sunt grozavi
  • Incompatibilitatea din mai multe puncte de vedere
  • Unii bărbați consideră că trebuie să aibă o amantă, dar în secret
  • Unii oameni au nevoi emoționale nesatisfăcute care le tulbură judecata personală
  • Unul trișează sau are o aventură pentru a căuta motivul nefericirii lui
  • Relația este dificilă și apare nevoia de schimbare și înlocuire a partenerului.

Dacă înșeală și sunt prinși, bărbații nu prea se simt vinovați, pentru că ei motivează că a fost doar o aventură de o noapte sau doar sex. Un bărbat care nu empatizează cu partenera de cuplu, va subestima cât de devastator este acest comportament de trădare al lui asupra ei.

Tradarea emoțională

Trădarea în sine este un comportament care de cele mai multe ori aduce suferință, rușine, nedreptate, depresie, vinovăție, furie. Trădarea se aplică și în sfera emoțională și se manifestă prin comportamente ce nu țin de intimitate și care sunt caracteristice unei relații platonice.

Această trădare este destul de greu de suportat mai ales de către femei. De exemplu, dacă o femeie observă că bărbatul ei acordă mai multă atenție unei terțe persoane (unei alte femei), are grijă de aceea și îi dedică prea mult timp, atunci apar probleme. Această trădare emoțională este amenințătoare pentru relația de cuplu.

Semne care arată trădarea emoțională

Un prim semn este reprezentat de întâlnirile cu o nouă cunoștință. Dacă partenerul de cuplu se întâlnește în mod frecvent cu o altă femeie și soția sa ajunge să trăiască într-o lume a secretelor, pentru că nu știe realitatea dintre ei, atunci lucrurile vor afecta relația. Faptul că atenția partenerului este îndreptată către altă femeie și respectiv asupra noii relații – chiar dacă ea este doar platonică – asta înseamnă trădare emoțională.

Un alt semn este căutarea sprijinului la altă persoană, sau a unor motive de socializare și de petrecere a timpului liber. Dacă partenerul are o nouă cunoștiință și ajunge să se împrietenească și să caute mereu motive de a discuta, sau de a-și împărtăși visele, grijile, problemele, atunci este clar că se poate vorbi despre o trădare emoțională.

Socializarea pe Internet și pe rețelele de socializare cu o anumită persoană, ore în șir, nu este indicată, dacă ai deja o relație de cuplu și ești căsătorit. Când ești într-o relație de cuplu, un astfel de comportament poate deranja, deoarece entuziasmul și energia curg spre altă persoană, deci este și aici vorba despre trădare emoțională.

Comparația dintre soție și o altă femeie care pune într-o lumină rea pe cea dintâi, este un alt semn că a început deja procesul de trădare și chiar un proces de înlocuire a soției. Deci comportamentul negativ de a evidenția defectele, greșelile, imperfecțiunile soției arată trădarea emoțională ce este greu de suportat.

Menținerea unei relații puternice, sincere, sănătoase din punct de vedere emoțional necesită cu siguranță mai multe aspecte, ce țin de legătura dintre cele două persoane. Este vorba despre empatie, nevoia de a petrece timp unul cu celălalt, de a face mici cadouri sau de a fi romantic măcar din când în când, de a discuta cu dragoste și de a comunica într-un mod în care să nu afecteze starea celuilalt. Relația poate funcționa dacă ambele persoane fac eforturi pentru asta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.