Timp liberCele mai bune filme documentare pe care merită să le vizionați

Cele mai bune filme documentare pe care merită să le vizionați

Există foarte multe documentare frumoase, din care am selectat o listă cu cele mai interesante, care merită timpul și atenția ta. Aceste documentare sunt despre natură și au ceva special care ne face să uităm de probleme, de stres și anxietate. Multe dintre ele sunt noi, din anul 2020.

Navigare rapidă în articol:

  1. The Queen of Three (2005)
  2. Honeyland (2019)
  3. Planet Earth II (2016)
  4. Grizzly Man (2005)
  5. Dolphin Reef (2020)
  6. Absurd Planet (2020)
  7. Night on Earth (2020)
  8. Seven Worlds, One Planet (2019)
  9. The biggest little farm (2018)
  10. Penguins (2019)
  11. Kedi (2017)
  12. Transalpina – Drumul Regilor (2018)
  13. Dynasties (2018)

1. The Queen of Three (2005)

Acest documentar este o poveste a unui smochin african și relația lui cu alte animale, care depind de el. Este un documentar de istorie naturală și una dintre cele mai frumoase povești despre lumea animală. În Africa foarte multe animale mănâncă smochine, mai mult decât alte fructe.

Filmul The Queen of Three – „Regina Copacilor”(2005) a fost premiat pe Peabody.

Povestea este incredibilă, între doi parteneri care erau foarte diferiți. Unul era smochinul din Africa care încerca să reziste valurilor unui rău, iar al doilea – viespea care se putea îneca într-o picătură de rouă. Smochinul trăia de secole, viespea avea doar câteva ore. Deși viespea era atât de mică, niciun smochin nu ar putea rezista fără ea. Filmul ne învață de ce trebuie să protejăm biodiversitatea.

Vezi aici filmul online The Queen of Three„.

2. Honeyland (2019)

„Honeyland” este un documentar macedonean despre o femeie care încearcă să-și croiască un drum în lume, știind că viitorul ei este incert. Ea este singura care recolta mierea de la albinele sălbatice, în mod tradițional, în munții deșertici din Macedonia.

Filmul este o capodoperă. Este impresionant modul cum femeia comunică cu albinele și nu ia toată mierea de la ele, pentru a-și câștiga existența. Ea avea grijă să lase jumătate din miere pentru albinele ei, fiind convinsă că așa se păstra echilibrul fragil dintre om și natură. Filmul are un premiu al juriului și două nominalizări la Oscar 2020 (pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”).

Vezi aici filmul complet Honeyland” și trailerul despre el:

3. Planet Earth II (2016)

Acest documentar realizat de BBC este splendid, mai ales că este comentat de David Attenboroungh însuși. Are 7 episoade cu priveliști magnifice, care prezintă povești despre natură și animale (leoparzi de zăpadă, urși, pinguini, elefanți) pe care nu le-am văzut până acum.

Vezi aici un trailer la filmul „Planet Earth II”:

4. Grizzly Man (2005)

Filmul „Omul Grizzly” prezintă povestea lui Timothy Treadwell care a trăit timp de 13 ani în mijlocul naturii, într-o regiune din Alaska cu urși Grizzly. El a surprins imagini extraordinare din ceea ce a trăit în ultimii 5 ani și aventura sa este prezentată în acest film de celebrul cineast Werner Herzog.

Documentarul este foarte frumos și plin de emoție. În film puteți vedea pe Timothy Treadwell care se apropie de urșii formidabili, care nu vroiau decât să trăiască liniștiți în mediul lor. De asemenea, în film apar și imagini deosebite cu vulpi, alte animale și peisaje uimitor de frumoase din Alaska.

Vezi aici un trailer la filmul „Grizzly Man”:

5. Dolphin Reef (2020)

Acest documentar este foarte frumos și liniștitor. Este narat de actrița Natalie Portman. „Dolphin Reef” prezintă viața delfinilor și modul cum funcționează ecosistemul de recif de corali.

