Fructele Goji au fost subiectul diferitelor studii științifice din întreaga lume. Cercetătorii sugerează că aceste fructe au proprietăți de promovare a sănătății, au efect benefic asupra inimii, cresc imunitatea organismului, stimulează energia, îmbunătățesc funcția ficatului și tratează numeroase boli. Acum poți găsi răsaduri de Goji la Brico Depot, pentru a le planta în grădina ta. Care sunt beneficiile oferite de boabele Goji?
Navigare rapidă în articol:
1. Goji – proprietăți și beneficii
Studii recente au confirmat că fructele Goji reprezintă un supliment alimentar cu numeroase efecte benefice pentru sănătate. Acestea conțin proteine, 18 aminoacizi (ex. triptofan, izoleucină), 21 minerale (ex. fier, cupru, zinc, seleniu, calciu, germaniu, fosfor, potasiu, magneziu), glicani, polizaharie solubile în apă, zeaxantină, vitamina A, B, C, E, fibre, beta-caroten, rutină, acid clorogenic, acid cafeic și alte elemente active.
Boabele Goji sunt incredibil de delicioase și se consumă de obicei proaspete. Gustul lor este dulce-acrișor, ușor amărui. Ele pot fi și uscate, gătite, sau folosite sub formă de suc, în smoothie. În China, fructele Goji sunt utilizate ca hrană; ele se consumă în diferite preparate culinare, în supe, mâncăruri din carne de pui și legume, sau în amestec cu orez și carne de porc.
Boabele sunt folosite și la ceai, dar și la producerea de bere și vin. Ele se comercializează și uscate. Există diferite produse din Goji: ulei de semințe, sucuri, iaurturi cu fructe de pădure.
Fructele goji sunt recomandate în cazuri de: leziuni hepatice acute, leziuni hepatice alcoolice, boala Alzheimer, degenerescență retiniană, boala ficatului gras, oboseală, accident vascular cerebral, insomnie, letargie, anxietate și alte probleme de sănătate.
Aceste fructe sunt foarte sănătoase și au multe proprietăți importante pentru sănătate, cum ar fi:
Proprietăți antiinflamatoare
Boabele Goji conțin beta sitosterol care este un agent antiinflamator, ce ajută în reducerea colesterolului din sânge, în tratamentul impotenței și a bolilor prostatei. De asemenea, boabele Goji au antioxidanți importanți – flavonoide (ex. quercitină, myricetin) și fitosteroli – care reglează inima și tensiunea arterială.
În fructe s-a descoperit și un compus cu proprietăți antifungice și antibacteriene, denumit solavetivon.
Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de fructe Goji datorită faptului că au betaină.
Ameliorează oboseala și previn obezitatea
Prin introducerea acestor fructe în dietă se combate oboseala, se luptă împotriva obezității, se sprijină tratamentul bolilor reumatismale și tratamentul bolilor de inimă. Fibrele din fructe ajută în procesul de slăbire și în menținerea siluetei.
Aceste fructe au proprietăți de a curăți organismul de toxine.
Proprietăți antitumorale
Fructele Goji au un puternic efect antitumoral. Ele conțin seleniu și germaniu cu acțiune anticancerigenă. De asemenea, în fructe există fizalină – care este utilizată în terapia cancerului.
Prin aportul de triptofan, aceste fructe au efect bun asupra producției de serotonină – care este hormonul fericirii – și asupra melatoninei – care este un hormon responsabil pentru calitatea somnului.
Combat stresul oxidativ și încetinesc procesul de îmbătrânire
Prin aportul de antioxidanți, aceste fructe ajută în menținerea aspectului tânăr al pielii și previn îmbătrânirea prematură a organismului. Fructele Goji au până la 18 aminoacizi ce combat stresul oxidativ și mențin sănătatea organismului. De asemenea, au și 5 acizi grași nesaturați de tip Omega-6, care au efect bun în secreția de hormoni, în funcționarea creierului și a sistemului nervos.
Mențin sănătatea ficatului
Fructele Goji au betaină – care ajută la detoxifierea ficatului, în tratamentul bolii ficatului gras nonalcoolic. Betaina îmbunătățește memoria și ajută la dezvoltarea musculară, prin stimularea hormonului de creștere.
Conform studiilor cercetătorilor, betaina este eficientă în tratamentul ficatului gras (boală care este asociată cu rezistența la insulină) și nu modifică greutatea corporală.
De asemenea, aceste fructe susțin tratamentul bolilor de plămâni și rinichi, normalizează nivelul de glucoză din sânge și îmbunătățesc absorbția calciului în organism.
Cresc imunitatea organismului
Despre fructele Goji s-a descoperit că au un compus naturat (phisalină) care stimulează sistemul imunitar al organismului. Acest compus ajută și în cazuri de hepatită B, leucemie, cancer.
Protejează vederea, previn degenerescența maculară
Fructele Giji au zeaxantină și luteină, cu efect benefic asupra vederii. Prin consumul de fructe Goji se protejează retina ochiului de razele solare.
În Goji există o cantitate semnificativă de beta-caroten, care depășește pe cea din morcovi. Aproximativ 80% din această cantitate de beta-caroten este reprezentată de zeaxantină, care întărește vederea.
2. Goji – sfaturi despre cultivare
Fructele Goji sunt un superaliment și deci ar fi grozav ca acest arbust să facă parte din grădina ta. Arbustul fructifer se cultivă ca viața-de-vie, crește pe dealuri fertile. Merită să cultivi Goji în grădina ta, în această primăvară, pentru a te bucura de fructele mici, roșii, de formă ovală, ca niște merișoare, care sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți.
Goji se cultivă în sol bine drenat, într-un loc însorit. Acest arbust (Lycium barbarum L.) preferă solul alcalin și este bine să fie ferit de ger. Deși în primul an recolta este posibil să fie destul de mică, asta nu înseamnă că în următorul an va fi la fel. De regulă, de la an la an recolta devine din ce în ce mai mare. Goji se cultivă în țara noastră în Dobrogea, la Pietroasa și alte zone.
Fructele Goji se coc în perioada de sfârșit de vară și toamna. Ele se consumă proaspete, dar trebuie culese rapid, pentru a nu fi mâncate de păsări – care le consideră foarte delicioase.
Vezi aici un video despre cultura de Goji: