În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii așteaptă cu emoție cadourile de la Moș Nicolae. Ei își curăță ghetuțele sau cizmulițele și le așază aproape de ușă ori de fereastră, pentru a primi dulciuri și daruri, mai ales dacă au fost cuminți. Conform tradiției, doar cei cuminți vor primi cadouri în ghetuțe, ceilalți, neascultători, vor primi doar o nuielușă, prin care vor fi atenționați să-și asculte părinții și bunicii în viitor.
Moș Nicolae este numit și „Făcătorul de minuni„. Este considerat unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinătății.
Navigare rapidă în articol:
1. Legenda lui Moș Nicolae
Despre Moș Nicolae se spune că a existat în realitate, el fiind un personaj real, un apărător ale credinței lui Iisus – a fost episcop de Myra. S-a născut în jurul anului 280, în Patara Lichiei și a decedat în jurul anului 345, la mijlocul sec al IV-lea, în localitatea Myra – un mic oraș roman din Turcia.
Sf. Ierarh Nicolae nu era nici gras și nici vesel, dar și-a dezvoltat reputația de apărător înflăcărat al celor oropsiți, de protector al multor tipuri de oameni, de la orfani la militari și până la prizonieri. El este cel mai iubit sfânt în rândul oamenilor și cel mai venerat de-a lungul anilor, pentru că a avut o mare grijă față de cei săraci, față de cei acuzați pe nedrept, față de cei aflați într-o stare de necesitate. A trăit în antichitate și a devenit faimos pentru marea sa înțelepciune, evlavie și bunătate.
Avea obiceiul să ajute în tăcere, fără să fie văzut, atingând prin asta inima oamenilor. El va continua să aibă întotdeauna o mare relevanță în evlavia populară, pentru că îi învață pe oameni să nu fie nepăsători niciodată față de cei săraci și neputincioși.
Sfântul Nicolae este un păzitor al celor săraci, un apărător al adevărului, cel mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. El a fost un ocrotitor al fetelor nemăritate și al mireselor, dar mai ales al copiilor mici. De-a lungul vieți sale a săvârșit multe minuni, despre care se povestește și în ziua de azi.
Moș Nicolae, patron al copiilor
Provenind dintr-o familie înstărită, el a moștenit o avere după moartea părinților săi, pe care a dăruit-o însă celor nevoiași. El a devenit cunoscut ca patron al copiilor și aducător de cadouri magice, datorită unor povești grozave din viața sa. El s-a asigurat însă că darurile sale vor fi primite de copiii care își spun rugăciunile și au un comportament bun.
Lui îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de oamenii săraci, iar una din cele mai renumite legende spune despre cum a ajutat trei fete sărace, ce urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Moș Nicolae aflând povestea fetelor, le-a dăruit acestora câte un săculeț cu bani în ciorapii puși la uscat sau în ghetuțe, și astfel ele au avut suficientă zestre pentru a se căsători și a-l scăpa de datorii pe tată lor îndatorat.
De la aceste legende provine și obiceiul ca darurile de Moș Nicolae, din seara de 5 spre 6 decembrie, să fie puse în ghetuțe.
Obiceiuri de Moș Nicolae
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii sunt învățați de rude să-și lase ghetuțele curate lângă ușă sau lângă geam, pentru ca Moș Nicolae să le încarce cu dulciuri, jucării și alte daruri, dacă au fost cuminți, sau doar cu o nuielușă dacă au fost obraznici.
Tradiția spune că nuielușa trebuie să fie din creangă de măr; ea se pune în apă și dacă înflorește până de Crăciun, deci până la Nașterea Domnului, înseamnă că Sfântul l-a iertat pe copilul căruia i-a dăruit nuielușa.
În seara de Moș Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă (de măr, cireș, cais, prun, etc). Crenguțele, care vor înflori până de Anul Nou, anunță o recoltă bogată ale acelor pomi fructiferi, în anul următor.
În popor se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb, de aceea unii copii îi lasă lângă ghetuțe puțină apă, și morcovi pentru cal.
Despre noaptea de Moș Nicolae se mai spune că vestește prima zăpadă și începutul iernii.
2. Legenda lui Moș Nicolae în alte țări ale lumii
În Franța, Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș și aduce copiilor turtă dulce, fructe, daruri și ciocolată. Copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae cu un pahar cu vin, iar pentru măgăruș lasă puțină apă, zahăr și morcovi. Împreună cu Moș Nicolae vine și ajutorul său – Pere Fouettard sau Moș Nuielușă. Acesta are o nuielușă pe care o folosește pentru a-i mustra pe copiii care nu au fost cuminți și nu i-au ascultat pe părinți.
În Belgia, se spune că Moș Nicolae vine de două ori – întâi pe data de 4 decembrie pentru a vedea dacă copiii au fost cuminți și a doua oară pe 6 decembrie pentru a le aduce cadouri. Ca și în alte țări, Moș Nicolae aduce copiilor obraznici câte o nuielușă pentru a-i atenționa să-și schimbe comportamentul pe viitor. El așază darurile sale în ghetuțele pregătite special de copii, pentru această ocazie. Copiii lasă lângă ghetuțe și ceva pentru măgărușul flămând al Moșului, câțiva morcovi și fân.
În Polonia, Moș Nicolae vine pe 6 decembrie, pentru a aduce cadouri copiilor. În această țară, se vorbește despre el ca fiind acel episcop Nicolae din Myra, iubit pentru înțelepciunea și bunătatea sa. El avea o ținută ca al unui episcop bătrân, din acele vremuri de demult, cu haine lungi, mitră pe cap și toiag de cioban.
În Germania, Moș Nicolae este asociat cu Sfântul Nicolae – un bătrân cu un sac în spate, o nuielușă în mână și o carte în care a trecut toate faptele bune și rele, ale tuturor copiilor. Cei care au fost cuminți primesc daruri și dulciuri de la Moș Nicolae, iar copiii neascultători primesc câte o nuielușă, cartofi și cărbuni.
Moș Nicolae în alte țări
În Italia, copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae să le aducă darurile preferate. Ei obișnuiesc chiar să-i scrie o scrisoare, în care să-și prezinte dorințele. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune că Moș Nicolae vine la ei, pe neașteptate, când dorm, și astfel, scrisoarea este înlocuită de cadouri pentru copii.
În Austria, Moș Nicolae este îmbrăcat cu haine de episcop și are o carte mare, în care sunt trecute faptele copiilor. El călătorește alături de Krampus, care are o nuielușă în mână și care îi ceartă pe copiii obraznici, care nu și-au ascultat părinții în cursul anului.
În Olanda, Moș Nicolae vine pe mare împreună cu Zwarte Piet (sau Petru cel Negru), din Spania. El lasă copiilor cuminți dulciuri și daruri, iar pe cei obraznici se spune că îi ia cu el înapoi în Spania.