Vinul fiert este o băutură tradițională care se servește în țara noastră, dar și în alte țări ale lumii. Rețetele de vin fiert se diferențiază între ele prin diverse condimente și prin tipul de vin folosit. Află în acest articol câteva rețete de vin fiert simple, pentru Sărbătorile de iarnă.
Navigare rapidă în articol:
- Vin fiert – rețetă simplă
- Rețetă de vin fiert – Jamie Oliver
- Vin fiert – rețetă scandinavă
- Rețetă de vin fiert pentru Crăciun
- Rețetă de vin fiert din Portugalia
- Rețetă din Franța – Vin roșu fiert și cafea expresso
- Rețetă englezească – Vin fiert și rom
- Rețetă de vin fiert din Italia
1. Vin fiert – rețetă simplă
Se folosesc următoarele ingrediente: o sticlă de vin de 750 ml, 2 mere mici, 3 linguri zahăr, un baton de scorțișoară, o portocală, o steluță de anason, o jumătate de linguriță coriandru, 10 boabe de piper negru, 10 cuișoare.
Se prepară astfel:
- Se spală și curăță merele, se scoate cotorul și se taie felii
- Se taie portocalele felii
- Se pune vinul într-o oală la fiert, se adaugă zahărul; se încălzește vinul la foc mic, amestecând cu o lingură de lemn, până se topește zahărul
- Se adaugă condimentele (anason, cuișoare, boabe de piper, coriandru, scorțișoară, nucșoară) într-o tigaie și se încălzesc puțin fără a le arde
- Apoi se adaugă condimentele în oala cu vin, se amestecă și se mai ține la foc mediu timp de 5 minute.
2. Rețetă de vin fiert – Jamie Oliver
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 sticle de vin, o lămâie, o lime, 6 cuișoare, 2 clementine, un băț de vanilie, o nucșoară, 200 g zahăr, 3 foi dafin, un anason stelat.
Se prepară astfel:
- Se rade coaja de la lămâie, lime și clementine pe răzătoare și se pune într-o oală
- Se adaugă zeama de la clementine, zahărul și condimentele (cuișoare, scorțișoara, bățul de vanilie tăiat în două bucăți, puțin praf de nucșoară, foile de dafin); peste aceste ingrediente se adaugă vin atât cât să acopere zahărul
- Se fierbe încet la foc mic, până ce zahărul s-a topit și apoi se dă un clocot timp de 5 minute
- Se adaugă și restul de vin și se mai fierbe puțin.
3. Vin fiert – rețetă scandinavă
Se folosesc următoarele ingrediente: o sticlă de vin roșu, 150 ml vodcă, 200 g zahăr, o portocală, puțin ghimbir, 10 boabe de cardamon, 5 cuișoare, 50 g stafide, 50 g fulgi migdale, un baton de scorțișoară.
Se prepară astfel:
- De la portocală se folosește doar coaja, aceasta se taie în felii subțiri
- Într-o oală încăpătoare se pune vinul, zahărul și se amestecă la foc mic până se topește zahărul
- Se adaugă condimentele (cuișoare, cardamon, ghimbir, stafide, migdale, scorțișoară) și se mai ține la foc timp de 10-15 minute astfel vinul ajunge la temperatura de fierbere
- Se adaugă și vodca, iar apoi se servește cald.
4. Rețetă de vin fiert pentru Crăciun
Se folosesc următoarele ingrediente: o stilcă de vin roșu, o portocală, o lămâie, un bob de nucșoară, 10 cuișoare, 5 linguri de zahăr sau 5 linguri de miere, 1-2 batoane de scorțișoară.
Se prepară astfel:
- Se folosesc doar cojile de lămâie și portocală; acestea se curăță de partea albă și se taie în felii subțiri
- Se rade nucșoara
- Se pune vinul într-o oală, se adaugă zahărul și condimentele (scorțișoara, nucșoara, cuișoarele)
- Se amestecă cu o lingură de lemn, la foc mic, până ce zahărul se topește
- Se mai ține puțin pe foc, până dă un clocot și se servește cald.
5. Rețetă de vin fiert din Portugalia
Vinurile portugheze naționale sunt: vinul de Porto și vinul de Madeira.
Se folosesc următoarele ingrediente: 500 ml vin de Porto, 500 ml vin roșu sau vin de Madeira, 2 batoane de scorțișoară, o portocală, 10 cuișoare.
Se prepară astfel:
- Se pune vinul într-o oală, se adaugă condimentele (scorțișoara, cuișoarele) și felii de coajă de portocală, fără partea albă
- Se amestecă și se aduce la temperatura de fierbere
- Se servește cald.
6. Rețetă din Franța – Vin roșu fiert și cafea expresso
Se folosesc următoarele ingrediente: 250 ml vin roșu sec, un baton de scorțișoară, o porție de cafea expresso, puțin ghimbir, puțin zahăr, 2 felii de portocală, anason stelat, cuișoare și puțin cardamon.
Se prepară astfel:
- Se pune vinul într-o oală, se încălzește și se adaugă celelalte ingrediente
- Se adaugă condimente atât cât este nevoie, după gust, fără a exagera
- Se amestecă până se topește zahărul și se servește cald.
7. Rețetă englezească – Vin fiert și rom
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 căni de vin roșu sec, 2 linguri de rom negru, o felie de lămâie, o lingură de praf de nucșoară, un baton de scorțișoară, 2 linguri zahăr.
Se prepară astfel:
- Se pune vinul într-o oală, se adaugă zahărul și se dizolvă la foc mediu
- Se adaugă rom și condimente (nucșoară, scorțișoară, o felie de lămâie), se amestecă și se aduce la temperatura de fierbere
- Se servește cald.
8. Rețetă de vin fiert din Italia
Se folosesc următoarele ingrediente: o sticlă de vin alb semidulce, un anason stelat, 5 cuișoare uscate, un baton de scorțișoară, o portocală, un sfert de grapefruit, 2 linguri de zahăr.
Se prepară astfel:
- Se pune vinul într-o oală, se adaugă zahărul și se amestecă, la foc mic
- Se adaugă felii de portocală și suc de grapefruit
- Se pun condimentele (cuișoare, anason stelat, scorțișoară) și se mai ține 5 minute la foc mediu
- Se servește cald.
Poftă bună!