În film este vorba despre un delfin tânăr Echo, care nu se poate decide dacă este timpul să crească și să-și asume anumite responsabilități. El și familia de delfini trăiesc în reciful de corali, pe care îl numesc „acasă”. În film apar diferite personaje, cele mai captivante animale ale planetei: balene, broaște țestoase, sepii. Filmul îl poți vedea pe acest link.

Vezi aici un trailer la filmul „Dolphin Reef”:

6. Absurd Planet (2020)

Acest serial documentar „Planeta absurdă” are 12 episoade și prezintă cele mai ciudate animale ale Pământului. Filmul (respectiv sezonul 1) este despre Mama Natură, narațiunea este plăcută și amuzantă. Poți vedea filmul pe acest link sau pe Netflix.

Vezi aici un trailer la film:

7. Night on Earth (2020)

„Noaptea pe Pământ” este un documentar de pe Netflix care prezintă parcă momente despre fauna sălbatică din altă lume, nu de pe această planetă. Episoadele arată ce se întâmplă în natură după apusul soarelui. Multe animale sunt active noaptea și au un stil de viață nocturn foarte interesant.

Vezi aici un trailer la film:

8. Seven Worlds, One Planet (2019)

„Șapte lumi, o planetă” este un documentar foarte frumos, narat de David Attenborough. Această nouă serie realizată de BBC este despre planeta Pământ, despre Mama Natură. Puteți vedea imagini din Antartica, unde viscolul este de minus 40 de grade.

Pe acest link poți vedea filmul online. De asemenea, filmul poate fi vizionat și pe Netflix.

Vezi aici un trailer la film:

9. The biggest little farm (2018)

Povestea este despre John și Molly Chester care aveau un mic apartament în LA, dar decid să plece în afara orașului, pentru a construi o fermă, în mijlocul naturii. Pe un teren de 200 de hectare ei vor să planteze 10.000 de pomi, peste 200 de culturi diferite și să aducă diferite specii de animale. Pe acest link poți vedea filmul online.

Vezi aici o secvență din film:

10. Penguins (2019)

Documentarul prezintă povestea reală despre un pinguin, pe nume Steve, din Antartica. Acesta este în căutarea unei familii și are parte de numeroase peripeții. Poți urmări acest film online aici. Este realizat foarte frumos, imaginile sunt superbe, iar regizorul a redat în documentar chiar o poveste reală despre pinguinul Adelie, pe nume Steve și alte mii de pinguini din aceeași specie Pygoscelis adeliae.

Vezi aici un trailer la film:

11. Kedi (2017)

Documentarul „Kedi” surprinde viața a mii de pisici care se plimbă liber în orașul Istanbul. În această metropolă trăiesc în jur de 15 milioane de oameni, iar pisicile apar în diferite locuri și interacționează cu unii dintre oameni. Regizorul a avut o idee genială să facă acest film despre pisici, care prezintă printre altele și locuri interesante din orașul Istanbul.

Pe acest link poți viziona filmul online. În film puteți vedea diferite pisici care trăiesc în acest oraș și care sunt îngrijite de oameni – comercianți, copii, bătrâni. Cei care iubesc aceste animale cu siguranță vor fi încântați să vadă acest film despre pisici.

Vezi aici un trailer la film:

12. Transalpina – Drumul Regilor (2018)

Filmul este superb, prezintă șoseaua Transalpina dar într-o manieră spectaculară. Documentarul este despre o călătorie pe drumul care în vremuri de demult lega Transilvania de Țara Românească. Este vorba despre povești în care regizorul ne amintește de zeul Zamolxis, de vechiul drum al transhumanței străbătut de generații întregi și de cât de frumoasă este țara noastră.

Vezi aici un trailer la film:

13. Dynasties (2018)

Acest documentar prezintă povești despre cinci animale pe cale de dispariție. Acestea sunt: tigrul, câinele sălbatic african, leul, pinguinul imperial și cimpanzeul. Filmul online îl poți vedea pe acest link.

Vezi aici trailerul la filmul Dynasties:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.