Animale de companieCel mai bun remediu pentru tulburările de somn la copii: Adoptă un...

Cel mai bun remediu pentru tulburările de somn la copii: Adoptă un câine!

Somnul copiilor alături de animalul de companie este mai bun? Conform unui studiu recent prezentat pe ScienceDaily, copiii care dorm alături de animalul de companie, se odihnesc mai bine. Cercetătorii au constatat că dormitul alături de animalul iubit nu este doar inofensiv, ci poate fi și util, pentru a dormi mai bine. Află în acest articol mai multe aspecte despre ce au spus cercetătorii cu privire la copiii care dorm în mod frecvent alături de animalul lor de companie – un câine sau o pisică.

Navigare rapidă în articol:

  1. Somnul copiilor alături de animalul de companie
  2. Alte avantaje pe care le oferă animalul de companie copilului

1. Somnul copiilor alături de animalul de companie

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Concordia – Canada, din iunie 2021, arată că un animal de companie poate ajuta copiii să doarmă mai bine. Studiul sugerează un lucru uimitor și anume fapul că un animal de companie poate îmbunătăți calitatea somnului copiilor.

Specialitul Hillary Rowe a spus că nu este o idee greșită să dormi alături de animalul de companie. În opinia lui: „A dormi cu animalul de companie nu este perturbator. Copiii care dorm în mod frecvent cu animalul de companie au o calitate mai bună a somnului.”

Studiul arată că prezența unui animal de companie nu are niciun impact negativ asupra somnului. Copiii care au participat la studiu, au spus că dorm bine și sunt fericiți alături de animalul lor de companie. Ei vor mereu să fie în compania câinelui iubit și îl primesc să doarmă în camera lor. Cercetătorii au precizat și faptul că, cel mai adesea, calitatea somnului este percepută mai mare, îndeosebi în rândul adolescenților.

Rezultatele studiului demonstrează că dormitul cu un animale de compane – câine sau pisică – nu afectează negativ somnul copiilor, ci dimpotrivă, poate oferi un somn mai bun, mai confortabil, de calitate. Studiul arată și impresiile copiilor despre acest lucru (de a dormi alături de prietenii lor patrupezi). Copiii au recunoscut că sunt foarte bucuroși să doarmă în companie animalelor – care, fără îndoială, sunt prieteni adevărați pentru ei.

Alte descoperiri științifice întâmplătoare despre acest subiect

Un alt studiu sugerează că ar exista o legătură între stresul din copilărie, calitatea somnului și sincronizarea circadiană. Respectarea unui program de somn (a ore de culcare) are un efect bun asupra calității somnului. Contează și camera în care dorm copiii, să fie un spațiu liniștit și conforabil.

În ceea ce privește modul de a se odihni, mulți copii dorm alături de animalul lor de companie. Surprinzător, aceștia au spus că dorm foarte bine, deși își împart patul cu animalul de companie, care se poate trezi din somn pe parcursul nopții. Unii dintre ei se odihnesc tot timpul în acest mod, alții dorm așa doar ocazional.

Copiii care dorm alături de prietenii lor necuvântători, pot dormi mai bine noaptea, spun cercetătorii. În acest fel, copiii sunt mai liniștiți și, în plus, pot scăpa de tulbrările de somn frecvente din timpul nopții. Animalele de companie îi ajută să se calmeze și să scape de angoase și frici nocturne.

Cercetătorii au mai spus, că acest lucru depinde și de modul în care copiii sunt atașați de animalele de companie. Atașamentul față de animal contează foarte mult. La copiii care își iubesc foarte mult prietenii patrupezi, s-a observat o reducere a anxietății și a tulburărilor de somn.

2. Alte avantaje pe care le oferă animalul de companie copilului

Pentru copii, pot exista și alte avantaje, oferite de animalul de companie. De exemplu, un câine are efect calmant asupra stării de spirit și asta poate face ca somnul să fie mai bun și odihnitor.

Mulți oameni cred că pot dormi mai bine alături de animalul de companie iubit. Ei spun că acesta are un efect pozitiv asupra sănătății lor psihologice, îi ajută să-și controleze emoțiile și să facă mai bine față stresului.

Câinele scade riscul de stres, depresie și anxietate la oameni

Cercetătorii au descoperi și faptul că interacțiunea cu animalele de companie determină creierul acelei persoane să secrete oxitocina – un hormon ce induce o stare de bine.

Un câine îi ajută pe oameni să-și mențină starea de bună dispoziție și să se elibereze de stres.

Multe studii ale cercetătorilor arată legătura dintre animale și sănătatea mentală a oamenilor. Câinele de pildă, poate ajuta în reducerea stresului, a tensiunii, supărărilor, stărilor de nervi la oameni. El are un efect calmant și relaxant și asupra adulților și asupra copiilor.

Interacțiunea cu un câine reduce nivelul de cortizol din corp, acesta fiind un hormon al stresului excesiv, care poate afecta sănătatea organismului. Prin reducerea cortizolului se îndepărtează stresul și se îmbunătățește și calitatea somnului. Unii oameni chiar decid să trăiască doar alături de animalul lor de companie.

Câinele crește stima de sine la copii

Conform unor studii ale cercetătorilor, câinele poate avea multe avantaje asupra copiilor și anume:

  • Poate crește stima de sine la copiii de 7-8 ani
  • Ajută în prevenirea tulburărilor de somn la copii
  • Scade riscul de tulburări emoționale la copii
  • Îmbunătățește starea de sănătate mentală a copiilor și adulților
  • Reduce stresul, anxietatea, depresia, absenteismul
  • Ajută în prevenirea unor probleme comportamentale la copii
  • Reduce riscul de a dezvolta boli psihice din cauza singurătății
  • Este un sprijin emoțional pentru copii
  • Scade riscul de atacuri de panică sau gândire negativă.

A dormi cu un câine îi face pe mulți copii să se simtă mai bine, în primul rând datorită companiei. Copiii au nevoie de atenție, de prieteni, de compania unui câine. Acest avantaj este evident foarte important. Câinele va fi mereu în prejmă și va oferi copiilor o stare de bine, de bucurie.

Beneficiile asociate cu somnul sunt și ele mari. Câinele le oferă căldură, siguranță, o stare de calm și liniște sufletească. Mulți copii se tem de întuneric, ar câinele le poate reduce aceste temeri și stări de anxietate.

Un câine este foarte prietenos, loial, umple inima copiilor de bucurie. Există foarte multe motive pentru care să adopți un câine, ca animal de companie, mai ales dacă ai copii. Relația dintre copii și animale de companie este profundă, sinceră, adevărată. Orice copil își dorește să aibă un prieten fidel, care să-i țină companie, să-l ajute să treacă prin toate momentele dificile din viață. Un câine este pentru copii un prieten excelent, care nu te judecă, nu te critică, el doar așteaptă să aibă parte de atenție și răsfăț.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.